Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israels ‘DesertTech’ skal være en modell for miljøsamarbeid i Midtøsten

Bildet viser Masada i Negev-ørkenen. Nå skal Israels DesertTech være en modell for å overvinne ørkenspredning i Midtøsten og Afrika. (Bilde: MIFF)
Programmet oppmuntrer til entreprenørskap og innovasjon rundt løsninger på ørkenspredning i Midtøsten og Afrika.

Siden Israel inngikk de historiske Abraham-avtalene i 2020 med Emiratene, Bahrain og Marokko, har regionen endret seg til det bedre og alt tyder på at den positive utviklingen vil fortsette.

Tilbake i mai kunne MIFF (DK) rapportere at Israels statsminister Benjamin Netanyahu var invitert til å delta på den kommende FNs klimakonferanse (COP28) i Dubai, 30. november -12. desember.

Besøket blir Netanyahus første offisielle besøk til Emiratene.

Israels president Isaac Herzog er også invitert til toppmøtet.

Nå har Israel og Marokko bestemt seg for å signere et memorandum (intensjonsavtale) om samarbeid om bærekraftsprosjekter på klimakonferansen, ifølge Israels miljødepartement, skriver Jerusalem Post.

Beslutningen om intensjonsavtalen kom på slutten av et politisk forum om bærekraftig utvikling, holdt i juli i New York.

Israels miljøminister Idit Silman og hennes kolleger fra Marokko og Bahrain deltok også.

– Vi styrker miljøsamarbeidet med Marokko og Bahrain innenfor rammen av Abraham-avtalene, uttalte miljøminister Silman etter møtet med Leila Benali, minister for energiomstilling og bærekraftig utvikling i Marokko.

De to statsrådene har tidligere hatt møter. Det siste møtet kom etter at Israel kunngjorde at de ville anerkjenne Marokkos suverenitet over Vest-Sahara, noe som fikk kong Mohammed VI til å invitere statsminister Benjamin Netanyahu til et historisk første besøk.

Silman og Benali sa at Israels DesertTech Community vil spille en sentral rolle i landenes samarbeid. Programmet ble etablert for tre år siden og oppmuntrer til entreprenørskap og innovasjon rundt løsninger på ørkenens fire hovedutfordringer – ekstreme temperaturer, vannmangel, avsidesliggende samfunn og landforringelse.

Programmet støttes med over 30 millioner NOK årlig av Merage Foundation og Miljøverndepartementet. Hovedkvarteret ligger i Negev-ørkenen, hvor det drives i fellesskap av Beersheba kommune, Ben-Gurion University of the Negev, Soroka Medical Center, Merage Foundation og Israel Innovation Center.

– Prosjektet tilbyr innovative løsninger på klimautfordringer i et ørkenmiljø. Men i tillegg til løsningene som er formulert innenfor sine eksisterende rammer, vil programmet bli en modell for andre ørkenområder i verden som en del av miljøsamarbeidet i Midtøsten, sier miljøminister Silman.

Konkret kan prosjektet spille en avgjørende rolle i initiativet «Great Green Wall» – et pan-afrikansk initiativ designet av FN. Den 8000 km lange «muren» vil spenne over 11 land og inkludere planting av nye trær for å gjenopprette mer enn 100 millioner hektar forringet land på grunn av ørkenspredning.

Tidligere i år kom representanter for flere av landene i Den grønne mur til Israel. Her deltok de i et felles program mellom DeserTech Community og UN Convention to Combat Desertification for å finne innovative løsninger for å takle de mest kritiske ørkenrelaterte utfordringene.

Under sitt nylige besøk i Washington annonserte Israels president Isaac Herzog og USAs visepresident Kamala Harris et felles klimainitiativ med over 468 millioner DKK, fokus vil være på forskning og implementering av avanserte teknologiske løsninger for å oppnå matsikkerhet for land over hele Midtøsten og Afrika.

Herzogs Presidential Climate Forum har kunngjort at takling av klimaendringer gjennom en regional og global linse kan fremme økt regional stabilitet, utvide Israels sirkel av fred og normalisering og gi større velstand.

Under miljøminister Silmans møte med Bahrains minister for bærekraftig utvikling Noor Ali Al Khulaif ble også klimasamarbeid diskutert. Landene signerte allerede en historisk avtale om samarbeid på landbruksområdet i oktober 2022. Silmans kontor melder at de to ministrene diskuterte praktisk samarbeid som kan gjennomføres, bl.a. samarbeid med DesertTech.

Silman og Al Khulaif diskuterte også andre miljøspørsmål som var viktige for landene deres, inkludert opprettholde biologisk mangfold, fornybar energi, luftkvalitet og avfallshåndtering.

Silman møtte også Papua Ny-Guineas minister for finans og bygdeutvikling, Hon. Rainbow Paita.

Denne artikkelen er skrevet av Rika Sissi Greenberg for miff.dk og bearbeidet for miff.no av Kjetil Ravn Hansen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart