Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Iran ett skritt nærmere atombombe

Iran prøverskyter ballistiske missiler under en øvelse 15. januar 2021. Frykten er at disse skal bære atomvåpen. (Foto: Revolusjonsgarden)
Starter anriking av 60% uran i underjordisk anlegg.

Ifølge statlige iranske medier har Iran begynt å anrike uran med en renhet på 60 prosent på sitt underjordiske atomanlegg i Fordo.

Iran har også anriket uran på 60 prosent renhet andre steder. Dette er fortsatt under det som kreves i atomvåpen – 90 prosent renhet – men langt over de nivåene Iran anriket uran på før atomavtalen i 2015. Den gangen anriket Iran uran med en renhet på 20 prosent, men atomavtalen begrenset dette til 3,67 prosent renhet.

Det er for øvrig et relativt kort sprang fra 60 til 90 prosents renhet.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har i lengre tid etterforsket Iran etter at det ble funnet spor av uran på tre ukjente steder, men Iran har nektet å samarbeide med det internasjonale byrået. Derfor har IAEA vedtatt en resolusjon med krav om iransk samarbeid i etterforskningen.

Men i stedet for å samarbeide kommer altså kunngjøringen fra Iran om at de trapper opp anrikingen av uran. I tillegg melder det iranske regimet at de har begynt å erstatte førstegenerasjons sentrifuger med mer avanserte sentrifuger. Også dette er et brudd på atomavtalen.

I henhold til atomavtalen fra 2015 hadde Iran bare tillatelse til å bruke IR-1, førstegenerasjonssentrifuger. Nå har de erstattet mange av disse med mer avanserte og effektive sentrifuger, som IR-2m, IR-4 og IR-6.

At Iran nekter å samarbeide med IAEA er en av årsakene til at det ikke er blitt noen enighet om en ny atomavtale med det islamske regimet.

Etter flere sabotasjer mot iranske atomanlegg de siste årene har Iran begynt å bygge mer av sine atomanlegg under jorden. Derfor utvikles det nå nye bomber som har kapasitet til å ødelegge de underjordiske anleggene.

Fremgangen til det iranske atomprogrammet gjør at israelske ledere før eller siden vil stå overfor et tøft valg. Enten må de leve med at Iran får atomvåpen – eller bombe dem i tide til å få stanset det, ifølge historiker.

Selv påstår Iran at atomprogrammet deres bare har fredelige hensikter.

Iran anriker nå uran med 60 prosent renhet i det underjordiske atomanlegget Fordo. (Foto: Google Eath)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart