Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Gilo

Gilo er en bydel i Jerusalem. Den ligger i den sørlige delen av byen, i det området som var under jordansk kontroll i årene 1948-67. Noen kaller derfor Gilo for en "bosetning".

Like overfor Gilo ligger Beit Jalla. Det er i det såkalte A-området (som er under fullstendig kontroll av Arafats styre). I Beit Jalla er det et sterkt innslag av kristne innbyggere.

Siden opptøyene begynte i slutten av september, har det vært skyting fra Beit Jalla mot Gilo. Det er brukt lette våpen, dvs. geværer og lignende. De som har skutt, er fra militser som er ulovlige etter Oslo-avtalen. De har trengt seg inn i Beit Jalla mot de fleste av innbyggernes vilje.

Israelerne er overbevist om at det har sin grunn at nettopp den kristne bydelen blir brukt som utgangspunkt for angrep: Hensikten er å framskaffe TV-bilder som viser hvordan Israel «går løs på kristne kvinner og barn».

Å bo i Gilo
Den gaten i Gilo som har vært mest utsatt, heter Rehov Ha’anafa. Der er en rekke leiligheter truffet. I forhold til antall skudd er utrolig få mennesker blitt skadet. Men det er klart at når man finner skuddhull i huset sitt, blir dagliglivet påvirket. – I alt er ca. 950 leiligheter truet av denne skytingen. Skytingen har forekommet de fleste kveldene siden opptøyene startet i slutten av september. Den starter gjerne i 19-tida om kvelden. Noen ganger er det også skutt om dagen.
Da skytingen startet, sendte forsvaret to panservogner inn. Innbyggerne i Gilo ble lettet. Det virket som om regjeringen mente alvor med å forsvare innbyggerne, at de som skjøt, virkelig skulle få merke konsekvensene.

Men da terroristene skjøt igjen, brukte ikke panservognene kanone sine, bare maskingeværene. Etter en tid ble panservognene fjernet. Israelerne har bare skutt tilbake brukt infanterister og skarpskyttere til å skyte tilbake. Israel vil ikke risikere at en granat på villspor kan føre til nye, store fordømmelses-bølger.

Forsvarstiltak
Så lenge palestinerne bare bruker lette våpen, er en rekke «passive» forsvarstiltak mulige: Sandsekker, skuddsikre glass m.m. Kort tid etter at skytingen startet, ble de utsatte skolene sikret. Men først et stykke ute i desember ble beslutningen tatt om å forsterke alle de over 900 leilighetene som er aktuelle. Man håpet vel at det skulle bli funnet en ordning slik at skytingen kunne stanse. Det er bevilget 100 millioner kroner til å sikre leiligheter i 14 gater.

Det ble også bygd en stor mur som kunne beskytte folk som går på veiene. Men det hjalp ikke folk oppover i etasjene i boligblokkene. De har måttet holde seg i de rommene av leilighetene som vendte lengst mulig vekk fra Beit Jalla, og likevel er det ikke alltid trygt.
Men ordfører Ehud Olmert advarte: Det vil ta minst to måneder før dette omfattende arbeidet er ferdig. Mange innbyggere har for øvrig for lengst gitt opp å vente på myndighetene og kjøpt skuddsikre vinduer og sandsekker for egne penger. Som en av dem sa: «Dersom de skjøt mot Baraks eller [finansminister] Shohats hjem, ville problemet være løst på fem minutter.»

Flytte grensen?
17. november hadde Jerusalem Post en artikkel av Uri Bank. Han forteller at han hadde stått sammen med Binyamin Netanyahu for seks år siden og vist ham hvor palestinerne kom til å skyte hvis de fikk full kontroll og våpen. «Kuler vil komme inn i folk stuer,» sa han. Akkurat slik har det gått.

Det forslaget Bank og andre innbyggere i Gilo her, er å flytte grensen halvannen kilometer. Beit Jalla skal da ikke lenger være et såkalt A-område (under full kontroll av Arafat), men et B-område (sivil kontroll av Arafat, sikkerhetskontroll av Israel). Da vil leilighetene i Gilo ikke lenger være innenfor rekkevidde av lette våpen.

Bank forteller at han ringte til en bekjent i Beit Jalla. Palestineren ville ikke reagere selv om området ble et C-område (fullt israelsk styre). De fleste i Beit Jalla ønsker terroristene vekk, de vil leve i fred. Men ingen der tør si slikt offentlig.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart