Israelere og turister trives på stranda i Tel Aviv (Foto: Geir Knutsen)
Israelere og turister trives på stranda i Tel Aviv (Foto: Geir Knutsen)

Hetebølge skaper problemer i Israel

Svært varmt i Israel de siste dagene. Israelere og turister flokker til strendene for avkjøling og bading.

Siden torsdag 30. juli har en hetebølge rammet Israel med temperaturer godt over 40 grader Celsius. Jerusalem Post skriver at Israels meteorologiske institutt hadde målt en dag-temperatur på 49,3 grader Celsius i Kibbutz Gilgal i Jordan-dalen og natt-temperatur på mellom 33 og 35 grader flere steder i nærheten av Dødehavet.

Nettavisen The Times of Israel meldte på søndag at 164 personer hadde fått behandling av Magen David Adom (tilsvarende Røde Kors) på grunn av varmen innen søndag kveld. Over 80 av dem hadde besvimt og 14 led av dehydrering. Disse tallene er unormale for Israel, selv på denne tiden av året.

Magen David Adom (MDA) ga følgende uttalelse: – For å unngå dødsfall kommer vi med en sterk henstilling til befolkningen om å ta MDAs anbefalinger på alvor. Ta spesielt hensyn til den mer sårbare delen av befolkningen, det vil si eldre og barn. Sørg for at de får nok drikke og oppholder seg i skyggen eller der det er klimaanlegg.

Fra stranda i Tel Aviv søndag 2. august 2015 (Foto: Geir Knutsen)
Fra stranda i Tel Aviv søndag 2. august 2015 (Foto: Geir Knutsen)

I tillegg til problemene skapt av varmen har også brannvesenet vært nødt til å kjempe mot en skogbrann vest for Jerusalem. Flere hundre beboere ble evakuert fra bydelen Ein Kerem og moshav Even Sapir mens over 30 lag av brannmenn kjempet mot flammene. I tillegg ble åtte fly tatt i bruk for å slukke brannen. Tre brannmenn fikk behandling for å ha pustet inn røyk.

I en kort periode stengte politiet hovedveien mellom Jerusalem og Tel Aviv ettersom flammene nærmet seg biltrafikken.

Det israelske elektrisitetsverket (IEC) informerte om at strømforbruket har skutt i været under hetebølgen og at forbruket tærer kraftig på kapasiteten.

-De uvanlige værforholdene kan gi forstyrrelser i strømnettet. Kombinasjonen av støv og lokal nedbør kan forårsake kortslutning. Hvis strømforbruket fortsetter på dette høye nivået og det oppstår tekniske problemer, kan det i verste fall føre til strømbrudd, meldte IEC.

Den israelske værmeldingstjenesten forventer at hetebølgen vil fortsette resten av uken, men at temperaturen og luftfuktigheten ikke vil bli så høy som den var på søndag.

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart