Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

IS truer Jordan

Grafikk av "Den islamske statens" drøm et islamistisk kalifat, som er spredt på internett av terrorbevegelsens tilhengere.
Grafikk av "Den islamske statens" drøm et islamistisk kalifat, som er spredt på internett av terrorbevegelsens tilhengere.
Terroristene i ”Den islamske staten” har infiltrert Jordan, og stilt opp sine mannskaper ved grensen både på syrisk og irakisk side.

Det er blitt sterk motstand her i Vesten mot «Den islamske staten», den fanatiske sunni-muslimske organisasjonen som skal lage kalifat i Midtøsten (og etter hvert over hele verden). De har gått enda mer brutalt fram mot annerledes troende enn andre islamister gjør. Når noen halshogger og til og med korsfester folk bare fordi de har «feil» religion, og legger det ut på nettet, da fører det til avsky i Vesten.

 

Fremgangen kan snu

IS har nå i en periode vært på frammarsj i deler av Irak og Syria. Men nå er det kanskje noen tegn på at krigslykken er i ferd med å snu. I hvert fall meldes det at mer moderate styrker, med støtte fra amerikanske fly og droner, har brutt islamistenes beleiring av yazidiske kurdere på Sinjar-fjellet, og at den shia-muslimske byen Amirli (12.000 innbyggere) er befridd.

Med en slik militær framgang som vi har sett for IS-styrkene, kan vi tenke at de er sterke militært. Men tidligere øverstkommanderende for den amerikanske sentralkommandoen, mener at USA ikke bør utelukke å sette inn bakkestyrker. Han mener at med to amerikanske brigader kan de jage IS-styrkene tilbake til Syria på kort tid.

Australske fly har sluppet ned våpen og ammunisjon til kurdiske soldater. De får også støtte fra annet hold. IS-soldatene har moderne amerikanske våpen som de har tatt fra den irakiske hæren. De kurdiske soldatene i Nord-Irak har hatt eldre våpen. Med nye våpen, støtte av amerikanske fly og droner og kanskje også en viss støtte fra den irakiske hæren, håper man at kurderne skal stanse IS-soldatenes ekspansjon og etter hvert frigjøre noen av de områdene IS fikk kontroll over i første omgang.

 

Jordan frykter IS

26. juni 2014 kom det melding om at IS har ”blåst i hornet” for staten Jordan, det vil si erklært Jordan som neste mål. Jordan grenser både til Syria og Irak, og IS-soldater står en rekke steder ved den jordanske grensen. Jordan er i det vesentlige sunni-muslimsk slik som IS, men langt mindre fanatisk.

Nå i begynnelsen av september 2014 kommer meldinger om at Jordan har gitt Nato etterretning som viser at IS-soldater har infiltrert jordansk område både fra Syria og Irak. Den britiske ambassadøren i Jordan sier at Storbritannia og Nato er foreberedt på å hjelpe Jordan i å ta seg av faren som IS representerer.

Jeg tror nok også at de som styrer i Jordan, Saudi-Arabia og Egypt, og mange andre i deres land, er glad for at de har Israel i nærheten, både i forhold til IS og i forhold til Iran.

 

Kilde: En artikkel av Eli Leon og Yoni Hirsch på israelhayom.com, tatt ut 2. september 2014.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart