De blå områdene på kartet viser de viktigste områdene som ligger på vestsiden av sikkerhetsbarrieren på Vestbredden. Et flertall av jødene i Israel støtter fremdeles en grensedragning etter omtrent det samme kartet som Ehud Olmert la fram for Mahmoud Abbas høsten 2008. Abbas forkastet tilbud, selv om det ble tilbudt erstatningsområder (merket rødt) fra israelsk territorium.
De blå områdene på kartet viser de viktigste områdene som ligger på vestsiden av sikkerhetsbarrieren på Vestbredden. Et flertall av jødene i Israel støtter fremdeles en grensedragning etter omtrent det samme kartet som Ehud Olmert la fram for Mahmoud Abbas høsten 2008. Abbas forkastet tilbud, selv om det ble tilbudt erstatningsområder (merket rødt) fra israelsk territorium.

Israelere foretrekker fortsatt to stater for to folk

Alle de mislykkede fredsforhandlingene de siste 20 årene til tross - de fleste israelske jøder mener opprettelse av en palestinsk stat i løpet av de neste 20 årene er den beste løsningen for å bevare deres egen stat.

Ifølge undersøkelsen fra Smith Research og Jerusalem Post foretrekker 58 prosent av den israelske befolkningen en tostatsløsning, der et jødisk og demokratisk Israel ligger side om side med en demilitarisert palestinsk stat, med sikkerhetsbarrieren på Vestbredden som utgangspunkt for grensen. I tillegg støtter 62 prosent prinsippet om «to stater for to folk».

Det er et ganske tydelig aldersskille, i forhold til hvor mye tro en har på en slik tostatsløsning. 69 prosent av de over 50, 63 prosent blant dem mellom 30-49 og 42 prosent blant dem mellom 18 og 29 støtter opprettelsen en palestinsk stat ved siden av Israel. Støtten for å annektere Vestbredden uten å gi fulle rettigheter til palestinerne varierer fra 7 prosent blant de eldste til 25 prosent blant de yngste.

Troen på en løsning med to stater for to folk på kort sikt er svært lav. Det kan en tolke ut av at fredsspørsmålet er et av de lavest prioriterte sakene for israelerne i 2012. En «prioritetsindeks» fra Israel Democracy Institute gir saken 14,7 av 100 poeng, mens den i 1969 var på 56,8.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart