Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Drusiske Gadeer Mreeh jobbet tidligere som TV-anker. Nå ønsker hun å bli den første kvinnelige druseren i det israelske parlamentet.
Drusiske Gadeer Mreeh jobbet tidligere som TV-anker. Nå ønsker hun å bli den første kvinnelige druseren i Knesset.

Kan bli første drusiske kvinne i det israelske parlamentet

Gadeer Mreeh baner vei som minoritetskvinne i Israel.

For å lage flere slike artikler og drive MIFFs arbeid trenger vi 5 nye medlemmer denne uken. Klikk her

Det er bare litt over en måned igjen til det israelske valget. Et tidligere drusisk TV-anker ligger an til å bli den første kvinnen fra den arabisk-språklige minoriteten til å tjene i det israelske parlamentet Knesset.

Gadeer Mreeh stiller til valg for sentrumspartiet Blått og hvitt, som er slått sammen av flere partier og ledes av tidligere IDF-sjef Benny Gantz. Partiet er den største utfordreren til sittende statsminister Benjamin Netanyahu.

Den drusiske kvinnen er nummer 25 på valglisten og har gode sjanser for å bli valgt inn. Det er ventet at partiet Blått og hvitt kan vinne 35 seter ved valget. Mreeh har også tidligere banet vei som minoritetskvinne i Israel.

– Jeg var den første ikke-jødiske kvinnen som var TV-anker i et hebraisk-språklig nyhetsprogram, sier 34-åringen fra landsbyen Daliyat al-Karmel.

Å stige til topps i mediebransjen var ikke bare enkelt for den kvinnelige druseren. Mange konservative i miljøet hun kommer fra mente det ikke passet seg for en drusisk kvinne å være på TV, skriver Yedioth Ahronoth.

– Mine foreldre ble en gang oppsøkt av et medlem av det religiøse miljøet. De fikk beskjed om at det ikke var en passende jobb for en drusisk kvinne.

Men etterhvert har hun fått stor støtte i det drusiske miljøet, også av sjeik Muwafaq Tarif, som er minoritetens spirituelle leder i Israel.

– Nå forstår også de religiøse lederne at drusiske kvinner kan lykkes, og at vi kan være representative på en beskjeden og edel måte, sier Mreeh.

Drusere er en arabisk-talende folkegruppe i Libanon, Syria og Israel. De bekjenner seg til en esoterisk religion som springer ut av sjia-islam, men viser sterk påvirkning fra eldre religiøse tradisjoner i området. Den har også inkorporert elementer fra kristendom og gnostisisme. Det bor over 140.000 drusere i Israel. Druserne er svært godt integrert i det israelske samfunnet og 80 prosent av drusiske menn verver seg til det israelske forsvaret.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart