Utsikt mot bydelen Kafr Aqab fra den nedlagte Atarot-flyplassen nord for Jerusalem. (Foto: Flash90)

Satt fyr på skole som underviser i israelsk pensum

Stadig flere skoler i Øst-Jerusalem tar i bruk den israelske læreplanen. Det er det ikke alle som liker.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Tidlig tirsdag morgen 5. september ble det satt fyr på en palestinsk skole i bydelen Kafr Aqab i Øst-Jerusalem. Skolen er den første i Kafr Aqab til å undervise i israelsk pensum, skriver avisen Ha’aretz.

Kafr Aqab ligger mellom Jerusalem og Ramallah og er på utsiden av den israelske sikkerhetsbarrieren mot Vestbredden, men administrativt ligger området under Jerusalem kommune og under israelsk suverenitet.

Det er ikke kjent hvem som satt fyr på skolen. På grunn av skadene har studentene blitt midlertidig overført til et annet bygg. Brannen skjedde bare dager etter at væpnede palestinere avfyrte skudd mot skolen.

De fleste skolene i Øst-Jerusalem underviser etter læreplanen til de palestinske selvstyremyndighetene som forberedelse til avsluttende eksamen. Det gir studentene tilgang til palestinske og arabiske universitet, men ikke israelske. Men et økende antall palestinere i Øst-Jerusalem ønsker seg muligheten til å studere på universitet i Israel.

Det har også vært et ønske fra det israelske utdanningsdepartementet og Jerusalem kommune at det israelske pensumet brukes i skolene.

Dette har ført til at rundt 18% av studentene i Øst-Jerusalem i dag følger den israelske læreplanen, mer enn en dobling på bare et tiår.

I dag er det i de fleste palestinske nabolag i Øst-Jerusalem minst en skole som underviser i den israelske læreplanen, i tillegg har flere skoler åpnet opp for individuelle muligheter for å forberede seg til eksamen i henhold til israelsk pensum.

Dette liker palestinske selvstyremyndigheter dårlig, da de ser på det som en trussel mot sin nasjonale identitet. Både politiske og religiøse palestinske ledere fordømmer bruken av israelsk pensum i skolene.

Skolen i Kafr Aqab har også møtt på flere utfordringer enn brann og skyting. Minst fire lærere skal ha trukket tilbake sine søknader om å bli rektor på skolen, etter at de har mottatt trusler fra væpnede personer.

Palestinerne i Øst-Jerusalem er som regel ikke israelske statsborgere, men har et blått identitetskort som gir dem de samme rettighetene som israelerne har, bortsett fra at de ikke kan stemme ved valgene til Knesset. De kan reise fritt og har gratis utdanning i Israel.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart