Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Israelsk gass bidrar til regional stabilitet

Plattform for gassproduksjon i Tamar-feltet, nabofeltet til Leviathan. (Illustrasjonsfoto: Hibr / Flickr.com)
Plattform for gassproduksjon i Tamar-feltet, nabofeltet til Leviathan. (Illustrasjonsfoto: Hibr / Flickr.com)
Denne uken undertegnet et jordansk selskap en intensjonsavtale om å kjøpe gass fra det israelske offshorefeltet Leviathan for til sammen 90 milliarder kroner over 15 år. Det kan bidra til å skape stabilitet i regionen, sier forskeren og sikkerhetsstrategen Nitzan Nuriel.

Egypt er fra før av samarbeidspartner med den israelske gassindustrien. Når Jordan nå etter alt å dømme kommer inn i bildet for fullt, vil gass-samarbeidet mellom de tre landene kunne bidra til å danne et bolverk mot jihadistene som er på fremmarsj, mener forskeren fra antiterrorinstituttet ved IDC Herzliya. Han er medlem av Israels nasjonale sikkerhetsråd, reservegeneral i IDF, og tidligere direktør for det israelske antiterrorbyrået.

– Israel vil produsere gassen, Egypt vil omdanne den til flytende form, og Jordan vil få nytte av den, i likhet med Egypt og Israel. Folk i alle de tre landene vil være glade for å kunne være sikret tilførsel av energi til en rimelig pris, sier Nuriel ifølge Times of Israel.

Intensjonsavtalen ble inngått mellom Jordans nasjonale strømselskap og selskapet Noble Energy, som underskrev på vegne av de driftsansvarlige ved Leviathan-feltet, som også består av Delek Drilling og Avner Oil. Utvinningen av gass fra Leviathan-feltet er ventet å starte i 2017. I løpet av de 15 årene avtalen er tenkt å vare, skal det leveres om lag 45 milliarder kubikkmeter gass til Jordan. Jerusalem Post forteller om detaljene i avtalen.

 

– Den beste løsningen for Jordan og Egypt

Vel å merke må avtalen aksepteres av regjeringene i både Israel og Jordan før den kan tre i kraft. Men Nuriel mener det er grunn til å tro at ingen av partene vil stanse samarbeidet, selv om regjeringen i Jordan er under sterkt press fra anti-israelske grupper (Jordan har hatt fredsavtale med Israel siden 1994).

– Selvsagt er de frie til å trekke seg fra denne avtalen, men de vet hva som er deres beste alternativ. Israel kommer ikke til å bruke gassen i et politisk spill, slik noen av gulfstatene har forsøkt, og det vet de. For Israel er det slik at en kontrakt er en kontrakt. Det at man får sikre leveranser av energi til en rimelig pris vil hjelpe folk å ”glemme” hvor den kom fra, forklarer han.

I juni undertegnet Israel og Egypt sin samarbeidsavtale om gass, som innebærer at Israel transporterer gass til Egypt, hvor den omgjøres til flytende form, for så å transporteres til strømkraftverk i Israel – og nå altså etter alt å dømme snart også i Jordan.

– For første gang vil alle de tre landene ha en sikker, stabil og rimelig tilførsel av energi. Israelerne vil selvsagt ha nytte av dette, men i Jordan og Egypt, som begge er land med en stor andel fattige i befolkningen, vil gassavtalen være et solid og målbart resultat av fred og regionalt samarbeid, sier Nuriel.

 

Ny allianse mot jihadistene

Han mener de merkbare gode fruktene av gass-samarbeidet vil styrke de rådende regimenes popularitet i de to landene, slik at både Egypts president Al-Sisi og Jordans Kong Abdullah vil tjene på dette i en tid der de utfordres av islamistiske elementer som kjemper for å få oppslutning. Avtalen kommer jo samtidig med at terrorgruppen ”Den islamske staten” (IS) har fremgang i Irak, som deler grense med Jordan. IS har selv erklært Jordan som sitt neste mål i kampen for å gjenopprette det islamistiske kalifatet.

Nuriel analyserer det slik at utfordringen fra islamistene er en vesentlig forklaring på hvorfor både Egypt og Jordan nå ivrer etter å få til å samarbeide med Israel.

– Jihadister har ødelagt den egyptiske gassindustrien i Sinai, ved å sprenge rørledninger igjen og igjen, sier han.

– Slik drev de ironisk nok Egypt til å inngå avtale med Israel.

Når selskapene som drifter Leviathan-feltet nå skal transportere gassen til Idku i nærheten av Alexandria, og derfra igjen videre til Jordan, vil rørledningene gå gjennom områder som er under kontroll av de egyptiske myndighetene, i motsetning til Sinai, som kan beskrives som et slags ”ingenmannsland”.

 

IS kan drive flere land til samarbeid med Israel

Nuriel mener at utfordringen fra IS nå også er med på å overbevise folk i Saudi-Arabia og Qatar om at de vil ha det bedre ved å ha Israel som en forretningspartner, og kanskje også som fredspartner.

– Fremveksten av IS, islamistgruppen som vil bygge et muslimsk kalifat der de nåværende regimene i Midtøsten skal fjernes, viser hva som skjer når man ”slipper islamist-ånden ut av lampen”. Man kan ikke kontrollere den. Når man blir gitt valget mellom IS eller Israel, tror jeg mange ledere i Midtøsten vil velge ”det minste av to onder”, sier han.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart