Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Nærmere atombombe enn noen gang

Ved Irans underjordiske atomanlegg Fordo ble det oppdaget uran med en renhet på 84 prosent. (Foto: Satelittfoto)
Ifølge amerikanske medier har Iran anriket uran på 84 prosent renhet. Det er ikke langt fra renhet på 90 prosent som trengs for å produsere atombombe.

Det amerikanske nyhetsbyrået Bloomberg meldte søndag 19. februar at inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) oppdaget anriket uran på 84 prosent renhet i Iran. Aldri tidligere er det rapportert at Iran har anriket uran med en renhet som er så nærme våpenkvalitet.

For å produsere atombombe trenger man uran på 90 prosent renhet.

Det har tidligere vært kjent at Iran anriker uran på 60 prosent renhet. Hvis rapporten til Bloomberg stemmer, som er basert på to anonyme høytstående diplomater, er Iran svært nærme tilgang til kjernefysisk materiale som trengs i en atombombe. Men for å bygge en atombombe kreves det mer enn bare uran, det kreves også mye utvikling og testing.

Nyhetsbyrået skriver at inspektørene til IAEA prøver å avdekke om Iran har anriket uran med så høy renhet med vilje, eller om det har vært utilsiktet. Uansett om det er gjort med vilje eller utilsiktet, så viser det utfordringene med at Iran anriker uran med så høy renhet som de gjør.

Uranen på 84 prosent renhet skal ha blitt avdekket etter en uanmeldt inspeksjon ved atomanlegget Fordo i januar, hvor det ble oppdaget at to sentrifuger var sammenkoblet på en måte som Iran ikke hadde erklært til inspektørene.

Iran avviser det som har kommet frem i rapporten til Bloomberg og omtaler det som «sladder» og «forvrenging av fakta».

– Tilstedeværelsen av en partikkel eller partikler over 60 prosent i anrikingen betyr ikke anrikelse over 60 prosent, sier Behruz Kamalvandi i det iranske atomenergibyrået.

Men flere diplomater har i ettertid bekreftet at rapporten fra Bloomberg stemmer. Avisen Wall Street Journal skriver at diplomater tror at prøvene på 84 prosent renhet kommer fra det underjordiske og sterkt bevoktede Fordo-anlegget.

Fremgangen til det iranske atomprogrammet gjør at israelske ledere før eller siden vil stå overfor et tøft valg. Enten må de leve med at Iran får atomvåpen – eller bombe dem i tide til å få stanset det, ifølge historiker.

Selv påstår Iran at atomprogrammet deres bare har fredelige hensikter.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart