Statsminister Benjamin Netanyahu besøker flybasen Hatzerim den 18. mai 2021. (Foto: GPO)

Diskuterer et potensielt angrep på Iran

Statsminister Benjamin Netanyahu og landets militære ledelse vurderer å bruke militæret for å stanse Irans planer om atomvåpen, ifølge TV-kanal.

Ifølge Channel 12 har statsminister Benjamin Netanyahu hatt flere hemmelige møter på høyt nivå med landets militære ledelse for å øke forberedelsene til en mulig militær konfrontasjon med Iran.

Fem ganger de siste ukene har statsministeren møtt forsvarsminister Yoav Gallant, forsvarssjef Herzi Halevi, Mossad-sjef David Barnea, militærets etterretningssjef Aharon Haliva og andre militære ledere for å diskutere forberedelser til et potensielt angrep på Irans atomprogram.

Nylig ble det kjent at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) oppdaget anriket uran på 84 prosent renhet i Iran. Aldri tidligere er det rapportert at Iran anriker uran med en renhet så nærme våpenkvalitet.

For å produsere atombombe trenger man uran på 90 prosent renhet.

Channel 12s reportasje, som ikke viser til kilder, inkluderer få andre detaljer om diskusjonene som har foregått. Møtene er trolig også et signal om at truslene om å bruke militæret for å stanse Irans kappløp mot atomvåpen, som Netanyahu har beskrevet som en eksistensiell trussel, er seriøse.

Israel skal ha informert USAs utenriksminister Antony Blinken, USAs sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan og den franske presidenten Emmanuel Macron om at Israel vil handle alene om ikke det internasjonale samfunnet trår til for å stanse Iran.

– Det eneste som har stoppet røvernasjoner fra å utvikle atomvåpen er en troverdig militær trussel eller en troverdig militær handling. Jo lenger du venter, jo vanskeligere blir det. Vi har ventet veldig lenge, sier statsminister Netanyahu.

Iran er i ferd med å krysse en rød linje

En talsperson for det iranske atomenergibyrået benekter anklagene om at landet anriker uran på en renhet rett under våpenkvalitet.

– Så langt har vi ikke gjort noe forsøk på å anrike over 60 prosent. Tilstedeværelsen av partikler over 60 prosent betyr ikke en produksjon med en anrikelse over 60 prosent, sier talsperson Behrouz Kamalvandi.

Israels forsvarsminister sier at de ikke vil tillate at Iran krysser «den røde linjen» og anriker uran på 90 prosent renhet.

– Iran er nærmere enn noen gang å kunne produsere atomvåpen og har nesten krysset den røde linjen. Vi vil ikke tillate at det skjer – her er alle alternativer på bordet. Vår plikt er å forsvare staten Israel og det jødiske folk, sier Gallant.

Iran har flere ganger truet Israel med utslettelse og israelske ledere ser det som en eksistensiell trussel om regimet i Teheran blir en atommakt.

Tidligere angrepsplaner har blitt avbrutt

Israel skal angivelig ha vært nær ved å angripe iranske atomanlegg ved flere anledninger under tidligere Netanyahu-regjeringer.

Tidligere statsminister og forsvarsminister Ehud Barak har sagt at Netanyahu avbrøt planene om å angripe Iran både i 2010 og 2021, etter å ha blitt frarådet et angrep av daværende forsvarssjef og andre ministere.

Ifølge Barak var det også planer for et lignende angrep i 2012, men planene ble avbrutt fordi Israel gjennomførte en stor militærøvelse med USA på denne tiden og Netanyahu ønsket ikke å risikere å dra det amerikanske militæret inn i en krig med Iran.

Siden den gang har det iranske atomprogrammet gjort store fremskritt. Fremgangen til det iranske atomprogrammet gjør at israelske ledere før eller siden vil stå overfor et tøft valg. Enten må de leve med at Iran får atomvåpen – eller bombe dem i tide til å få stanset det, ifølge historiker.

Selv påstår Iran at atomprogrammet deres bare har fredelige hensikter.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart