Gamlebyen i Jerusalem sett gjennom en smartmobil (Foto: Skjermbilde fra nettsiden www.atsisrael.com)
Gamlebyen i Jerusalem sett gjennom en smartmobil (Foto: Skjermbilde fra nettsiden www.atsisrael.com)

Mobiliserer kirkens folk mot Jerusalem som Israels hovedstad

Alt tyder på at de ikke har lest Donald Trumps tale, men holder seg til fake news. De fleste biskopene har skrevet under på oppropet, forteller en kilde på innsiden av den hemmelige Facebook-gruppen.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

De siste dagene har Lise Martinussen, sokneprest i Strindheim, brukt en hemmelig Facebook-gruppe til å samle hundrevis av underskrifter til et «kirkeopprop» med overskriften «Jerusalem som en by for tre religioner og to nasjoner». I en oppdatering på kvelden onsdag 20. desember skriver initiativtaker at hun har samlet 800 navn og at listen vil bli offentliggjort 28. desember.

– En god del av dem som har skrevet under er pensjonister eller folk som ikke er ansatt i kirken, men jeg ser også at de fleste biskopene har skrevet under, forteller en kilde på innsiden av den hemmelige Facebook-gruppen. Initiativet så først ut til å være rettet mot prester og kirkelige ansatte, men nå er det åpnet for at også frivillige i kirken kan skrive under oppropet.

MIFF gjengir her oppropet i sin helhet slik det fremstår i Facebook-gruppen torsdag 21. desember:

«Prester og kirkelig ansatte står opp for at Jerusalem skal være en hellig by for tre religioner og to nasjoner

Vi slutter opp om uttalelsen fra kirkelederne i Jerusalem, Det lutherske verdensforbund, Kirkenes verdensråd og Den katolske kirke som er samstemte i å reagere med dyp bekymring over USAs president politikk.

I tråd med Mellomkirkelig råd til Den Norske kirke sin uttalelse om Midtøsten, så vil vi kreve at det arbeides for at Jerusalem anerkjennes som en by for tre religioner og to nasjoner, og at tilgangen til de hellige stedene er trygg og tilgjengelig for både jøder, kristne og muslimer.

Jerusalem er en del av forhandlingene for å oppnå en rettferdig fred mellom Israel og Palestina. 

Vi ser med bekymring på denne siste utviklingen og vi er spesielt bekymret for det palestinske folk i Øst-Jerusalem og på Vestbredden.

Vi vil løfte fram alle de gode kreftene som finnes både i Israel og Palestina, og som arbeider for en fredelig løsning på konflikten.»

Dette er visstnok helt udiskutabelt. «Dette er ikke sted for diskusjoner, og vi forbeholder oss retten til å slette uønskede innlegg,» skriver initiativtakeren.

Men teksten er diskutabel.

Jerusalem har vært det jødiske folkets hovedstad i tre tusen år og den moderne staten Israels hovedstad i snart 70 år. Det blir ikke forandret av USAs presidents politikk og forblir uendret samme hvor bekymret norske kirkefolk skulle bli. Det er for øvrig 22 år siden den amerikanske Kongressen understreket at Jerusalem er Israels hovedstad. Dette er det bred politisk enighet om i USA, det er ikke Donald Trumps politikk alene.

Oppropet refererer til Mellomkirkelig råds uttalelse om Midtøsten fra november. «Den norske kirken skjerper sin fiendtlige front mot den jødiske staten,» var MIFFs kommentar til denne uttalelsen. MIFF skrev: «MR burde vite at jøder, kristne og muslimer har hatt tilgang til sine hellige steder etter 1967, og at det er israelsk suverenitet i byen som har sikret dette. Jerusalem har aldri vært en arabisk eller palestinsk hovedstad, men det jødiske folkets sentrum på jorden i tre tusen år.»

Oppropet later som om Donald Trump ikke tenker på kristnes og muslimers tilknytning til Jerusalem. Har biskopene som skriver under på oppropet i det hele tatt hørt eller lest Trumps tale? Han sa:

«Jerusalem er ikke bare hjertet i tre store religioner, men det er også nå hjertet til en av de mest suksessrike demokratiene i verden. Gjennom de syv siste tiårene har det israelske folket skapt et land hvor jøder, muslimer og kristne og folk av alle religioner er fri til å leve og be etter sin samvittighet og etter sin tro. Jerusalem er i dag og må forbli et sted hvor jøder ber ved Vestmuren, hvor kristne vandrer på Via Dolorosa («walk the stations of the cross») og hvor muslimene ber i Al-Aqsa moskéen.»

Hvis oppropet er så bekymret over USAs presidents Jerusalem-politikk, hvorfor sier de da det samme som han? Trump understreket i sin tale at han ikke tok stilling til hvordan suvereniteten over Jerusalem skal fordeles, det må avklares i forhandlinger.

«Vi tar ikke stilling til noen sluttstatus-spørsmål, inkludert de spesifikke grensene for Israels suverenitet i Jerusalem eller løsningen for omstridte grenser. De spørsmålene må de involverte partene avklare,» sa Trump.

«USA vil støtte en tostatsløsning dersom det blir avtalt mellom partene. I mellomtiden vil jeg be partene opprettholde status quo i Jerusalems hellige by, inkludert Tempelplassen, også kjent som Haram al-Sharif. Over alt, er vårt største håp at det skal bli fred,» sa Trump.

Til slutt heter det i oppropet: «Vi vil løfte fram alle de gode kreftene som finnes både i Israel og Palestina, og som arbeider for en fredelig løsning på konflikten.»

Kanskje Martinussen da kan begynne med å gi oss navnet på én palestinsk leder som aksepterer at Israel er kommet for å forbli som en jødisk stat? Kanskje en av biskopene i Den norske kirke kan gi oss et navn? Hittil har de vært helt ute av stand til det. Sannheten er nok dessverre at alt for mange støtter det som åpent er Mellomkirkelig råd agenda: Verdens eneste jødiske stat skal bort, mens man heier fram arabisk stat nummer 22 og muslimsk stat nummer 57.

Med sitt opprop avslører ansatte og frivillige i Den norske kirke at de ikke vil erkjenne realitetene i Jerusalem og at de ikke har satt seg inn i Trumps tale. Mer alvorlig er det at de driver palestinerne enda lengre bort fra forhandlingsbordet.

 

Korreksjon

Første utgave av denne artikkelen omtalte initiativtakeren til oppropet uten navn og bare som en regionkonsulent for Kirkens Nødhjelp. Lise Martinussen arbeidet for Kirkens Nødhjelp fram til 2016, men nå er hun sokneprest i Strindheim, ifølge kirken.no. MIFF beklager feilen, som ble rettet straks vi ble gjort oppmerksom på den av Kirkens Nødhjelp to timer etter publisering.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart