Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Israel vil ikke tillate Hamas å ruste opp til krig

Avigdor Lieberman. (Foto: Wikimedia Commons)
Avigdor Lieberman. (Foto: Wikimedia Commons)
Etter søndagens israelske reaksjon mot rakettangrepet fra Gaza, sier Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman at ”ingen kan forvente at Israel skal tillate Hamas å ruste opp til krig”.

Det israelske luftforsvaret bombet søndag 50 mål som var knyttet til Hamas’ terrorvirksomhet i Gaza, etter et rakettangrep mot sentrum av den israelske byen Sderot. Den israelske motreaksjonen var sterkere enn de andre gangene Israel er blitt rammet av rakettangrep den senere tiden, selv om ingen ble drept i luftangrepene. 14 raketter fra Gaza har eksplodert i Israel til nå i 2016. Dagen etter uttalte forsvarsminister Avigdor Lieberman seg om situasjonen.

– Ingen kan forvente at Israel skal tillate Hamas å ruste opp til krig. Og det kan ikke forventes at vi skal tillate dem å robbe innbyggerne i Gaza. De krever inn skatter, men i stedet for å bygge bygninger, bygger de tunneler, sa Lieberman ifølge Israel Hayom.

Han fortsatte:

– Min tilnærming er at de får gjenoppbygging mot demilitarisering. Det er formelen. De vet at hver gang de er i krise, løser Israel problemet – eller FN eller EU. De er ikke interessert i å løse sin egen krise, de vil bare bygge opp ny militær makt. 70 prosent av skatteinntektene deres går til å bygge opp ny militær makt og våpenkapasitet. De ønsker ikke å ta vare på innbyggerne, de vil bare ha raketter og tunneler.

Rakettangrepet søndag er den andre som er begått fra Gaza etter at Lieberman overtok som forsvarsminister i mai. Han har tidligere rettet kritikk mot sin forgjenger Moshe Ya’alon fordi han mener forsvaret har reagert for lite kraftig mot rakettangrepene den siste tiden.

Foreløpig ser det ut til at roen er gjenopprettet i denne omgang, da Hamas ikke har fortsatt angrepene etter Israels motangrep. Flere nøkkelposisjoner i Hamas’ terrorinfrastruktur ble rammet i luftangrepene søndag.

Hamas’ talsmann Mahmoud Al-Zahar sier at organisasjonen fortsatt er ”forpliktet på våpenhvileavtalen med den israelske okkupasjonen, så lenge de ikke går til nye angrep mot Gaza. Han legger til at dersom Israels luftangrep fortsetter nå, vil Hamas ”respondere bestemt og med kraft”. Han sier samtidig at ”den israelske okkupasjonen har signalisert åpent at de ikke er interessert i en eskalering og at konfrontasjonen er avsluttet”.

De fleste av den senere tidens rakettangrep fra Gaza har ikke kommet fra Hamas-regimet, men fra ekstreme salafistgrupper med bånd til Den islamske staten (IS).

Den IS-relaterte gruppen Aknaf Beit Al-Maqdis har sendt ut en pressemelding etter rakettangrepet der de blant annet skriver: ”Slik som barna i Gaza lider, slik skal også barna i Sderot lide.” De advarer om at rakettangrepene mot Sør-Israel vil fortsette.

Salafistene er rivaler av Hamas og kjemper for å vinne oppslutning blant folket i Gaza. Israelske myndigheter holder Hamas-myndighetene ansvarlige for å opprettholde lov og orden i Gaza, og dermed for samtlige rakettangrep.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart