Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Avis: Ingen ny atomavtale med Iran

Joe Biden og Yair Lapid møttes i Jerusalem 14. juli 2022. Da var Iran, som alltid, et av temaene i møtet. (Foto: GPO)
Israelske medier skriver at atomavtalen med Iran er skrinlagt. Det vil være en stor diplomatisk seier for Israel.

Israelske medier skriver at det ikke blir noen ny atomavtale mellom Iran og flere verdensmakter med det første. USAs president Joe Biden og andre i den amerikanske administrasjonen skal ha informert Israels statsminister Yair Lapid om beslutningen. Det er foreløpig ikke offisielt bekreftet.

Israel har som kjent vært en høylytt motstander av en ny atomavtale med Iran, som de mener ikke vil hindre det iranske regimet i å utvikle atomvåpen. Et bredt spekter av det israelske samfunnet, fra politikere til sikkerhetsmyndigheter, har jobbet for å forhindre den nye atomavtalen.

Nå kan det se ut til at arbeidet deres har lykkes, ifølge Times of Israel.

Den potensielt nye atomavtalen har vært i sentrum av israelsk diplomati og sikkerhet det siste året. Fra sidelinjen har Israel bekymret fulgt med på forhandlingene som har pågått i den østerrikske hovedstaden Wien.

USA trakk seg opprinnelig ut av atomavtalen i 2018 da Donald Trump var president, men da Joe Biden ble president i januar 2021 begynte USA å forhandle om en ny atomavtale med regimet i Teheran. En atomavtale skulle etter planen løfte sanksjonene som er iverksatt mot Iran, i bytte mot at Irans mulighet til å utvikle atomvåpen begrenses.

Amerikanerne har ment at en atomavtale ville gjort at Iran ikke ville kunne anrike uran med en renhet høyere enn 3,67 prosent. Det er langt unna nivået som trengs for å kunne produsere atomvåpen. Denne begrensningen ville i henhold til avtalen vare til 2031.

All uranium som Iran tidligere har anriket høyere enn dette, på 20 til 60 prosent renhet, ville de i henhold til avtalen måtte gi fra seg. Men til tross for lange forhandlinger har ikke USA klart å bli enige med Iran.

En av årsakene til at en atomavtale nå ser ut til å være strandet er at Iran ikke vil tillate at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) får fortsette sin strenge overvåking av det iranske atomprogrammet. USA skal ha krevd at IAEA fikk fortsette sine aktiviteter i landet.

Hvis atomavtalen nå virkelig blir skrotet vil det være en stor seier for sittende statsminister Yair Lapid. Det vil trolig bli brukt for alt det er verdt i den pågående valgkampen og inn mot valget 1. november.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart