Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Hizbollah kan ramme hele Israel

Hizbollah-leder Hassan Nasrallah truer Israel på libanesisk tv. (Foto: Almanar via jpost.com)
Hizbollah-leder Hassan Nasrallah truer Israel på libanesisk tv. (Foto: Almanar via jpost.com)
Israelske etterretningseksperter sier Hizbollah nå har et sekssifret antall raketter, og at flere tusen av disse vil kunne ramme hvor som helst i Israel dersom det skulle oppstå en tredje Libanon-krig.

– Hizbollah er forberedt på militær konfrontasjon med Israel både i Galilea og dypere inn i israelsk territorium, sa lederen for den libanesiske og shia-muslimske terrororganisasjonen, Hassan Nasrallah, i et tv-intervju som ble sendt torsdag kveld på den libanesiske kanalen Al-Mayadeen TV. Intervjuet er referert blant annet av Jerusalem Post.

– Vi har gjort alle nødvendige forberedelser på en fremtidig krig mot Israel, sa Nasrallah.

Han truet med at Hizbollah vil sørge for å gi et gjensvar på ethvert angrep mot Syria som kan tilskrives Israel.

– Den militære kapasiteten til motstandsbevegelsen er ikke svekket, og om Israel tror noe annet, tar de feil, uttalte Nasrallah.

Allerede før intervjuet ble kringkastet, ble det kjent at Nasrallah hadde uttalt at ”Hizbollah har flere typer våpen enn Israel kan forestille seg”.

– Dersom Israel angriper Libanon, er vår motstandsbevegelse sterk og vår evne til å vinne er stor, sa terrorlederen.

– Vi har militær kapasitet som kan gi oss seier over Israel, uttalte han.

 

– Både massive rakettangrep og infiltrasjon på bakken

Direktør for forskningsavdelingen til Israels militære etterretningstjeneste, brigadegeneral Itai Brun, sier i et intervju med avisen Israel Hayom at Israel har god tilgang på etterretningsinformasjon om Hizbollah. Han sier han ikke tror Nasrallah ønsker å starte en ny krig mot Israel i overskuelig fremtid. Likevel snakker han om ”den tredje Libanon-krigen” som noe man må forvente. Det ligger i kortene at ingen kan vite hvilke hendelser som vil eskalere til en krigssituasjon, og at etterretningsdirektøren ikke kan kommentere spesifikt hva slags operasjoner det israelske forsvaret vil kunne måtte gjøre for å forsvare landet. Han sier man må ta på alvor at Hizbollahs uttalte mål er å utslette Israel, og at målet deres i en krigssituasjon vil være å påføre Israel så mye skade som mulig. Ifølge ham har Hizbollah nå om lag 100.000 raketter, og i en krigssituasjon vil de komme til å ramme sentrale og strategiske mål over hele Israel, inkludert Tel Aviv.

– De vil forsøke å avfyre store mengder raketter og missiler inn over vårt territorium, mer enn tusen daglig – tusen kortdistanseprosjektiler, og noen dusin mellom- og langdistansemissiler, sier han.

I tillegg til massive rakettangrep, regner han også med at Hizbollahs terrorstyrker denne gangen vil gå inn på israelsk jord, både for å utføre terrorangrep, og for å forsøke å ta kontroll over områder i Israel, til forskjell fra den forrige Libanon-krigen. Arbeidsteorien er at Hizbollah har angrepstunneler under grensen mot Israel – for å kunne infiltrere Israel slik Hamas gjorde det under krigen i fjor sommer.

– Betyr det for eksempel at en Hizbollah-styrke vil kunne krysse grensen og ta over et israelsk lokalsamfunn, spør journalisten fra Israel Hayom.

– Ja, svarer Brun, som mener det fra Nasrallahs side handler om å undergrave Israels trygghetsfølelse.

– Selv nå når jeg sier det, og du skriver det ned, så synker det ikke egentlig inn. Når det skjer, vil vi bli dypt sjokkerte. I Nasrallahs øyne, er dette dype sjokket noe som på lang sikt kan hjelpe ham med å gjøre ende på staten Israel.

 

– Flere raketter enn mange europeiske land til sammen

Den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren Yaakov Amidror, som nå er seniorforsker ved Begin-Sadat Center for Strategic Studies, hevder at Hizbollah nå har så mye som 150.000 raketter og missiler, et arsenal han sier overgår ”de fleste europeiske land til sammen”.

Dette skriver han i en rapport på Begin-Sadat-senterets hjemmeside. Ifølge rapporten kan ”flere tusen” av rakettene nå mål hvor som helst i Israel. Han skriver at Hizbollah dessuten er bevæpnet med sjømissiler, antiluftskyts, droner og moderne antitankskyts.

– Hizbollah er velorganisert i et militærlignende hierarki, og ser ut til å være i besittelse av kontroll- og kommandosystemer av høy kvalitet, skriver han.

Amidror vurderer det slik at Israel i 2015 står overfor tre hovedtrusler. I tillegg til trusselen fra Hizbollah, peker han på muligheten for at Iran går for langt i utviklingen av atomprogrammet sitt, slik at en militær konfrontasjon blir uunngåelig. I tillegg påpeker han muligheten for en oppskalering av konflikten med Hamas i Gaza.

Også Brun sier at man må være våken overfor muligheten for at en ny krig mot Hamas kan komme, selv om terrororganisasjonen er sterkt svekket etter den 50 dager lange krigen i fjor sommer. Brun karakteriserer landets sikkerhetssituasjon sett under ett, som ”et kontinuerlig kaos”. I tillegg til truslene Amidror nevner, trekker Brun også frem at Golan-høydene før eller siden etter all sannsynlighet vil bli forsøkt angrepet av islamistiske grupper som IS, som nå inntar stadig mer territorium i Syria.

Her kan du lese mer om hva Brun sier om trusselen mot Golan.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart