En iransk offiser fra revolusjonsgarden viser seg frem under en militæroppvisning. Han har tegnet det israelske flagget under skoen som en fornærmelse og for å vise at de tråkker på den jødiske staten. (Foto: Den iranske revolusjonsgarden)
En iransk offiser fra revolusjonsgarden viser seg frem under en militæroppvisning. Han har tegnet det israelske flagget under skoen som en fornærmelse og for å vise at de tråkker på den jødiske staten. (Foto: Den iranske revolusjonsgarden)

Truer Israel og USA med nådeløs hevn

Iran anklager Israel og USA får å stå bak angrepet på en militærparade.

Nestleder for Irans revolusjonsgarde, Hossein Salami, advarer Israel og USA om at de kan forvente et «nådeløst svar» etter at en iransk militærparade i byen Ahvaz ble angrepet lørdag. 25 mennesker ble drept og over 60 såret da fire gjerningsmenn utkledd som iranske soldater gikk til angrep på paraden.

I en TV-sendt begravelse for ofrene kom Salami med anklager om at Israel og USA har vært involvert i angrepet. Han mener angriperne fikk finansiering og opplæring av Israel og USA. Mange av dem som deltok i begravelsen ropte «død over Israel og Amerika», skriver avisen Jerusalem Post.

– Dere har sett vår hevn før. Dere vil igjen se at vårt svar vil være nådeløst og ødeleggende og dere vil angre på det dere har gjort, sa Salman i talen.

Også Irans president Hassan Rouhani har anklaget andre land for å være involvert i angrepet. USAs FN-ambassadør Nikki Haley avviser anklagene.

– Han kan klandre oss så mye han vil. Det han må gjøre er å ta en titt i speilet, sa Haley, og pekte på hvordan regimet undertrykker sitt eget folk.

Både Den islamske stat (IS) og en utbrytergruppe fra provinsens arabiske minoritet har sagt at det var de som stod bak angrepet. I en video publisert like etter angrepet sier IS, som følger sunniislam, at årsaken til angrepet er at de ikke ser på de iranske sjiamuslimene som rettroende.

– Vi er muslimer, de er kafir [ikke troende]. Vi vil ødelegge dem med et kraftig gerilja-angrep, inshallah [«om Gud vil»], sier de i videoen.

Lørdagens angrep er et av de verste angrepene det iranske militæret har opplevd og har rystet den islamske republikken. Det er ikke uvanlig at Iran retter anklagene mot sine fiender. I sommer anklaget en iransk toppgeneral Israel for å stjålet landets regnskyer, som førte til at det ble tørke i landet.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart