Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Skal du gå til angrep mot terrorist må du være «så hensynsløs som mulig»

- Om gjerningspersonen er ute etter å drepe deg, ville jeg brukt alle midler som var til min rådighet, sier seniorrådgiver Håvard Walla i Nasjonal sikkerhetsmyndighet til Aftenposten. (Foto: Nasjonal sikkerhetsmyndighet)
- Om gjerningspersonen er ute etter å drepe deg, ville jeg brukt alle midler som var til min rådighet, sier seniorrådgiver Håvard Walla i Nasjonal sikkerhetsmyndighet til Aftenposten. (Foto: Nasjonal sikkerhetsmyndighet)
Sitatet er ikke fra en "høyreekstrem israelsk bosetter", men en representant for norske myndigheter...

26. november presenterte Aftenposten tips fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet om hvordan du bør reagere under et terrorangrep. Rådene er mer detaljert beskrevet i en veiledning i sikrings- og beredskapstiltak mot tilsiktede uønskede handlinger som Politiets sikkerhetstjeneste, Politidirektoratet og Nasjonal sikkerhetsmyndighet utga i september.

I årevis har norske politikere, akademikere, diplomater og journalister belært israelere i hvordan de bør reagere mot terror. Israelere bør vise tilbakeholdenhet. Israels regjering må ikke tro at terror kan overvinnes militært. Israelsk politi må for all del ikke bruke overproporsjonal makt. Israelske soldater må ikke bruke alle midler som står til deres rådighet. Israel må passe seg for kollektiv avstraffelse. Det er «oppsiktsvekkende» at palestinske menn som prøver å drepe jøder med kniv blir skutt og drept. Slik har omkvedene vært.

 

En annen tone

Når terror truer Norge og Europa, er tonen en annen.

«Første prioritet er å prøve å rømme. Klarer du ikke det, skal du prøve å gjemme deg. Er heller ikke det mulig, bør du heller angripe terroristene enn å forholde deg passiv,» innleder Aftenposten. Konteksten er selvsagt hva en enkeltperson skal gjøre dersom han eller hun kommer i en terrorsituasjon.

Aftenposten skriver:

«Men om du er i en situasjon hvor det er en terrorist som allerede har skutt folk, og du hverken kan rømme eller gjemme deg, anbefaler både britiske og amerikanske myndigheter at du ikke skal forholde deg passiv. Angrep er da det beste forsvar:

Det står om livet ditt, og derfor skal du bruke all makt du klarer for å uskadeliggjøre, og i ytterste konsekvens drepe angriperen. Ifølge norsk lov har du faktisk lov til å drepe i tilfeller hvor du ikke har noen annen mulighet for å forsvare deg selv eller andres liv og helse.

Du kan se deg om etter tunge gjenstander som kan brukes, for eksempel et brannslukkingsapparat. Et annet velkjent triks er å bruke en penn mot øyet til angriperen.»

 

Ville brukt «alle midler»

Aftenposten intervjuer seniorrådgiver Håvard Walla i Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

«- Om du skal gå til angrep, hvordan skal du gjøre det?

– Dette er kun siste utvei, men du skal i tilfelle være så hensynsløs som mulig [MIFFs uthevning]. Det holder ikke å slå med flat hånd for å si det sånn.

– Hva om du aldri har trent på noe slikt?

– Det hjelper helt klart å ha trent. Men når det er sagt – om gjerningspersonen er ute etter å drepe deg, ville jeg brukt alle midler som var til min rådighet.»

Norge står overfor den samme hovedtrussel som Israel – voldelig islamisme. Det er tydelig at norske myndigheter gjør seg klar til å bekjempe trusselen på samme måte som Israel har gjort. Både de velmente og de nedlatende formaningene til Israel vil det kanskje bli færre av?


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart