Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Mobiliserer kirkens folk mot Jerusalem som Israels hovedstad

Gamlebyen i Jerusalem sett gjennom en smartmobil (Foto: Skjermbilde fra nettsiden www.atsisrael.com)
Gamlebyen i Jerusalem sett gjennom en smartmobil (Foto: Skjermbilde fra nettsiden www.atsisrael.com)
Alt tyder på at de ikke har lest Donald Trumps tale, men holder seg til fake news. De fleste biskopene har skrevet under på oppropet, forteller en kilde på innsiden av den hemmelige Facebook-gruppen.

De siste dagene har Lise Martinussen, sokneprest i Strindheim, brukt en hemmelig Facebook-gruppe til å samle hundrevis av underskrifter til et «kirkeopprop» med overskriften «Jerusalem som en by for tre religioner og to nasjoner». I en oppdatering på kvelden onsdag 20. desember skriver initiativtaker at hun har samlet 800 navn og at listen vil bli offentliggjort 28. desember.

– En god del av dem som har skrevet under er pensjonister eller folk som ikke er ansatt i kirken, men jeg ser også at de fleste biskopene har skrevet under, forteller en kilde på innsiden av den hemmelige Facebook-gruppen. Initiativet så først ut til å være rettet mot prester og kirkelige ansatte, men nå er det åpnet for at også frivillige i kirken kan skrive under oppropet.

MIFF gjengir her oppropet i sin helhet slik det fremstår i Facebook-gruppen torsdag 21. desember:

«Prester og kirkelig ansatte står opp for at Jerusalem skal være en hellig by for tre religioner og to nasjoner

Vi slutter opp om uttalelsen fra kirkelederne i Jerusalem, Det lutherske verdensforbund, Kirkenes verdensråd og Den katolske kirke som er samstemte i å reagere med dyp bekymring over USAs president politikk.

I tråd med Mellomkirkelig råd til Den Norske kirke sin uttalelse om Midtøsten, så vil vi kreve at det arbeides for at Jerusalem anerkjennes som en by for tre religioner og to nasjoner, og at tilgangen til de hellige stedene er trygg og tilgjengelig for både jøder, kristne og muslimer.

Jerusalem er en del av forhandlingene for å oppnå en rettferdig fred mellom Israel og Palestina. 

Vi ser med bekymring på denne siste utviklingen og vi er spesielt bekymret for det palestinske folk i Øst-Jerusalem og på Vestbredden.

Vi vil løfte fram alle de gode kreftene som finnes både i Israel og Palestina, og som arbeider for en fredelig løsning på konflikten.»

Dette er visstnok helt udiskutabelt. «Dette er ikke sted for diskusjoner, og vi forbeholder oss retten til å slette uønskede innlegg,» skriver initiativtakeren.

Men teksten er diskutabel.

Jerusalem har vært det jødiske folkets hovedstad i tre tusen år og den moderne staten Israels hovedstad i snart 70 år. Det blir ikke forandret av USAs presidents politikk og forblir uendret samme hvor bekymret norske kirkefolk skulle bli. Det er for øvrig 22 år siden den amerikanske Kongressen understreket at Jerusalem er Israels hovedstad. Dette er det bred politisk enighet om i USA, det er ikke Donald Trumps politikk alene.

Oppropet refererer til Mellomkirkelig råds uttalelse om Midtøsten fra november. «Den norske kirken skjerper sin fiendtlige front mot den jødiske staten,» var MIFFs kommentar til denne uttalelsen. MIFF skrev: «MR burde vite at jøder, kristne og muslimer har hatt tilgang til sine hellige steder etter 1967, og at det er israelsk suverenitet i byen som har sikret dette. Jerusalem har aldri vært en arabisk eller palestinsk hovedstad, men det jødiske folkets sentrum på jorden i tre tusen år.»

Oppropet later som om Donald Trump ikke tenker på kristnes og muslimers tilknytning til Jerusalem. Har biskopene som skriver under på oppropet i det hele tatt hørt eller lest Trumps tale? Han sa:

«Jerusalem er ikke bare hjertet i tre store religioner, men det er også nå hjertet til en av de mest suksessrike demokratiene i verden. Gjennom de syv siste tiårene har det israelske folket skapt et land hvor jøder, muslimer og kristne og folk av alle religioner er fri til å leve og be etter sin samvittighet og etter sin tro. Jerusalem er i dag og må forbli et sted hvor jøder ber ved Vestmuren, hvor kristne vandrer på Via Dolorosa («walk the stations of the cross») og hvor muslimene ber i Al-Aqsa moskéen.»

Hvis oppropet er så bekymret over USAs presidents Jerusalem-politikk, hvorfor sier de da det samme som han? Trump understreket i sin tale at han ikke tok stilling til hvordan suvereniteten over Jerusalem skal fordeles, det må avklares i forhandlinger.

«Vi tar ikke stilling til noen sluttstatus-spørsmål, inkludert de spesifikke grensene for Israels suverenitet i Jerusalem eller løsningen for omstridte grenser. De spørsmålene må de involverte partene avklare,» sa Trump.

«USA vil støtte en tostatsløsning dersom det blir avtalt mellom partene. I mellomtiden vil jeg be partene opprettholde status quo i Jerusalems hellige by, inkludert Tempelplassen, også kjent som Haram al-Sharif. Over alt, er vårt største håp at det skal bli fred,» sa Trump.

Til slutt heter det i oppropet: «Vi vil løfte fram alle de gode kreftene som finnes både i Israel og Palestina, og som arbeider for en fredelig løsning på konflikten.»

Kanskje Martinussen da kan begynne med å gi oss navnet på én palestinsk leder som aksepterer at Israel er kommet for å forbli som en jødisk stat? Kanskje en av biskopene i Den norske kirke kan gi oss et navn? Hittil har de vært helt ute av stand til det. Sannheten er nok dessverre at alt for mange støtter det som åpent er Mellomkirkelig råd agenda: Verdens eneste jødiske stat skal bort, mens man heier fram arabisk stat nummer 22 og muslimsk stat nummer 57.

Med sitt opprop avslører ansatte og frivillige i Den norske kirke at de ikke vil erkjenne realitetene i Jerusalem og at de ikke har satt seg inn i Trumps tale. Mer alvorlig er det at de driver palestinerne enda lengre bort fra forhandlingsbordet.

 

Korreksjon

Første utgave av denne artikkelen omtalte initiativtakeren til oppropet uten navn og bare som en regionkonsulent for Kirkens Nødhjelp. Lise Martinussen arbeidet for Kirkens Nødhjelp fram til 2016, men nå er hun sokneprest i Strindheim, ifølge kirken.no. MIFF beklager feilen, som ble rettet straks vi ble gjort oppmerksom på den av Kirkens Nødhjelp to timer etter publisering.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart