Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israelske jagerfly entret iransk luftrom

Ifølge en saudiarabisk avis skal israelske F-35-jagerfly flere ganger ha entret iransk luftrom uten å ha blitt oppdaget. (Foto: IAF)
Det skriver den velinformerte saudiarabiske avisen Elaph. USA skal være klar til å støtte Israel i et eventuelt angrep på Irans atomanlegg.

Det israelske luftforsvarets (IAF) avanserte F-35-jagerfly skal flere ganger ha entret iransk luftrom de siste to månedene, ifølge den saudiarabiske avisen Elaph. Verken iranske eller russiske radarer oppdaget flyene.

Avisen skriver at hendelsen skjedde i forbindelse med en stor felles militærøvelse mellom Israel og USA i Rødehavet, hvor det ble simulert et angrep på Iran både i luften og til havs. De to landene har utført flere øvelser sammen, både hemmelige og offentlige, for å forberede seg på et angrep på iranske atomanlegg.

Israel har i lengre tid forberedt luftflåten sin, i hovedsak F-35-ene, til å være forberedt i tilfelle Iran nærmer seg atomvåpen. Det dreier seg spesielt om å oppgradere jagerflyene slik at de ikke trenger tanking i luften. Det er som kjent lang avstand mellom Israel og Iran.

IAF integrerte nylig en ny bombe på ett tonn i sitt arsenal av våpen som F-35 kan frakte i sitt interne våpenrom. At våpenet er inni og ikke utenfor flyet gjør at flyets stealth-teknologi ikke settes i fare. Stealth gjør flyet mindre synlig, eller usynlig, på radarer og andre sensorer. Dette er en av de store teknologiske fordelene ved F-35.

En kilde som Elaph har snakket med sier at øvelsen mellom USA og Israel viser at Israel vil motta støtte og assistanse hvis de angriper iranske atomanlegg etter at Iran har inngått en ny atomavtale. Kilden utelukker ikke at det snart vil bryte ut en konflikt mellom Israel og Iran.

Det er i så fall noe Israel har forberedt seg på i lengre tid. I mai gjennomførte det israelske forsvaret sin største militærøvelse noensinne. Øvelsen var en del av et angrep på Iran, hvor man trente på en konflikt med den iransk-støttede terrorgruppen Hizbollah i Libanon.

Om Israel skulle angripe de iranske atomanleggene vil Hizbollah høyst trolig involvere seg med å angripe Israel. På Gazastripen har Iran tette bånd til terrorgruppen Islamsk Jihad, som også kan bli involvert.

I juni deltok over hundre israelske fly i en annen storstilt øvelse, hvor man simulerte et angrep på Irans atomanlegg.

Den saudiarabiske nyhetsrapporten kommer samtidig som Iran er i ferd med å fullføre den nye atomavtalen med USA og flere andre land. Iran anriker foreløpig ikke uran på den renheten som trengs for å kunne bruke det i atomvåpen, men landet skal ikke være langt unna.

Onsdag sa Israels statsminister Yair Lapid at USAs president Joe Biden ikke oppfyller sin forpliktelse om å stanse Iran fra å få atomvåpen hvis de inngår en atomavtale med Iran slik avtalen foreligger nå. Israel har lenge hevdet at atomavtalen ikke vil forhindre Iran i å få atomvåpen.

Den israelske historikeren Benny Morris har tidligere skrevet at israelske ledere snart vil stå overfor et umulig valg: Enten må de leve med at Iran får atomvåpen – eller bombe atomanleggene deres i håp om stanse det.

Klikk på denne lenken for å lese mer om den iranske trusselen.

Israel har i lengre tid forberedt seg på et mulig militært angrep på Irans atomanlegg. (Foto: IAF)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart