Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Godkjenner plan for å styrke kvinners rettigheter

- Det finnes ikke plass for verken trakassering eller diskriminering av kvinner, understreker statsminister Benjamin Netanyahu. (Illustrasjonsfoto: krembo1, flickr.com)
- Det finnes ikke plass for verken trakassering eller diskriminering av kvinner, understreker statsminister Benjamin Netanyahu. (Illustrasjonsfoto: krembo1, flickr.com)
I forbindelse med kvinnedagen 8. mars godkjente regjeringen en plan for å rekruttere flere kvinner til kommunepolitikk. En rekke tiltak for å forhindre ekskludering av kvinner i det offentlige rom er også godkjent.

I dag ligger kvinneandelen i kommunestyrer og byråd på cirka 12 prosent, melder nyhetsbyrået JTA.

 

Vil forhindre ekskludering av kvinner

I Israel er det nedsatt en egen komité for å forhindre kvinners ekskludering. På bakgrunn av klager og kommentarer som komitéen har mottatt gjennom tipstelefon, har komiteen utarbeidet flere forslag som er godkjent i regjeringen.

Det vil bli satt i gang en markedsføringskampanje for å gjøre folk mer informert omkring ekskludering av kvinner i israelsk samfunn.

Den sivile servicekommisjonen gir ut direktiver mot ekskludering av kvinner i regjerings- og statsseremonier.

Transport og veisikkerhetsdepartementet åpner en telefonlinje for kvinner som blir ekskludert på offentlig kommunikasjonsmidler, for eksempel buss. Departementet kommer til å kreve at firmaer som tilbyr offentlige kommunikasjonsmidler har skilt der de forbyr slik ekskludering.

Begravelsesselskap, overrabbinatet og religiøse råd får beskjed om å forby ekskludering av kvinner fra å delta med gravtaler og å være tilstede ved gravleggelse av sine nærmeste.

Justisdepartementet kommer til å vurdere tilfeller der kvinner er blitt ekskludert i media underlagt regulering.

Det israelske politiet kommer til å trappe opp straffeforfølgning av kriminelle handlinger mot kvinner.

 

Kvinnens plass i det offentlige rom må være likestilt

Statsminister Benjamin Netanyahu sa søndag at kvinnens plass i det offentlige rom må bli sørget for og likestilt.

– Israel er et demokratisk land. Det finnes ikke plass for verken trakassering eller diskriminering. Vi kommer til å handle mot ekskluderingssaker og kommer til å oppfordre til kvinners involvering i det offentlige liv, sa Netanyahu.

Statsministeren understreket: I et land med kvinnelige piloter, kommer kvinner til å være overalt.

 

Kvinner blir skviset

Tiltakene kommer etter et par år med episoder der kvinners stilling, spesielt i det offentlige rom, har blitt truet. Det siste året har det vært flere tilfeller der det har oppstått bråk fordi ultraortodokse jøder har ønsket seg kjønnssegregering på offentlige busser. Ved begynnelsen av året ble flere skolejenter i Beit Shemesh trakassert på skoleveien av ultraortodokse menn. Det viser seg også at de som setter opp reklameskilt i Jerusalem har føyd seg etter ultraortodokse krav om å ikke vise kvinner i reklamene. I januar ble kvinnelige gynekologieksperter nektet å presentere på en gynekologikonferanse om gynekologi og jødisk lov utelukkende fordi de var kvinner.

Alle disse tilfellene har ført til at regjeringen nå setter søkelyset på problemet og forsøker aktivt å løse situasjonen med en aktiv plan og flere tiltak.

Allerede har flere organisasjoner og firmaer engasjert seg for å sikre kvinners rettigheter. Busselskapet Egged, som både har langdistanseruter og lokaltrafikk, har for eksempel allerede skilt oppe i bussene sine der de minner om at alle passasjerer har rett til å sitte der de vil, så lenge det er ledig plass.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart