Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Den norske gruppen A-ha ble intervjuet på israelsk TV før sin aller første konsert i Israel. (Foto: Skjermdump Walla)
Den norske gruppen A-ha ble intervjuet på israelsk web-TV før sin aller første konsert i Israel. (Foto: Skjermdump Walla)

Nektet å bøye av for press – i morgen spiller A-ha for første gang i Israel

I et intervju med israelsk TV sier A-ha det aldri var aktuelt å boikotte Israel.

Torsdag spiller den norske gruppen A-ha for første gang i Israel. Konserten holdes i Raanana-amfiteater og er en del av bandets Electric Summer tour.

A-ha, som ble startet i 1982 av Morten Harket, Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy, er Norges mest suksessfulle popband gjennom tidene.

Da det i fjor ble kjent at den norske gruppen skal spille i Israel, ble de utsatt for press fra BDS-bevegelsen, som kjemper for boikott av Israel. A-ha avviste kritikken fra BDS-bevegelsen allerede den gang og mente det «minner om en totalitær tankegang» å skulle boikotte Israel.

I et web-TV-intervju med det israelske internettselskapet Walla! sier A-ha at det aldri var aktuelt å bøye av for press og droppe sin første konsert i Israel.

– Vi mener det mest positive vi kan gjøre er å spille vår musikk for fans over hele verden. Vi er ikke her for å støtte noen, men for å spille vår musikk for våre fans. For oss var det et veldig enkelt valg, forteller Magne Furuholmen.

Den israelske programlederen spør hvordan de opplevde presset fra BDS.

– De var imot at vi skulle komme hit. Vi er uenige i deres måte å gjøre ting på. Hvis vi skulle boikotte Israel, hvor skulle vi da stoppe? Da ville det vært så mange land du til slutt måtte boikotte. Jeg mener personlig at boikott er feil. Det var ingen vanskelig avgjørelse å komme hit, sier Morten Harket.

Gruppen får også spørsmål om de har en tilknytning til Israel. Harket sier de vokste opp som kristne i et kristent land og at gjennom det er tilknyttet Israel, historien til landet og folket.

Programlederen lurer også på om musikken deres kan bidra til fred.

– Jeg tror det kan bidra til at mennesker møtes og prater sammen. Musikken som språk kan bringe mennesker fra forskjellige deler av verden sammen for å feire. Musikk er et felles bånd, forklarer Furuholmen.

På spørsmål om hvorfor de aldri har spilt i Israel før svarer de:

– Vi har aldri blitt spurt om å spille her før, sier Harket og smiler.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart