Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Ariel Sharons siste uker som statsminister

4. januar 2006 ble Israels statsminister Ariel Sharon rammet av hjerneslag. I tekst og bilder skal vi oppsummere litt fra de siste ukene av hans liv.
4. desember hadde Ariel Sharon og Shimon Peres en felles pressekonferanse. De to eldre statsmennene lovpriste hverandre, og Ariel Sharon gjentok sin forpliktelse til det internasjonale veikartet for fred. (Foto: Amos Ben Gershom, GPO)
7. desember talte Ariel Sharon ved en minnemarkering for Israels første statsminister David Ben Gurion. - Ben Gurion var villig til å akseptere smertefulle kompromisser, og jeg siterer: "Vi glemmer aldri at dette er vårt land, og vi gav det aldri opp. På tross av det, er vi villige til å ofre noen av våre rettigheter, for fred," sa Sharon. På bildet er Ariel Sharon på en tur langs den israelsk-egyptiske grensen i slutten av november. Israelske myndigheter vurderer et gjerde langs grenselinjen, først og fremst for å stanse smugling av narkotika og våpen. (Foto: Ohayon Avi, GPO)
18. desember arresterte israelsk politi 31 år gamle David Janah. Mannen truet med å drepe statsminister Ariel Sharon etter bombeangrepet i Netanya 5. desember. Samme kveld ble Sharon innlagt på sykehus med et "lite" hjerneslag. Ariel Sharon var på vei fra Jerusalem til Tel Aviv da han begynte å føle seg uvel søndag kveld. Sharons medhjelpere og sikkerhetsvakter brakte statsministeren direkte til sykehuset i en av regjeringsbilene like før klokken 20 israelsk tid. På bildet svarer Sharon-medarbeidere på spørsmål fra reportere utenfor sykehuset. (Foto: Ohayon Avi, GPO)
20. desember ble Ariel Sharon utskrevet fra Hadassah-sykehuset. Han gav noen korte kommentarer til pressen før han dro på jobb mindre enn to døgn etter hjerneslaget. Da han var tilbake på kontoret fikk han telefon fra flere som ønsket god bedring, der i blant USAs president George W. Bush. (Foto: Milner Moshe, GPO)
8. januar lå Ariel Sharon fortsatt i koma. Professor Shlomo Mor Yossef, direktør ved Hadassah-sykehuset i Jerusalem, oppdaterer media på statsministerens helsetilstand. (Foto: Milner Moshe, GPO)

4. januar 2006 ble Israels statsminister Ariel Sharon rammet av hjerneslag. I tekst og bilder skal vi oppsummere litt fra de siste ukene av hans liv.

1. desember 2005 hadde Ariel Sharon lagt bak seg et av de mest intense halvår i sin politiske karriere. Til tross for hard politisk motstand, både utenfor og innenfor Likud-partiet, kom han gjennom tilbaketrekningen fra Gaza-stripen og den nordlige Vestbredden, regjeringskrise og etablering av nytt parti med sin popularitet i behold i den israelske befolkningen.
47 prosent av israelerne ønsket ham gjenvalgt som statsminister i Knesset-valget 28. mars, viste en meningsmåling. Samtidig forlot Shimon Peres Arbeiderpartietog stilte seg bak Sharons kandidatur.

5. desember kom det første av en serie terrorangrep i Ariel Sharons siste måned som statsminister. Fem sivile israelere ble drept av en palestinsk selvmordsbomber i Netanya, 15. desember ble en israelsk fembarnsfar drept ved Hebron og 29. desember gav en israelsk offiser sitt liv for å stanse en terrorist på vei inn til Israel. I hele perioden fortsatte også de palestinske rakettangrepene fra Gaza-stripen.
Til tross for dette ble terroren halvert hvert år de siste tre årene av Ariel Sharons statsministerperiode.9. desember ble det offentliggjort en meningsmåling som gav Kadima, det nye partiet som Ariel Sharon startet i november, 39 mandater i Knesset. Siden den gang har partiet stabilisert seg på over 40 av 120 mandater.

11. desember meldte forsvarsminister Shaul Mofaz overgang til Kadima.

13. desember avviste Ariel Sharon nyhetsrapporter om at han skal være villig til å dele Jerusalem i en fremtidig fredsavtale med palestinerne.

19. desember gjennomgikk Ariel Sharon en rekke medisinske tester på Hadassah-sykehuset i Jerusalem.
– Sharon har ikke tatt skade og han vil være i stand til å fortsette som landets leder, sa nestleder ved sykehuset, Yair Birenbaum, under en pressekonferanse.
– Statsministeren er utålmodig etter å komme tilbake på jobb igjen, sa Shimon Peres.22. desember skrev Jerusalem Posts sjefsredaktør, David Horovitz, en kommentarartikkel om Ariel Sharons politikk. Kadima kan kanskje klare seg med uklarhet så lenge Sharon selv sitter ved roret. Men det lille hjerneslaget Sharon nylig hadde, viser at det er risikabelt å bygge politikken på bare en mann, skrev Horovitz.

25. desember var Ariel Sharon «tilbake i vanlig funksjon» etter hjerneslaget, og ledet det ukentlige regjeringsmøtet.

26. desember ble det varslet at Ariel Sharon skulle gjennomgå en hjerteoperasjon i løpet av noen uker. Under sykehusoppholdet ble det funnet et lite hull i hjertet som Sharon sannsynligvis har hatt fra fødselen. Denne hjertefeilen finnes hos mellom 15 og 25 prosent av befolkningen, skrev Ha’aretz.
– Feilen trenger ikke å opereres hvis den ikke skaper problemer, sier doktor Haim Lotem ved Hadassah-sykehuset. Man antar at det var dette lille hullet som forårsaket blodproppen som igjen utløste hjerneslaget.

4. januar 2006 ble det avholdt en markering for salg av statlige aksjer i bankselskapet Leumi til "Gabriel"-fondet. Ariel Sharon hilser på Ezra Mirkin, som er styreleder for "Gabriel"-fondet. Samme kveld ble Sharon rammet av et nytt og mer alvorlig hjerneslag. I løpet av kort tid gjennomgikk statsministeren tre store hjerneoperasjoner på Hadassah-sykehuset i Jerusalem. (Foto: Amos Ben Gershom)
Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart