Forsvaret om Clintons forslag

I et møte med Knessets utenriks- og forsvarskomite kommenterte Shaul Mofaz, den militære øverstkommanderende i Israel, Clintons fredsplan. Han sa at forsvaret har en rekke reservasjoner:

Det er bekymring for sikkerheten i befolkningssentrene, særlig de som bor ved landets «smale midje». (På det smaleste var Israel bare ca. 16 km bredt før 1967.) Det er en potensiell trussel fra de områdene som skal overføres til palestinerne. Det gjelder skyting fra disse områdene og infiltrasjon inn i Israel av væpnede folk fra disse områdene.

Forsvaret har derfor anbefalt at Israel beholder mer land og at demilitariserte soner blir opprettet. Han sa også at tilbaketrekninger bør gjennomføres over lang tid og være avhengig av sikkerhetssituasjonen.

Det er ikke noe opplegg for å bekjempe terror i Clintons forslag. Det må være en avtale om det.

Den viktigste anbefalingen er at Israel beholder full suverenitet over hele Jordan-dalen. Hvis det ikke lar seg gjøre å få til det, må strategiske punkter bli værende under israelsk kontroll. Veiene til disse områdene må holdes under israelsk suverenitet.

Dersom Jerusalem blir delt, vil de jødiske bydelene være som i en felle mellom palestinske områder. I en krisesituasjon er det sannsynlig at det vil være «en vanskelig sikkerhetssituasjon i Israels hovedstad». Han sa at jødiske bydeler må få henge sammen, og det må være et skikkelig skille mellom israelske og palestinske områder. Les ogsåJerusalems strategiske betydning.

Mofaz sa at Israel må ha full kontroll over våpenstrømmen til palestinerne, og kontrollere grenser og luftrom. Det bør være en internasjonal styrke med USA i hovedrollen.

Statsminister Ehud Barak sa at forsvarets kommentarer var tatt hensyn til, og fått uttrykk i de reservasjonene Israel har presentert til Clinton.

Et medlem av Knesset fra det venstreorienterte partiet Meretz sa at forsvarets kommentarer ikke skulle vært offentliggjort, fordi de «begraver Clintons forslag». Når synspunktene ble offentliggjort, gjør de forsvarets standpunkt til politikk, sa hun.

Men lederen for komiteen, Dan Meridor fra sentrumspartiet, sa at forsvaret hadde plikt til å komme med sin profesjonelle vurdering. Han sa at han var enig i forsvarets syn.

(Dan Meridor var tidligere en av lederne i Likud, men brøt med tidligere statsminister Netanyahu og var med på å danne sentrumspartiet. Dette partiet er nå nærmest borte på meningsmålingene. Meridor har uttrykt støtte til Sharon som statsminister, og mange venter at han vil vende tilbake til Likud-partiet.)

I en leder skriver Jerusalem Post at hvis det er en hovedregel for Israel i fredsprosessen er det denne: Lag ikke avtaler som er slik at hvis de blir brutt, blir det krig. Det kan bli situasjonen i Jerusalem, hvor jødiske bydeler vil bli innestengt i palestinske områder ifølge Clintons plan.

Araberne har nå gjort den erfaringen, både i Libanon og de palestinske områdene, at relativ beskjeden vold kan presse Israel til hva som helst. Det er det motsatte av fredsskapende.

Les også:
Clintons tanker
Kommentar til Clintons tanker

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart