Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Vestbredden en festning

Israel har gitt tilbake til arabisk kontroll en stor del av Vestbredden, og mer vil det kanskje bli etter hvert. Artikkelen nedenfor er skrevet før tilbaketrekningen begynte, og viser noen av de risikoene Israel har tatt for fred. Samtidig viser det noen av grunnene til at Israel må beholde deler av Vestbredden. Den stod også i nr. 2/00, s. 19.

Vestbredden (Judea og Samaria) er militært sett et svært viktig område for Israel, og vil kunne bli helt avgjørende i en ny krig. Det skyldes landskapet. Tvers gjennom Vestbredden, i retning nord-sør, går en fjellkjede. I øst skråner fjellene bratt ned mot Jordan-elva. Der er det daler og få veier. Hvis Israel skal forsvare seg mot et angrep østfra, vil oppgaven være forholdsvis enkel hvis den israelske hæren står i skråningen der. En nokså liten styrke kan blokkere en stor angreps-hær.

Grensen mellom Israel og Vestbredden går på vestsida av fjelltoppene. Der skråner landskapet ned mot Middelhavet, men ikke på langt nær så bratt som på østsida. Landskapet er såpass flatt at det ikke vil nytte å bygge festninger noe sted. Fiender kan bare kjøre rundt. Skal israelerne forsvare seg mot et angrep her, må de derfor bemanne ei forsvarslinje som mer eller mindre dekker hele grensen. Og da har det vesle landet ikke soldater nok til å ta seg av fronten mot Egypt og Syria også. Det vil lett kunne bli helt umulig for Israel å klare seg i en slik situasjon.

Det er da også akkurat dette araberne tar sikte på å oppnå. Abu Iyad var nestkommanderende i Arafats del av PLO til han ble drept, antakelig i indre stridigheter i PLO. Han uttalte i november 1984 til ei kuwaitisk avis om hvordan det ville gå hvis PLO fikk opprette en egen stat på Vestbredden: «Den palestinske staten vil bli begynnelsen på frigjøringa av hele landet. Vi skal ikke stoppe ved disse grensene. Den palestinske staten, om den blir opprettet, vil være begynnelsen på slutten for Israel.» Lignende uttalelser har palestinske fortsatt å komme med. Det er fare for at dette ikke bare er tomt prat, men en realistisk vurdering hvis de kan få de arabiske nabostatene med på angrepet.

I tillegg til denne trusselen om å bli ødelagt, kommer det forhold at Israel er så lite. Moderne artilleri har en rekkevidde på flere mil. Dersom fiendtlige styrker kontrollerer Vestbredden, vil nesten alle av israelerne bo innenfor rekkevidde av kanoner avfyrt fra Vestbredden og Gaza. For ikke å snakke om giftgass og biologiske våpen, som Syria og andre arabiske land har i store mengder.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart