Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Iran har nok uran til fem atombomber

Iran prøverskyter ballistiske missiler under en øvelse 15. januar 2021. Frykten er at disse skal bære atomvåpen. (Foto: Revolusjonsgarden)
Forsvarsminister Yoav Gallant advarer Iran om å ta ytterligere skritt mot utvikling av atomvåpen.

Israels forsvarsminister Yoav Gallant sier Iran har ansamlet nok spaltbart materiale til fem atombomber. Samtidig advarer han Iran mot å fortsette anrikingen av uran med en renhet som kan brukes til atomvåpen.

– Iran vil ikke være fornøyd med bare én atombombe. Så langt har Iran anriket nok uran anriket på 20 og 60 prosent til fem atombomber, sa Gallant i et møte med sin greske kollega Nikolaos Panagiotopoulos.

Selv om Iran har nok uran på 20 og 60 prosent, så trengs det også uran på 90 prosent renhet for å lage atomvåpen. Det antas at Iran enda ikke har nok anriket uran på 90 prosent renhet til å lage atombomber, men den islamske republikken kan lett utvinne det hvis de skulle ønske det.

– Iransk fremgang – med anrikelse på 90 prosent – vil være en alvorlig tabbe av Iran og kan antenne hele regionen, sier Israels forsvarsminister.

I henhold til atomavtalen fra 2015 hadde Iran bare tillatelse til å anrike uran med en renhet på 3,67 prosent, men nå anriker landet uran med en renhet på 60 prosent. Det er et relativt kort sprang fra 60 til 90 prosent renhet. Selv om Iran påstår at at de bare har fredelige hensikter med sitt atomprogram, har anriket uran med en slik renhet ingen sivile formål.

Hvis Iran bestemmer seg for å utvikle atomvåpen kan de trolig produsere nok spaltbart materiale i løpet av to uker. Men det vil kreve flere måneder med arbeide for å klargjøre en atombombe til bruk.

Men USA anslår at Iran foreløpig ikke har all teknologi som trengs for å bygge en atombombe. De tror heller ikke at den islamske republikken har tatt en endelig beslutning om å produsere atomvåpen eller ikke.

I tillegg til å nekte Iran i å utvikle atomvåpen vil Israel også nekte Iran i å forankre seg militært i nabolandet Syria, sier forsvarsminister Gallant.

– De siste seks månedene har Iran ukentlig sent fly til Syria med våpen som skal brukes til terrorisme. Det syriske regimet bør være klar over at IDF vil reagere kraftig på ethvert angrep fra deres territorium. Vi vil ikke tillate at Iran etablerer militære styrker i Syria, eller at de bygger en «hovedvei» for levering av avanserte våpen til Libanon, sier han.

Israels forsvarsminister Yoav Gallant (t.h.) på vei til et regjeringsmøte 29. januar 2023. (Foto: Flash90)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart