Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Verdens jøder og Jerusalem

Den israelske innvandringsministeren, Yael Tamir, har sagt at dersom de palestinske lederne skal være villige til å oppgi "retten til å vende tilbake" til Israel (flyktningene fra 1948), må Israel være forberedt på å oppgi "på en eller annen måte" suvereniteten over Tempelfjellet.

Palestinerne har jo allerede faktisk kontroll over Tempelfjellet gjennom wakf, den muslimske administrasjonen. Så på bakken vil tingene ikke egentlig endre seg, sa hun.

– I bytte for «retten til å vende tilbake» vil altså palestinerne få Tempelfjellet, og dessuten økonomisk erstatning fra et internasjonalt fond som Israel vil bidra til. (Det er vel det Jagland har antydet Norges bidrag til også.) Også jødiske flyktninger fra arabiske land skal kunne få erstatning fra dette fondet.

Presidenten i Egypt, Hosni Mubarak, sier at Arafat ikke har rett til å gi opp hellige steder i Jerusalem fordi det er en sak for hele den muslimske verden. Det samme sier en rekke andre arabiske og muslimske ledere. Det har ført til at en del jødiske ledere i USA og andre land spør om det ikke er det samme for jødenes vedkommende: Israels regjering har «ingen moralsk rett til å oppgi Tempelfjellet» til Yasser Arafat.

«Vi har en hellig forpliktelse til framtidige generasjoner av jøder til å beholde og beskytte jødedommens helligste sted, Tempelfjellet» sier Morton Klein, presidenten i The Zionist Organization of America. «Ingen israelsk regjering har myndighet av det jødiske folket til å forhandle bort de hellige stedene,» sier Betty Ehrenberg, som leder internasjonale saker i Orthodox Union.

Men andre ledere ber jødene utenfor Israel om å ta det med ro. Abraham Foxman, som leder The Anti-Defamation League (en sterk organisasjon som arbeider mot forfalskning av opplysninger som angår Israel og jøder) sier at det er lett for jøder verden over å si at Tempelfjellet tilhører det jødiske folket. «Men hvem er det som forsvarer det, hvem risikerer livet?» spør han. Så selv om verdens jøder kan si sin mening, må det være israelerne selv som tar avgjørelsene.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart