Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Netanyahu får råd om grenser

Statsminister Benjamin Netanyahu får råd om grensespørsmål fra karteksperten Danny Terza.

For første gang i sine to perioder som statsminister har Netanyahu gått aktivt og detaljert inn i spørsmålene knyttet til grensene for en palestinsk stat, melder Ha’aretz.

Siden november 2010 har Netanyahu avholdt flere møter med Danny Terza, som regnes som en av de fremste ekspertene i Israel på grensespørsmålet. Første gang de møttes hadde samtalene med palestinerne brutt sammen før de hadde kommet skikkelig i gang. PA-president Mahmoud Abbas nektet å sitte ved forhandlingsbordet fordi Israel tok opp igjen byggingen i bosetningene. Dette hadde aldri tidligere vært et hinder for forhandlinger mellom partene.

Amerikansk press
På dette tidspunktet begynte også amerikanerne å presse Netanyahu. De ønsket at han skulle presentere sitt eget forslag til grenser mellom Israel og en framtidig palestinsk stat. Siden dette har Likud-lederen hatt jevnlige møter med Terza.

Eksperten har hatt en finger med i det meste som har handlet om grenser på israelsk side de siste fire årene.

Terzas CV
Helt siden 1994 har Danny Terza deltatt i ulike israelske grupper i forhandlinger med palestinerne. De siste årene har han spilt en svært sentral rolle.

2007: Under fredsforhandlingene som fulgte Annapolis-konferansen var Terza en del av forhandlingsteamet som hadde ansvaret for grensene.

2008: Terza var den som tegnet kartet som tidligere statsminister Ehud Olmert la fram for Mahmoud Abbas høsten 2008. Olmert tilbød palestinerne hele Gaza-stripen, 93,2 prosent av Vestbredden, samt å gi land fra Israel som ville tilsvare 6,5 prosent av området.

2008/2009: Terza tegnet kart for utenriksminister Tzipi Livni i forhandlinger som hun førte med PAs Ahmed Qureia parallelt med Olmerts forhandlinger med Abbas. Livni tilbød hele Gaza og 92,7 prosent av Vestbredden.

Netanyahu har kjent til Terza en god stund og har stor respekt for hans arbeid.

Møter hos statsministeren
I løpet av de siste ni månedene har Terza møtt opp på statsministerens kontor med få ukers mellomrom, sammen med Netanyahu og statsministerens rådgiver Isaaq Molho.
På enkelte av disse møtene skal Netanyahu ha ytret en rekke ideer omkring grensespørsmålene på Vestbredden. Han skal imidlertid ikke ha bedt Terza om å tegne noe kart, opplyser en kilde til Ha’aretz.
Til avisen bekrefter statsministerens kontor at Terza gir råd til Likud-lederen.

– Statsministeren treffer Danny Terza for å høre fra ham om historien til de tiltakene som er gjort for å sette sammen kart av området Judea og Samaria, under periodene til de forrige regjeringene. Ingen grenser ble avklart under disse møtene. Man tegnet aldri et endelig grensekart. Terza ble heller ikke betalt for disse møtene, skriver kontoret i et skriftlig svar.

Selv ønsker karteksperten ikke å uttale seg om sin rolle i møtevirksomheten med statsministeren overfor avisen.

Terza og Peres
Netanyahu har også sendt Terza til Shimon Peres for å diskutere saken med ham. Poenget med møtet skal ha vært å informere presidenten om Netanayhus ideer rundt grensespørsmålet. Terza skal ha informert Peres om at det kan bli aktuelt å presentere tankene på et kart, som skal representere statsministerens syn på saken. Peres skal også ha blitt fortalt om hva som skjedde i grenseforhandlingene høsten 2008.

Hemmelig diplomati fra Peres
De siste fire månedene har Peres møtt sin palestinske kollega Abbas i ulike møter. Noen av disse møtene var hemmelige og pågikk i London-hjemmet til den jødiske forretningsmannen Poju Zabludowich. De skulle også holdt en runde med samtaler i Amman, men Peres ble nektet av Netanyahu. Grunnen var at statsministeren hadde fått beskjed om at Peres ville presentere forslag som han selv ikke kunne gå god for.

Ifølge Ha’aretz indikerer det faktum at Netanyahu sendte Terza til Peres at statsministeren var svært involvert også i de diplomatiske framstøtene til Peres og at han gikk god for presidentens møtevirksomhet.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart