Israelske politistyrker under stengningen av ett av de 17 regionalkontorene til nord-avdelingen av Den islamske bevegelsen i Israel. (Foto: Det israelske politiet)
Israelske politistyrker under stengningen av ett av de 17 regionalkontorene til nord-avdelingen av Den islamske bevegelsen i Israel. (Foto: Det israelske politiet)

Israelsk islamistbevegelse blir forbudt organisasjon

Organisasjonen som nå blir forbudt i Israel er en av hovedaktørene i spredningen av oppfordringer til terror og vold denne høsten.

Den islamske bevegelsen er en islamistisk organisasjon som i utgangspunktet har til formål å fremme islam blant israelske arabere og muslimske minoritetsgrupper i landet. Den hadde i oppstarten sitt utspring fra Det muslimske brorskap i Egypt. Organisasjonen er delt i to avdelinger: Nord-avdelingen og sør-avdelingen. Mens sør-avdelingen framstår som en moderat religiøs bevegelse, har nord-avdelingen lenge vært kjent for radikale standpunkter og oppfordringer til vold mot jødiske israelere.

Den israelske regjeringen forbyr nå nord-avdelingen av Den islamske bevegelsen å fortsette sitt virke. Begrunnelsen er at bevegelsen kontinuerlig har oppildnet til voldshandlinger under denne høstens terrorbølge, og at bevegelsen fortsetter å pleie bånd til Hamas og Det muslimske brorskap. Vedtaket om forbudet ble gjort mandag kveld.

 

Stengte 17 regionalkontorer

”Enhver person som tilhører denne organisasjonen, eller som utfører tjenester for den, eller som opptrer på vegne av den, utfører fra nå av en kriminell handling som kan straffes med fengsel”, forklares det i en pressemelding fra regjeringsadministrasjonen.

Vedtaket åpner også for at eiendom som tilhører denne gruppen kan bli beslaglagt.

Nord-avdelingen av Den islamske bevegelsen har hele tiden avvist Oslo-avtalene, og de boikotter nasjonale valg i Israel fordi de ikke vil bidra til å ”legitimere den jødiske statens institusjoner”. Regjeringen mener de bærer en stor del av ansvaret for terrorbølgen i høst.

Natt til tirsdag gikk israelske sikkerhetsstyrker inn i flere av organisasjonens regionale kontorer over hele landet, og beslagla datamaskiner, dokumenter og kontantbeholdning. Bankkontoene til organisasjonen og til flere tilknyttede organisasjoner er fryst. Totalt er 17 regionale kontorer blitt beordret stengt, i blant annet Umm el-Fahm, Jaffa, Nasaret, Kfar Kana, Turan, Beersheba og Rahat.

 

– Stanse det farlige oppvigleriet ved kilden

Statsminister Benjamin Netanyahu sier at beslutningen ble tatt ”etter en serie dybdesamtaler med alle relevante juridiske og sikkerhetsmessige parter”.

– Målet er å stanse det farlige oppvigleriet ved kilden, og å unngå at uskyldige liv blir rammet, sier Netanyahu.

– Staten Israel må være et eksempel og en spydspiss i kampen mot radikal islam, sier sikkerhetsminister Gilad Erdan.

– Den islamske bevegelsen, Hamas, Den islamske staten og andre organisasjoner har en felles ideologisk plattform som er årsaken til terrorangrep over hele verden, og til terrorbølgen i dette landet, fortsetter Erdan.

 

Kilder: Times of Israel og Jerusalem Post.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart