Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

– Iran-debatt hjelper Israels sak

Tjener den intern-israelske debatten om et eventuelt angrep på Irans atominstallasjoner Israels interesser?

Den siste uken har debatten rast i israelske medier om regjeringen vurderer et angrep på Irans atominstallasjoner innen kort tid. Debatten oppstod etter at en person med innsikt i hva som skjer i regjeringskorridorene, hevdet at slike planer er under planlegging overfor Yedioth Aharonoth.

Uttalelsene kom samtidig som Israel gjennomførte jagerflyøvelser i Italia for langdistanseflygninger og Heimevernet i Sentral-Israel simulerte innkommende rakettangrep mot området under en øvelse. Da mediene stod overfor et slikt «sammentreff», begynte de selvsagt å legge to og to sammen. Flere medier har hevdet, med mer eller mindre troverdighet, at øvelsene var arrangert for å forberede en krigssituasjon med Iran. Andre har understreket at dette i stor grad var rutineøvelser som er planlagt i god tid, og som sammenfallt i tid ved en tilfeldighet.

Står Dagan bak?
Regjeringen selv ser ut til å mistenke særlig tidligere Mossad-sjef Meir Dagan for å stå bak lekkasjene. Han skal ha vært bitter på forsvarsminister Ehud Barak og statsminister Benjamin Netanyahu, som ikke tilbudte ham en ny periode som leder for Israels mest kjente etterretningstjeneste. Det hersker imidlertid usikkerhet om Dagan i det hele tatt har brutt en taushetsplikt og avslørt hemmeligheter, eller om det er spredt informasjon for å sverte de to ministrene, dersom det er han som står bak. Noe som kan peke i retning av det siste, er at regjeringen ikke har tatt steg for å straffeforfølge ham.

Kritikk fra ministre
To andre regjeringsmedlemmer, etterretnings- og atomenergiminister Dan Maridor og minister uten portefølje Benny Begin, har begge kritisert uttalelsene som har kommet fra den eller de med innsidekunnskap fra regjeringen. Begge mener det er et brudd på taushetsplikten som skader Israels sak. De har også rettet kraftig kritikk mot mediene i Israel, som har latt debatten om et Iran-angrep rase i etterkant.

JPost uenig
Selv om Jerusalem Post er enige i at en eventuell lekkasje er svært uheldig for regjeringen, er de ikke enige i at verken uttalelsene eller debattene i etterkant er til skade Israels sak. Snarere tvert imot.

Avisen skriver på lederplass at regjeringen ikke har gjort noe for å roe ned debatten i mediene. Kanskje fordi oppmerksomheten saken har fått viser at Israel ikke er alene om å være bekymret over Iran. Italia har latt Israel gjennomføre militærøvelser og USA planlegger, etter meldinger i New York Times å dømme, å plassere styrker i Persia-gulfen etter tilbaketrekningen fra Irak. Dessuten har Storbritannia begynt å planlegge hva deres rolle eventuelt skal være, dersom USA velger å angripe Iran.

Kanskje kan uttalelsene og debatten være med å skremme iranerne til å faktisk samarbeide med IAEA? I tillegg gjør debatten i Israel og ellers i verden det vanskelig for Iran å vite hva som er Israels egentlige hensikt i denne saken.

Vil forvirre Iran
Vi kan føye til et poeng som avisen ikke nevner rundt kritikken fra ministrene Maridor og Begin. Det er ikke utenkelig at den israelske regjeringen selv kan ha planlagt deres uttalelser, for å skape forvirring hos Iran hva gjelder Israels hensikter og samtidig styre den israelske pressen. I stedet for at debatten i Israel lenger dreier seg om et angrep av Iran og når det eventuelt bør skje, har debatten blitt styrt i retning av å finne ut hvem som har lekket informasjon eller spredt løgn – og hvorfor.

Sannsynligvis vil de israelske mediehusene aldri klare å bevise hvem som stod bak og om det var sann informasjon. Og mens ulike lederartikler, kommentarartikler og leserinnlegg drøfter innbyrdes, blir Iran stadig mer usikre på hvor de har Israel.

For som Ha’aretz minner oss på i en lederartikkel, ligger den israelske pressesensuren i militære saker og «lurer i bakgrunnen» av denne saken.

– Dersom regjeringen virkelig ønsket å hindre en prinsipiell Iran-debatt i utgangspunktet, ville vi nok trolig ikke vært vitner til hva som har skjedd i mediene de siste dagene, skriver de.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart