Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Savnet israeler funnet etter to år

Shalom Rotban (i midten) er gjenforent med familien sin igjen etter å ha vært savnet i to år. (Foto: IDF)
Shalom Rotban led av posttraumatisk stressyndrom etter at han som tenåring så flere av sine venner bli drept i et rakettangrep fra Gazastripen.

En israelsk mann som har vært savnet i to år er gjenforent med sin familie etter å ha blitt funnet på et psykiatrisk sykehus i Jordan.

27 år gamle Shalom Rotban ble innlagt på sykehuset etter å ha vandret rundt i den jordanske hovedstaden Amman uten mål og mening.

Rotban skal ikke ha hatt noen identifikasjonspapirer på seg, men etter hvert forstod sykehuspersonalet at Rotban forstod hebraisk. Da antok de at han var israeler. De fikk hentet inn en israelsk-arabisk medisinstudent som studerte på sykehuset, så han kunne kommunisere skriftlig med Rotban, som lider av posttraumatisk stressyndrom (PTSD).

Rotban ga dem nummeret til moren sin, som igjen ble kontaktet av sykehuset. Da hadde familien i to år ikke fått noen livstegn fra sønnen.

Den israelske presidenten Isaac Herzog involverte seg i saken og bidro til at jordanske myndigheter hjalp den savnede tilbake til Israel. Rotban ble forent med familien sin igjen på den israelsk-jordanske grensen.

– Det går ikke an å forklare med ord hvor lykkelige vi er, sier broren.

Familien takker den israelsk-arabiske medisinstudenten Kamel Altalkat og israelske myndigheter for hjelpen med å få en sønn og bror hjem.

– Jeg er glad for at jeg sammen med andre kunne hjelpe han med å komme i kontakt med familien igjen, sier israelsk-arabiske Altalkat.

Tre mennesker ble drept da en Grad-rakett fra Gazastripen traff denne boligen i Kiryat Malachi den 15. november 2012. Shalom Rotban så sine venner bli sprengt i luften den dagen. (Foto: Flash90)

Rotban har slitt med posttraumatisk stressyndrom siden en krig mellom Israel og terrorgruppen Hamas i 2012. Han var vitne til at en rakett traff en bolig Kiryat Malachi, hvor tre av hans venner ble drept.

Søsteren sier til israelske medier at den opplevelsen «ødela livet hans». Rotban var bare en ung tenåring da han så vennene bli sprengt i luften.

– Han så alt – de døde og de skadde. Han kjente dem alle sammen. Siden den gang sluttet han å snakke og låste seg selv inne på rommet. Han pleide å forsvinne i lange perioder om gangen, forklarer søsteren.

Da det i 2021 brøt ut en ny konflikt mellom Israel og Hamas skal PTSD-symptomene ha blitt trigget igjen. Siden hadde ingen hørt noe mer fra ham, før familien fikk den etterlengtede telefonen fra et sykehus i nabolandet Jordan to år senere. Hvor 27-åringen har oppholdt seg i løpet av disse to årene og hva han har gjort er foreløpig ukjent.

Svært mange israelere, spesielt i grenseområdene mot Gazastripen, lider av PTSD. De siste årene har det blitt økt fokus på denne lidelsen i Israel. Blant annet er fyrverkeriet på nasjonaldagen justert så det ikke lenger lager like høye lyder, for å ikke trigge symptomer hos dem med PTSD.

For to år siden satt IDF-veteranen Itzik Saidyan fyr på seg selv utenfor et kontor for skadde soldater for å øke oppmerksomheten rundt temaet.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart