Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

«ICC støtter og oppmuntrer til terrorisme»

Rakettangrep fra Gaza mot Israel. (Illustrasjonsfoto: IDF / Flickr.com)
Rakettangrep fra Gaza mot Israel under Gaza-krigen i 2014. Hamas og andre terrorgrupper bruker sivilbefolkningen som levende skjold ved å avfyre raketter mot Israel fra sivile områder på Gazastripen. (Illustrasjonsfoto: IDF / Flickr.com)
Ødelegger for alle som deltar i den globale kampen mot terrorisme, skriver analytiker.

Fredag 5. februar tok Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) en omstridt beslutning om at de har jurisdiksjon til å etterforske angivelige krigsforbrytelser på Vestbredden, Gazastripen og i Øst-Jerusalem. Det var tre dommere som vurderte saken. Marc Perrin de Brichambaut og Reine Alapini-Gansou mente ICC hadde jurisdiksjon, mens Péter Kovács var uenig og tok dissens. Han kom med kraftig kritikk av flertallets beslutning og mente den ikke hadde basis i verken Roma-vedtektene eller folkeretten.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener avgjørelsen viser at straffedomstolen er blitt et politisk organ og ikke en rettsinstitusjon.

Men domstolens omstridte kjennelse betyr ikke nødvendigvis at det vil bli startet en etterforskning. I neste måned skal det velges en arvtaker til ICCs sjefsaktor Fatou Bensouda, som slutter i jobben til sommeren. Før den tid kan hun velge å iverksette etterforskning, skrinlegge hele ideen eller overlate avgjørelsen til sin etterfølger, skriver Yoav Limor, anerkjent journalist og forsvarsanalytiker, i en kommentar i avisen Israel Hayom.

Israel vil åpenbart utøve stort press for å få saken avsluttet, men frykter de ikke vil klare det uten «kraftig skyts» fra USA og andre vestlige nasjoner, skriver analytikeren. Israel er ikke medlem av ICC, men medlemsland som Tsjekkia, Tyskland, Østerrike, Australia, Ungarn og flere andre støtter Israels argumentasjon om at ICC ikke har noen jurisdiksjon i dette området.

Den internasjonale straffedomstol er ment å tjene som en domstol i siste instans når et lands eget juridiske system ikke er i stand til er uvillig til å etterforske og tiltale krigsforbrytelser. Det israelske forsvaret har derimot mekanismer for å undersøke påståtte forseelser begått av eget personell.

Innbyggerne i Ashkelon i Sør-Israel løper til bomberom under et rakettangrep under Gaza-krigen i 2014. Kommentator Yoav Limor frykter det kan bli vanskeligere for Israel å forsvare seg mot slike angrep etter ICCs beslutning. (Foto: Wikipedia)

Israel har allerede i flere måneder forberedt seg på muligheten for at det kan bli iverksatt etterforskning og hvilke konsekvenser det kan medføre, skriver Limor. I første omgang er det blitt utarbeidet en liste over et par hundre tjenestemenn som kan bli gjenstand for en etterforskning. Listen inkluderer regjeringsmedlemmer, i tillegg til øverstkommanderende og ledelse i det israelske forsvaret. Også offiserer som deltok i Operation Protective Edge [Gaza-krigen] i 2014 og andre store konflikter er på listen.

Skulle det bli iverksatt etterforskning forventer Israel at det blir kunngjort, men ICCs sjefsaktor har også fullmakt til å åpne hemmelige etterforskninger. Det vil gjøre det vanskeligere for Israel å forsvare sine tjenestemenn.

Selv om det ikke skulle bli noen etterforskning, er likevel ICCs beslutning om at de har jurisdiksjon i området svært bekymringsfull for Israel. Det er fordi den tar en bit av Israels legitimitet. Israel er truet på fire fronter – Gaza, Vestbredden, Libanon og Syria – og det er alltid en fare for en opptrapping av konflikten på alle fire fronter. Med en konstant trussel om internasjonal etterforskning hengende over seg, kan det bli vanskeligere for Israel å operere mot trusselen fra Iran, Hizbollah, Hamas og andre terrorgrupper.

Dette er mer enn noe annet problemet med ICCs avgjørelse, skriver Limor. Det er ikke bare at de har gjort en juridisk feil: «Palestina» er ikke en stat, og har definitivt ikke definerte grenser, som er kriterier for at ICC skal kunne engasjere seg i området. Avgjørelsen er også farlig fordi den ikke forholder seg til de sikkerhets- og forsvarsutfordringer som Israel – og mange andre land – står overfor.

Det israelske forsvaret har gjort feil, ikke minst i krig. Men de etterforsker det som går galt, straffer dem som bør straffes og lærer av sine feil. I tillegg finnes det et uavhengig rettssystem i Israel som ikke nøler med å gripe inn hvis det trengs. På den andre siden har du terrororganisasjoner som bruker sivilbefolkningen som levende skjold og opererer blant sivile når de angriper sivilbefolkningen i Israel. Fra dette perspektivet er ikke ICCs beslutning bare anti-israelsk, det er også en beslutning som rammer alle dem som deltar i den globale kampen mot terrorisme, skriver Limor avslutningsvis.

Mens dommerne Marc Perrin de Brichambaut (bak t.v.) og Reine Alapini-Gansou (t.h) mente ICC har jurisdiksjon til å etterforske påståtte krigsforbrytelser på Vestbredden, Gaza og i Øst-Jerusalem, mente Péter Kovács (i midten) at avgjørelsen til flertallet ikke hadde basis i verken Roma-vedtektene eller folkeretten. (Foto: ICC)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart