Tempelplassen med plassen foran Vestmuren i bakgrunnen. (Arkivfoto: GPO)
Tempelplassen med plassen foran Vestmuren i bakgrunnen. (Arkivfoto: GPO)

Rabbinere advarer jøder mot å gå opp på tempelhøyden

Israels overrabbinere sender ut en uttalelse der de advarer jøder mot gå opp på tempelhøyden i Jerusalem. De mener det er ulovlig ifølge jødisk lov. Ikke alle er enige.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Begge Israels overrabbinere går ut sammen med andre rabbinere og advarte jøder mot å gå opp på tempelhøyden i Jerusalem, forteller Jerusalem Post. Tempelhøyden er jødenes helligste sted, og muslimenes tredje helligste sted, etter Mekka og Medina.

Etter det andre tempelet ble ødelagt i år 70 har jødene ikke hatt et tempel. Tempelhøyden fortsetter likevel å ha en spesiell religiøs betydning for jødene. Tempelhøyden er også der man i dag finner Al-Aqsa moskeen og Klippedomen.

 

Ikke politisk betinget, men religiøst

Uttalelsen fra rabbinerne er en religiøs uttalelse, og ikke politisk, men den kommer som svar på det som for mange er politiske handlinger – å gå opp på tempelhøyden.

Blant de som har sagt de vil gå opp på tempelhøyden er den høyreorienterte Likud-politikeren Moshe Feiglin. Et annonsert besøk ble i februar stanset av israelsk politi, som mente Feiglins handlinger ville provosere til vold fra muslimer. Adgang til tempelhøyden ble begrenset til muslimer.

De religiøse lederne sier at den eneste grunnen de kommer med uttalelsen nå er fordi det er økning i jøder som prøver å organisere besøk til det hellige stedet. De to overrabbinerne mener det er totalt forbudt for jøder å gå opp på tempelhøyden.

–  Forbudet har vært lettfattelig og klart i en lang tid, og det har vært forbudt av alle store Tora-lærde, sier de i uttalelsen.

Mange organisasjoner har oppfordret folk til å besøke tempelhøyden i løpet av de siste månedene, forteller rabbinerne. De mener det derfor er viktig å understreke at forbudet fortsatt gjelder.

 

Jødisk religiøs lov

I henhold til jødisk lov kan jøder kun gå opp på høyden hvis de er rituelt rene. Rituell renhet oppnås ved forskjellige seremonier alt ettersom hva slags rituell urenhet man har.

I tillegg kommer et annet aspekt, fordi man ikke kan vite sikkert hvor tempelets aller helligste sted var.  Dermed kan man komme til å komme inn på dette området uten å være klar over det. I det aller helligste kan ingen jøder gå, selv om de er rituelt rene, bortsett fra øverstepresten. Én gang i året gikk han inn i det aller helligste rommet i det jødiske tempelet.

Det er på denne bakgrunn rabbinerne bak uttalelsen sier jøder ikke skal gå opp på tempelhøyden.

 

Forskjell på israelsk og jødisk, religiøs lov

Vestmurens rabbiner, Shmuel Rabinovitch, som også undertegnet uttalelsen understreker at kun bønn, ikke det å gå opp på tempelhøyden, kommer til å føre til tempelets gjenoppbygning. Rabinovitch sier at her er det forskjell på landets lover og jødisk lov – israelsk lov tillater jøder å gå opp på tempelhøyden, mens jødisk, religiøs lov forbyr det.

Arye Eldad fra partiet National Union fordømmer uttalelsen og sier at slike uttalelser skader jødiske krav til Jerusalem og Israels land. Han sier også at den nåværende situasjonen, der muslimene har ansvar for tempelhøyden, kan føre til at arkeologiske rester etter det jødiske tempelet forsvinner.

 

Vet hvor det aller helligste lå

Noen rabbinere mener de kan vite hvilke områder på tempelhøyden det er greit for jøder å være på i henhold til jødisk religiøs lov, og at jøder kan gå opp på tempelhøyden i Jerusalem. Det betyr derimot ikke at man behøver å gjøre det, understreker de.

– Selvfølgelig er jeg dratt mot vårt helligste sted – ikke Vestmuren, men tempelhøyden – men kanskje dette er noe som bør vente til Messias’ dager, sier rabbiner Yehuda Gilad til Jerusalem Post. Han er en rabbiner som ligger på den moderate venstresiden i israelsk politikk.

Rabbiner Chaim Richman, direktør for den international avdelingen av Tempelinstituttet er meget kritisk til uttalelsen.

– Det er latterlig og absurd … å si at det er forbudt. Det er ukorrekt, villedende og kriminelt å si at vi ikke vet hvor det aller helligste er, sier Richman, forteller Jerusalem Post. Han påpeker også at den store jødiske kommentatoren og rabbineren Maimonides besøkte tempelhøyden.

Richman henter også autoritet fra rabbiner Moshe Feinstein, en anerkjent rabbiner fra vår egen tid. Feinstein sier det er tillatt å besøke visse områder på tempelhøyden og at det er en sterk tradisjon for jøder å besøke tempelhøyden etter tempelets ødeleggelse.

 

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart