Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Hykleri og «overdreven vold»

Soldater i pansrede bulldosere ble plutselig angrepet av væpnede menn. En stor flokk sivile sluttet seg til angrepet, og dermed fikk angriperne dekning. Soldatene bad om hjelp. Snart kom Cobra-helikoptre og skjøt salver med anti-tank-raketter og 20-mm kanoner rett inn i folkemassen. På få minutter var nesten 100 drept, de fleste sivile.

Og dermed ble det kjempemessige oppslag i alle medier, fordømmelse i FN og følelsesladde uttalelser fra politikere og «menneskerettighetsforkjempere» i Norge og andre land. Eller gjorde det ikke det? Nei, det gjorde ikke det. For de soldatene som drepte et stort antall sivile med så sterke våpen, var ikke israelere. De var, av alt, FN-soldater, såkalt «fredsbevarende». De fleste var amerikanere. Det skjedde 9.9.1993 i Mogadishu i Somalia.

En militær talsmann forsvarte det høye tapet av sivile, og forklarte at «alle på bakken i nærheten var stridende fordi de hadde til hensikt å skade oss». FN-talsmannen var major og het David Stockwell. FN tok aldri avstand fra hans uttalelser.

Og dette var ikke enestående. Lignende trefninger fant sted en rekke ganger under FNs opphold i Somalia. Og det FN gjorde, var å kreve at medlemslandene skulle skaffe tunge våpen til troppene der!

Da to amerikanske helikoptre ble skutt ned, ble soldatene omringet av somalisk milits og sivile. Dette førte til en trefning hvor FN-styrkene brukte tanks og pansrede personell-kjøretøyer. Det førte til et blodbad, hvor kanskje 500 somaliere ble drept og 1.000 såret. Ifølge presserapporter ble hundrevis av kvinner og barn brakt til sykehus etter trefningen. – Men en talsmann for den amerikanske hæren forsikret at det ikke var brukt «overdreven makt», og at somalierne selv hadde ansvaret for situasjonen. For det var de som hadde angrepet.

1. oktober i fjor var noen israelske soldater omringet ved Josefs grav i Nablus. De ble angrepet av en blanding av væpnede militsfolk og sivile. En av de israelske soldatene ble såret og trengte medisinsk behandling. Israelerne hadde tanks i nærheten, men brukte dem ikke. Palestinerne ville ikke tillate at han ble evakuert. Først etter 5 timer ble det en ordning. Da var det for seint, soldaten døde. Den øverste israelske offiseren på stedet sa at hvis Israel hadde sendt inn tanks og tunge våpen for å redde en såret soldat, ville verden ha reagert kolossalt sterkt.

Til tross for at israelerne opptrer langt mer tilbakeholdent i maktbruk enn amerikanske og andre soldater, får de langt sterkere kritikk. Det er heller ikke noe i veien for at de politikerne som gav ordrene i Somalia, som bombet Irak på en måte som rammet sivile meget sterkt osv., kan være de samme som kritiserer israelerne for noe som i virkeligheten er en meget lav grad av maktbruk, spesielt sammenliknet med det deres kritikere bruker.

 

Fritt etter en artikkel i Jerusalem Post av Alex Safian.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart