Faksmile fra Apollon nr. 4/2014.
Faksmile fra Apollon nr. 4/2014.

Professor Utvik sammenligner islamister med…

Bjørn Olav Utvik er professor i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo. I siste utgave av forskningsmagasinet Apollon sammenligner han islamister med en norsk folkebevegelse som startet på 1800-tallet. Se hvilken.
Apollon har et opplag på 28.000. Forskningsmagasinet distribueres gratis til studenter og ansatte på Universitetet i Oslo og til andre interesserte.
Apollon har et opplag på 28.000. Forskningsmagasinet distribueres gratis til studenter og ansatte på Universitetet i Oslo og til andre interesserte.

Apollon er forskningsmagasinet til Universitetet i Oslo. I den siste utgaven er «Midtøsten» tema. I den anledning er professor Bjørn Olav Utvik intervjuet om den arabiske våren, mulighet for demokrati i arabiske land og islamister.

Hva er en islamist? spør journalist Bror Hagemann. Vi gjengir professorens svar i sin helhet.

«En islamist kan defineres som et menneske som mener at islam ikke bare handler om den enkeltes forhold til Gud. Religionen innebærer også et samfunnsrelevant budskap som må reflekteres både i lovverk og politikk. Å være en god muslim, er for islamistene en altomfattende idé som forplikter også utenfor den religiøse sfæren, man tar seg av sine nærmeste, bidrar i nærområdet, deltar i fagforeningssaker, kjemper mot fattigdom og så videre. Vi kan sammenlikne med kristne vekkelsesbevegelser i Norge på attenhundretallet, som gjennom sin orientering og sitt engasjement bidro til å svekke embetsstandens makt, og beredte veien for modernisering og demokrati.»

Der har du altså svaret. Utvik sammenligner islamister med kristne vekkelsesbevegelser.

Forholder professoren seg i det hele tatt til empiriske data?

«Det er ingen løsning å politisere forskningen ved at det trekkes sterkere eller mer entydige konklusjoner enn det forskningsresultatene gir grunnlag for,» skriver Trine Nickelsen, ansvarlig redaktør for Apollon i sin lederartikkel i samme utgave. Hun burde kanskje sørge for at konklusjonene til den tidligere kommunistlederen ble avpolitisert, eller i det minste imøtegått, før hun satte dem på trykk?

Det er mulig SVs tidligere stortingsrepresentant Bjørn Jacobsen har gått i skole hos Utvik. I 2006 hevdet han at «Hamas er som Haugianerne å regne».

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart