Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Peter Hansen om skolebøker og «rett til å

I begynnelsen av oktober beskyldte Israel FN-personell for å frakte en rakett i en FN-bil. Siden måtte israelerne trekke beskyldningen. Det var etter all sannsynlighet tale om en båre og ikke en rakett.

I begynnelsen av oktober beskyldte Israel FN-personell for å frakte en rakett i en FN-bil. Siden måtte israelerne trekke beskyldningen. Det var etter all sannsynlighet tale om en båre og ikke en rakett.

Denne saken førte til at Ruthie Blum, fast reporter i Jerusalem Post, hadde et langt intervju med lederen for UNRWA (FNs organisasjon for palestinske flyktninger), dansken Peter Hansen. Flere israelere hadde nemlig rettet harde angrep mot ham, blant annet beskyldte Israels FN-ambassadør ham for å «hate jøder». I intervjuet tar de opp mange emner som vi ikke skal gjengi her. Men vi nevner et par:

Blum spør om palestinske skolebøker, som oppmuntrer martyriet [bli selvmordsbombere] og å ødelegge Israel. Peter Hansen svarer at slike bøker ble brukt tidligere. Det var egyptiske skolebøker i Gaza og jordanske skolebøker på Vestbredden. [Dette er jo oppsiktsvekkende, i og med at Egypt har hatt en fredsavtale med Israel siden 1979.]

Hansen sier at ifølge en professor ved George Washington-universitetet, er det ikke noen oppfordring til vold i palestinske skolebøker lenger. Disse skolebøkene er, sier Hansen, på mange måter like tolerante mot motparten «som israelske skolebøker var på 1950-tallet».

Hansen innrømmer at israelske skolebøker ligger «langt foran» palestinske. Men det er en funksjon av tiden, sier han. I en israelsk skolebok så han en oppgave hvor elevene skulle skrive en artikkel om hvordan de ville føle det hvis de var palestinske flyktninger. Han håper at tilsvarende oppgaver en gang kan finnes i palestinske bøker også – oppgaver som skal skape empati med motparten.

Hansen sier at Danmark og Tyskland var fiender i århundrer. Men på slutten av 1940-tallet satte danske og tyske historikere seg ned sammen og fikk fjernet stoff i pensum som kunne sette motparten i et dårlig lys.

Vår kommentar: På 1950-tallet var Israel i en krigssituasjon med araberne, og bøkene var rimeligvis preget av det. Dessuten var bevisstheten om menneskers likeverd m. m. mye dårligere utviklet den gangen enn det er nå. Dersom det stemmer at de palestinske bøkene er «like gode» som de israelske på 1950-tallet, er det neppe noe å bygge en varig fred på.

«Rett til å vende tilbake»
Hansen sier at da det ble forhandlet, hadde de palestinske forhandlerne det vanskelig fordi «deres folk er blitt fortalt i mer enn 50 år at de har en rett til å vende tilbake» [til selve Israel, det vil bety slutten på Israel om det blir gjennomført]. Ingen har vært villig til å forberede sin [palestinske] befolkning på hvordan livets fakta er [at tilbakevending er umulig for Israel å godta]. Den palestinske grasrota står derfor fast på kravet om en «rett til å vende tilbake».

Her sier jo da Hansen nokså rett ut at palestinere flest ikke er blitt forberedt på å godta en meningsfull fred, og derfor er det vanskelig eller umulig for palestinske forhandlere å komme fram til en avtale.

Relaterte artikler:
Hat i egyptiske skolebøker
Med rett til landet

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart