Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Kan bli første drusiske kvinne i det israelske parlamentet

Drusiske Gadeer Mreeh jobbet tidligere som TV-anker. Nå ønsker hun å bli den første kvinnelige druseren i det israelske parlamentet.
Drusiske Gadeer Mreeh jobbet tidligere som TV-anker. Nå ønsker hun å bli den første kvinnelige druseren i Knesset.
Gadeer Mreeh baner vei som minoritetskvinne i Israel.

Det er bare litt over en måned igjen til det israelske valget. Et tidligere drusisk TV-anker ligger an til å bli den første kvinnen fra den arabisk-språklige minoriteten til å tjene i det israelske parlamentet Knesset.

Gadeer Mreeh stiller til valg for sentrumspartiet Blått og hvitt, som er slått sammen av flere partier og ledes av tidligere IDF-sjef Benny Gantz. Partiet er den største utfordreren til sittende statsminister Benjamin Netanyahu.

Den drusiske kvinnen er nummer 25 på valglisten og har gode sjanser for å bli valgt inn. Det er ventet at partiet Blått og hvitt kan vinne 35 seter ved valget. Mreeh har også tidligere banet vei som minoritetskvinne i Israel.

– Jeg var den første ikke-jødiske kvinnen som var TV-anker i et hebraisk-språklig nyhetsprogram, sier 34-åringen fra landsbyen Daliyat al-Karmel.

Å stige til topps i mediebransjen var ikke bare enkelt for den kvinnelige druseren. Mange konservative i miljøet hun kommer fra mente det ikke passet seg for en drusisk kvinne å være på TV, skriver Yedioth Ahronoth.

– Mine foreldre ble en gang oppsøkt av et medlem av det religiøse miljøet. De fikk beskjed om at det ikke var en passende jobb for en drusisk kvinne.

Men etterhvert har hun fått stor støtte i det drusiske miljøet, også av sjeik Muwafaq Tarif, som er minoritetens spirituelle leder i Israel.

– Nå forstår også de religiøse lederne at drusiske kvinner kan lykkes, og at vi kan være representative på en beskjeden og edel måte, sier Mreeh.

Drusere er en arabisk-talende folkegruppe i Libanon, Syria og Israel. De bekjenner seg til en esoterisk religion som springer ut av sjia-islam, men viser sterk påvirkning fra eldre religiøse tradisjoner i området. Den har også inkorporert elementer fra kristendom og gnostisisme. Det bor over 140.000 drusere i Israel. Druserne er svært godt integrert i det israelske samfunnet og 80 prosent av drusiske menn verver seg til det israelske forsvaret.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart