Arbeiderpartiets leder Shelly Yachimovich. (Foto: Det israelske arbeiderpartiet)
Arbeiderpartiets leder Shelly Yachimovich. (Foto: Det israelske arbeiderpartiet)

Livni legger seg til venstre for Arbeiderpartiet

Når det gjelder spørsmål i konflikten med palestinerne ser Tzipi Livni ut til å bli en sterkere kritiker av regjeringen enn Shelly Yachimovich og Arbeiderpartiet.

Tzipi Livni er tidligere leder av Kadima-partiet og tidligere utenriksminister i Ehud Olmerts regjering. Nå leder hun et nystartet parti.

Onsdag 19. desember 2012 beskyldte hun statsminister Benjamin Netanyahu for å bygge i Øst-Jerusalem og på Vestbredden for å vinne stemmer til sitt parti, Likud (som nå stiller felles liste med Avigdor Liebermans parti Israel Beiteinu). Riktignok gjorde også regjeringen hun satt i det. Men hun hevder at det de bygget, var i samsvar med fredsprosessen, mens dagens bygging ikke er det. – Det er vel kanskje ikke alle som ser den store forskjellen.

Talsmenn for regjeringen svarte at alle tidligere regjeringer, inkludert den Tzipi Livni satt i, har bygd i Øst-Jerusalem, og det vil Netanyahus regjering fortsette med. Dette er en planleggingsprosess som har gått over flere år. Å bygge i sin hovedstad er en rett Israel har, ikke noe man gjør for å demonstrere et eller annet.

Politisk analytiker Mitchell Barak ble intervjuet. Han sa at dette er helt avgjørende for Likud. Partiet føler seg på tynn is i forhold til sosiale saker med fattigdom og økonomi. Derfor vil Likud, med statsminister Netanyahu i spissen, rette oppmerksomheten mot bosetninger, forsvarspolitikk og Jerusalem.

De som stemmer på Likud og Israel Beiteinu, liker bosetninger og at Øst-Jerusalem hører med til Israels hovedstad. De liker det enda bedre når Europa og USA fordømmer det. Da flokker de seg rundt statsministeren. Verdens reaksjoner passer glimrende for Netanyahu.

Det er litt interessant at lederen for Arbeiderpartiet, Shelly Yachimovich, er forsiktig i sin kritikk av utbyggingen. Partiet satser på sosiale saker, men følger Netanyahu langt på vei i forholdet til palestinerne. Livni forsøker å markere seg som et alternativ i så måte.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart