Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Israelske IS-krigere ble radikalisert i Europa

For noen få uker siden ble Islamsk Stat erklært en ulovlig organisasjon av den israelske regjeringen. (Illustrasjonsfoto: Skjermdump via flickr.com)
For noen få uker siden ble Islamsk Stat erklært en ulovlig organisasjon av den israelske regjeringen. (Illustrasjonsfoto: Skjermdump via flickr.com)
De få israelske araberne som har sluttet seg til Islamsk Stat ble radikalisert mens de studerte i Jordan eller Europa, opplyser sikkerhetstjenesten Shin Bet. Andelen israelske muslimer som velger å bli med i krig for IS er mye lavere enn i Norge.

Israel har omlag åtte ganger flere muslimske statsborgere enn Norge, men likevel betydelig færre islamister som har dratt til Syria eller Irak for å krige for Islamsk Stat. Den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet anslår at omkring 30 israelske arabere har dratt. Så langt er det antatt at omkring tre er drept i kamphandlinger, skriver Jerusalem Post.

Shin Bet har avdekket en fellesnevner blant IS-krigerne. «De har alle studert i utlandet, i Jordan eller Europa, hvor de har møtt karismatiske forkynnere i en moské, eller folk som rekrutterer [for IS] har lokket dem.» Akkurat som de norske IS-krigerne, drar også de israelske islamistene via Tyrkia.

– Siden det er helt lovlig for israelske borgere å dra til Tyrkia, kan vi ikke stanse dem på veien med mindre vi har sikker informasjon om deres hensikt. Selv da er det eneste vi kan gjøre å advare dem om at de er på vår radar og vi vet om deres planer, sier en høytstående israelske sikkerhetskilde.

Israelsk lov gir åpning for å arrestere statsborgere som kjemper på fiendtlig territorium, men denne loven kan bare komme til anvendelse dersom islamistene returnerer til Israel. For noen få uker siden ble Islamsk Stat erklært en ulovlig organisasjon av den israelske regjeringen.

Den islamske bevegelsen i Israel, som blir ansett for å være en av de mest radikale religiøse og politiske bevegelsene i Israel, er svert kritisk til muslimer som drar for å slutte seg til Islamsk Stat.

«Totalt sett, og på tross av deres følelse som fremmedgjorte, marginaliserte og utestengte i den jødiske staten, sammen med en viss grad av misnøye, er flertallet av de israelske araberne lojale statsborgere, som ønsker å leve sine liv så normalt, og så fritt og holde seg så langt borte fra terror som sine jødiske naboer,» avslutter Yossi Melman sin artikkel i Jerusalem Post.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart