Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Daglig vurdering av Dagsrevyen

Odd Sverre Hove gjennomgår de åtte første ukene av den andre intifadaen dag for dag, og sammenligner utviklingen på bakken og hva som ble rapportert i NRK Dagsrevyen.

Onsdag 27. september:
NRK Dagsrevyen: Ikke Midtøsten-innslag.
Vurdering ut fra nyhetsbildet: Intifadaen begynner. Dagsrevyen forteller aldri seerne at det denne dagen er arabisk skyting, bombing og steinkasting fra hundrevis av tenåringer og voksne mot små israelske kontrollposter ved blant annet Ajosj-krysset og Netsarim-krysset. To arabisk veibomber sprenges etter hverandre på veien til Netsarim. PLO-leder Jibril Rajoub i telefonsamtale med Israels utenriksminister: «Hvis herr Sjaron i morgen avstår fra å gå inn i moskéene på Tempelhøyden, kommer besøket hans ikke til å skape problemer».

Torsdag 28. september:
NRK Dagsrevyen: Ikke Midtøsten-innslag.
Vurdering ut fra nyhetsbildet: Dagsrevyen forteller aldri seerne følgende: Arabisk politisoldat i felles morgenpatrulje ved Kalkilja skyter to israelske vaktsoldat-kolleger flere timer før Sjarons besøk på Tempelhøyden. Sjaron og Likud-lederskapet under besøket: «Vi er her for å vise at jøder fritt må kunne besøke et sted som er hellig for jøder.» Arabisk steinkasting mot bedende jøder ved Vestmuren, mot politifolk som vokter Sjarons følge og mot israelske ambulanser.

Fredag 29. september (arabisk fredagsbønn, jødisk nyttårsaften):
NRK Dagsrevyen: Studio: «Voldsomme sammenstøt i Jerusalem og Betlehem mellom palestinske demonstranter og israelske soldater» (Bilde: arabiske tenåringer som kaster stein, israelske soldater som skyter). «Opptøyene startet etter at Ariel Sjaron i går besøkte et sted i Jerusalem som er hellig for både palestinere og jøder». (Bilde av arabisk ambulanse med såret ungdom).
Vurdering ut fra nyhetsbildet: Dagsrevyen fortier den voldsomme arabiske skytingen, brannbombingen og steinkastingen som bryter ut etter fredagsbønnen. Dagsrevyen kaller skytende arabere «demonstranter». Dagsrevyen viser ingen bilder av skytende arabere. Dagsrevyen fortier at det er små israelske kontrollposter i utkantområder de store skarene med arabere angriper. Dagsrevyen fortier angrepene på nyttårsaften-bedende jøder ved Vestmuren og lynsjingsforsøkene i Jerusalem mot blant andre Tuvia Grossman og de to vennene hans. Dagsrevyen fortier at israelsk skyting er returild.

Lørdag 30. september (jødisk Nyttårsdag):
NRK Dagsrevyen: Studio: «Den nye uroen i Midtøsten setter fredsposessen i fare». Innslag om Sjarons besøk. Innslag fra Ramallah. Lars Sigurd Sunnanå: «Sammenstøt mellom palestinske ungdommer og israelske soldater». (Bilder: arabiske ungdommer som kaster stein, israelske soldater som skyter med skarpt). Araberne kalles gjennomgående «demonstrerende ungdommer». Innslag fra arabisk begravelse. «Palestinerne kaster tonnevis med stein. Israelske soldater svarer med tåregass og gummikledde stålkuler.» Innslag fra Gaza hvor det så vidt nevnes at også arabere skyter. (Bilde av steinkastende arabiske ungdommer og såret arabisk ungdom).
Vurdering ut fra nyhetsbildet: Dagsrevyen gir massivt inntrykk av at araberne (nesten) bare kaster stein, mens israelerne skyter. Dagsrevyen fortier nesten all arabisk skyting og brannbombing. Dagsrevyen fortier at det nesten alltid er små israelske utkant-poster ved Arafats byer i Judea/Samaria og på veiene inn til Gaza som angripes. Arabiske gateopptøyer og brannstifting i Jerusalem. Hard arabisk skyting fra hustak, sivile leiligheter og befestede posisjoner ved Netsarim-krysset. Israelsk returild. Arabiske Muhammed al Dura (12) skytes og drepes bak en søyle ved Netsarim-krysset. Filmes av TV-team. Mange detaljer i filmopptaket viser at det er arabiske kuler som dreper gutten.

Søndag 1. oktober (jødisk Andre Nyttårsdag):
NRK Dagsrevyen: Studio: Partene i Midtøsten «har skutt på hverandre». Sunnanå-reportasje: «Sammenstøt mellom demonstranter og soldater» (Bilde: arabiske tenåringer som kaster stein, israelske soldater som skyter). «Særlig har det israelske kuleregnet mot en 12-åring i Gaza vakt sterke følelser». (Film fra Muhammed al Duras død). «Sjaron utløste konflikten med provoserende besøk i det helligste av det hellige for både jøder og arabere». Innslag om Tempelhøyden. Koran-sitatet om profeten Muhammeds åndelige besøk i Jerusalem karakteriseres som «en av de viktigste beretningene i Koranen».
Vurdering ut fra nyhetsbildet: Dagsrevyen fortier blant annet følgende: Arabisk skyting, steinkasting og brannbombing ved Sjavei Sjomron, Sa-Nur, Netsarim-krysset (arabisk skyting i mange timer), Josefs grav (skyting i mange timer) og nesten alle andre israelsk-befestede veikryss i Judea/Samaria og Gaza. Israelsk returild. Dagsrevyen oppdager ikke detaljene i Muhammed al Dura-filmen som viser at gutten ble skutt av arabiske kuler.

Mandag 2. oktober:
NRK Dagsrevyen: Studio: «Ren krigssituasjon i Midtøsten. 13-åring blant de drepte.». Innslag om sårede arabere ved sykehus i Gaza. «Tolv år gamle Muhammed, som døde i et israelsk kuleregn, har gitt konflikten et ansikt.» (Reprise på filmen fra Muhammed al Duras død). Tusenvis av arabiske tenåringer fra hele Gaza til Netsarim «for å kaste stein på israelske soldater». «Ingen tråkker uskadd Israel på tærne». «Den brutale nedskytingen av sivile palestinske ungdommer og barn som kaster stein og blir møtt med skarpt». Israelerne skyter dem «med kaldt blod». (Innslag om at araberne ikke slapp Sunnanå nær Netsarim-krysset.) «Israels voldsomme maktapparat». (Bilde: israelsk kamphelikopter). Innslag om Jaglands syn.
Vurdering ut fra nyhetsbildet: Dagsrevyen bruker et voldsomt, følelsesladet og sterkt proarabisk språk. Dagsrevyen fortier blant annet: Arabisk skyting, steinkasting og brannbombing ved Rakels grav, Um el-Fahm, Nasaret, Jaffa, Akre, Afula-triangelet, Tsikhron Jaakov, Rosj HaAjin, Netsarim-krysset, Kfar Darom, Gusj Katif, Khan Junis, Rafah, Neve Dekalim, Hebron, Sjilo (mot to sivile busser), Psagot, El-Bireh, Haifa, Akre og Maaleh Adumim-veien. Israelsk returild. Dagsrevyen forteller ikke at de to kamphelikopter-rakettene ved Netsarim-krysset skytes ut først etter at araberne i mange timer på forhånd hadde skutt ned på de 13 israelske kontrollpost-soldatene fra en sivil høyblokk-leilighet.

Tirsdag 3. oktober:
NRK Dagsrevyen: Studio: «Nasaret tømt for folk etter at den israelske hæren skaut på arabarane». Innslag om våpenhvileforhandlingen og om Nasaret som spøkelsesby. Nå «kaster også israelske arabere stein» (bilde). Israelske soldater må nå «skyte med skarpt mot landets egne innbyggere, de arabiske israelerne». Gråtende arabisk kvinne: Israel skyter på folk som «bare er demonstranter». Terje Rød Larsen: «kamphandlinger på begge sider». FAFO-forsker Jon Hanssen-Bauer: «arabiske trefninger med israelske soldater». Sunnanå: Palestinske demonstranter «griper til steinkasting».
Vurdering ut fra nyhetsbildet: Bortsett fra to intervjuobjekter tegner Sunnanå-reportasjen ensidig bildet av arabere som bare demonstrerer og kaster stein, mens israelerne derimot skyter med skarpt. Dagsrevyen fortier blant annet: Arabisk skyting, brannbombing og steinkasting ved Gaza Nord (bombe), Gaza HK, Netsarim-krysset (bl.a. arabisk gassbombe-forsøk fra hustak), Taibe bro, Jabel Mukaber, Øst-Jerusalem (to brannbomber), Morag-krysset (arabiske raketter), Josefs grav (stort slag), Majdal Sjam, Nvei Dekalim, Kfar Darom, Umm el Fahm, Jenin, Jeriko, Tulkarm, Sikem, Nasaret, Kibbuts Nirim (lynsjingsforsøk) og Misgav. Arabisk skogbrannstifting ved Amka og svært mange andre steder. Israelsk returild.

Onsdag 4. oktober:
NRK Dagsrevyen: Studio: «Ti år gammel palestinsk gutt skutt og drept da israelske kamphelikoptere skjøt mot demonstranter i Gaza». Innslag: «Også i dag har israelerne brukt kamphelikoptere i kampene rundt den jødiske bosettingen Netsarim. En ti år gammel gutt er blant dem som har mistet livet.» (Bilde av arabisk steinkasting, av skytende israelske soldater, av israelsk kamphelikopter over Netsarim-krysset og av raketteksplosjon.) Innslag fra arabisk begravelse, fra oppildning av arabere under fredagsbønnen og fra fredsforhandlingene i Paris.
Vurdering ut fra nyhetsbildet: Påstanden om israelsk skyting av barn fra kamphelikopter er NRKs groveste overtramp så langt. NRK vet godt at kamphelikopteret skjøt mot voksne skarptskytende arabere inne i en sivil høyblokk ved Netsarim. NRK fortier ellers blant annet følgende: Arabisk skyting, brannbombing og steinkasting ved Hebron, Psagot, Ariel, Rakels grav, Tulkarm, Jenin, Beit Sahour, Gilo, Gusj Katif, Rafah, Lod, Ramle, Jaffa, Gusj Etsion, Beitar Illit, Latrun-krysset, Adam-krysset, og Beit Rimon-krysset. Israelsk returild. Arabisk skogbrannstifting ved Misgav, Maalot og en rekke andre steder. Lynsjings-forsøk mot hele Netsarim-bosettingen fra sjøsiden (vest). Arabiske demonstrasjoner og/eller voldspregede episoder også i New York, San Fransisco, Washington, Paris, Düsseldorf, Beirut, Damaskus, Amman, Kairo, Bagdad, Iran, Libya, osv. NRK får ikke med seg at fredsforhandlingene i Paris torpederes av president Chirac. NRK fortier medieskandalen i The New York Times etter trykkingen av proarabisk vinklet AP-foto av Tuvia Grossmann-lynsjingen (se ovenfor 29.09.00).

Torsdag 5. oktober:
NRK Dagsrevyen: Innslag: «Palestinske ungdommer såret i sammenstøt med den israelske overmakten». Sunnanå: «Stenkasting, geværer og maskinpistoler blir for spredt mot israelske kamphelikoptrene, raketter, tungt skyts og forsvarsmateriell». «Bølge på bølge av ungdommer stormer frem med livet som innsats». (Bilder: arabiske steinkastere, israelere som skyter, israelske kamphelikoptre og stridsvogner). «Fredag proklamert som Vredens dag».
Vurdering ut fra nyhetsbildet: NRK fortier og snur på hodet den tallmessig enorme arabiske overmakten mot de små israelske utpostene:.Over 6.000 arabere (noen kilder: 10.000) skyter og kaster stein på mindre enn 20 israeleske soldater ved Gusj Katif. Rundt 1.000 arabere skyter, brannbomber og kaster stein på 13 israelske soldater ved Netsarim-krysset. Hard arabisk skyting ved Nisanit, Ajos-krysset, Beit Sahur, Rantis-krysset, Faradis-krysset og Betlehem. Israelsk returild. Skogbrann-tenning ved Nataf og Beit Iksa. Sunnanå røper så vidt at han egentlig vet om den arabiske skytingen med geværer og maskinpistoler. Sunnanå fremstiller det arabiske raseriet som forståelig og nevner ikke at det daglig krenker Oslo-avtalene.

Fredag 6. oktober (arabisk Raseridag):
NRK Dagsrevyen: Studio: «Dramatisk forverring av situasjonen i Midtøsten». Innslag: «Vredens dag er foreløpig ikke blitt så blodig som en kunne frykte.» «10.000 demonstranter samlet seg ved Nablus». «Det er mye våpen i omløp på palestinsk side». «De 40.000 palestinske soldatene er foreløpig ikke satt inn i dette opprøret. Det begrenser seg til Fatahs ungdomsorganisasjon som har satt halvmilitære folk inn i trefningene». «Israelernes avvisning av «unødig voldsbruk» er ikke troverdig, men i dag har israelerne vist større tilbakeholdenhet. Det viser seg blant annet i at 50 israelske politifolk er blitt skadet.» Innslag fra Gamlebyen. (Bilder: Araberne kaster stein, israelerne skyter, israelere hindrer TV å filme). Innslag fra arabisk demonstrasjon ved Israels ambassade i Oslo og i Bergen.
Vurdering ut fra nyhetsbildet: Sunnanås påstand om at 50 sårede israelske politifolk «beviser» en ny israelsk tilbakeholdenhet, er antisemittisk. (Jøder er bare tilbakeholdne hvis de lider eller dør -?). Sunnanå røper nok en gang at han egentlig er klar over den arabiske skytingen. Dagsrevyen fortier og/eller fortegner ellers blant annet følgende: Barak gir for første gang i historien den militære kontrollen over Tempelhøyden over til Selvstyremyndighetens Jibril Rajoub under fredagsbønnen. Etter fredagsbønnen angriper arabiske ungdommer den israelske politistasjonen 100 meter fra Tempelhøyden. Når unnsetningen kommer, er 2 av de omringede politifolkene bevisstløse og de 6 andre hardt skadd av brannrøyk og gass. Steinkasting ned på bedende jøder ved Vestmuren. Vanlig arabisk skyting mot en rekke israelske militære utposter og bosettinger. Israelsk returild.

Lørdag 7. oktober:
NRK Dagsrevyen: Studio: «Dramatisk utvikling i Midtøsten. Tre israelske soldater fanget av Hitsbollah.» Intifada-innslag: «Demonstrantene kommer med busser og begynner å kaste stein. Israel svarer med å skyte med skarpt.» Hitsbollah-innslag: «Kommer Barak til å reagere som Israel pleier å gjøre med å sende bombefly mot libanesiske kraftstasjoner, veier og broer?» Meningsløst klippet Barak-innslag. Innslag om Israels evakuering fra Josefs grav. (Bilde av arabere som ødelegger kuppelen over graven). «Sammenstøt på Vestbredden og i Gaza». (Bilder: arabere kaster stein, israelere skyter).
Vurdering ut fra nyhetsbildet: NRK fortier eller fortegner følgende nyhetsbilde: (1) Barak-regjeringen unnlater å evakuere en såret israelsk-drusisk soldat ved Josefs grav under et arabisk skyteangrep. Etter flere timer blør soldaten i hjel. Barak evakuerer midlertidig den lille israelske troppen ved Josefs grav. Arabisk skyting under evakueringen. Arabisk mobb rasserer bibelskolebygningen og knuser betongkuppelen over graven. (2) Hitsbollah kidnapper tre israelske soldater ved Har Dov på grensen mot Libanon. (3) Tung arabisk maskingevær-ild mot israelske sivile boliger i Hebron og Psagot, Arabisk skyting ved Ajosj-krysset. (4) Arabere inne i Arafats flyplassbygning skyter mot sivil israelsk buss ved Rafiah-terminalen. (5) Arabisk skyting ved Hadera, Tiberias, Jerusalem, Caesarea og Or Akiva. Israelsk returild. (6) Sivil israelsk bilfører drepes av kampestein mot bilvindu under kjøring mot Tel Aviv. Dagen kalles i ettertid «Israels svarte sabbat».

Søndag 8. oktober (jødisk Erev Jom Kippur):
NRK Dagsrevyen: Studio: «Urolighetene sprer seg til stadig nye områder i Midtøsten». Innslag: «Utvikling mot rene krigshandlinger akkurat nå». «Trefninger mellom palestinske ungdommer og israelske styrker». «Enda flere stridsvogner i Gaza og på den okkuperte Vestbredden av Jordanelven.» Innslag om orthodokse jødiske ungdommer som setter fyr på moské i Tiberias. «Enda et signal om at de arabiske israelerne ikke regnes som skikkelige israelske statsborgere selv om de utgjør en femtedel av den israelske befolkningen». Innslag fra grensen til Libanon: «Hitsbollahs bilder av de tre fangede israelske soldatene går nå sin seiersgang rundt i verden.» PLO-leder Nabil Sjaath: «Det er ikke palestinske soldater eller politi som skyter. De unge i Gaza er opprørte. De skyter ikke, men Israel skyter på dem. Det er bare én part som skyter: Israel.» Innslag om Baraks 48-timers ultimatum til Arafat og om diplomatiske fredsfremstøt. Sunnanå spår snarlig full krig.
Vurdering ut fra nyhetsbildet: NRK fortier eller fortegner blant annet følgende nyhetsbilde: Arabisk skyting, steinkasting og brannbombing ved blant annet Hebron, Efrat, Ramallah (brennende bilhjul rulles mot israelsk kontrollpost) og en del andre steder. NRK fortier at moskéen i Tiberias var en forhenværende moské som ingen lenger brukte. NRK fortier at hendelsen skjedde i reaksjon på arabernes ødeleggelse av Josefs grav.

Mandag 9. oktober (jødisk Jom Kippur):
NRK Dagsrevyen: Ikke undersøkt. Opptak mangler.
Nyhetsbildet: Ny økning i den arabiske volden. Arabisk skyting, brannbombing og steinkasting ved Luban a-Sjarkije, Magdalim, Kfar Darom, Ajosj-krysset, Hebron, Efrat, Nasaret, Jerusalem, Tulkarm, Sikem og Gusj Katif. Israelsk returild. Israelske styrker evakuerer midlertidig Ajosj-krysset. Arabisk brannstiftingsforsøk ved synagoge i Jaffa. Ytterligere arabiske ødeleggelser av Josefs grav. Arafat frigir over 90 arresterte terrorister fra Hamas og Jihad. Heftige reaksjoner i Israel.

Tirsdag 10. oktober:
NRK Dagsrevyen: Ikke undersøkt. Opptak mangler.
Nyhetsbildet: Barak utvider 48-timers-fristen med ytterligere 24 timer («eller maksimum to-tre dager til»). Sterke reaksjoner i Israel mot Baraks utsettelse. Forsterkede rykter om fredstoppmøte i Sjarm el Sjeik. Arabiske ungdommer angriper politistasjonen i Acre, møtes av jødiske ungdommer i voldelige sammenstøt. Rabbi Hillel Lieberman (myrdet av arabere ved Josefs grav lørdag) begraves i Elon Moreh. Gravfølget på over 1000 jøder angripes av vedvarende arabisk geværild fra Kfar Kalil. Utvikler seg til fullt militært slag etter begravelsen. Arabisk bombeterrorist stanses ved Erets-krysset.

Onsdag 11. oktober:
NRK Dagsrevyen: Studio: «Hektisk diplomatisk virksomhet for å løse konflikten i Midtøsten» (Bilde: Mandela og Arafat). Innslag om følgende topplederes Midtøstenbesøk: Terje Rød Larsen, Kofi Anan, Javier Solana, Robert Cook, Thorbjørn Jagland, Bill Clinton. «Med dette enorme diplomatiske presset er det ingen tvil om at Arafat og Barak tvinges til å slutte en slags fred». Innslag om 14 år gammel gutt, Muhammed, som angivelig ikke deltok i steinkasting, men som «skytes i bakholdet på 4 meters hold» av «gummibelagte stålkuler». «Europa og Asia bruker vannkanoner under demonstrasjoner, men israelerne mener de ikke er effektive». (Meningsløst beklippede sitater av israelske forsvarstalsmenn om virkemiddelspørsmålet).
Vurdering ut fra nyhetsbildet: NRK forklarer ikke at vannkanoner er ubrukelige mot arabere som skyter med skarpt fra midt inne i steinkastende tenåringsflokker. NRK fortier blant annet følgende nyhetsbilde: Arabisk skyting og steinkasting ved blant annet Jenin, Hebron, Tapuakh-krysset og Gusj Katif (håndgranat), Israelsk returild. Arabiske brannstiftingsforsøk mot to synagoger i Jaffa og Hertslijah og mot jødisk klasserom i Jaffa. Al Fatah slutter seg til Hamas og Jihad og erklærer kommende fredag ny «Raseridag». To jødiske synagoger i Paris brennes ned. Arabiske opptøyer i Brussel.

Torsdag 12. oktober
NRK Dagsrevyen: Dagsrevyens lengste intifada-reportasje (Varighet: 15 minutter). Innhold: Lynsjingen i Ramallah og den israelske gjengjeldelsesaksjonen. Se egen artikkel.
Vurdering ut fra nyhetsbildet: Dette er NRKs verste skandalereportasjer så langt. Se egen artikkel. NRK fortier ellers arabisk skyting ved Adam, Hebron, Gusj Katif, Gusj Etsion, Nvei Tzuf, Halhoul, Rekhalim, Luban a-Sjarkijeh, Tulkarm og Rafiah. Israelsk returild. Arabere tenner fyr på den gamle jødiske synagogen i Jeriko. Israel svarer med rakett mot Jeriko politistasjon. Arafat setter fri resten av terroristene fra Hamas og Jihad. Irak flytter store troppestyrker til grensen mot Jordan. Arabisk terrorbombing mot amerikansk marinefartøy i Aden nøyaktig samtidig med lynsjingen i Ramallah.

Fredag 13. oktober (arabisk Raseridag, jødisk Løvhyttefest-aften):
NRK Dagsrevyen: Ikke undersøkt. Opptak mangler.
Nyhetsbildet: Arabisk skyting ved Hebron og en rekke steder i Judea, Samaria og Gaza. Israelsk returild. Israel slipper bare muslimer over 45 år inn til moské-bønnen på Tempelhøyden. Rundt 150 arabiske ungdommer forsøker å trenge seg inn med makt, men hindres. Voldelige arabiske opptøyer i Gamlebyen og ved Damaskusporten. Demonstrasjoner til støtte for Israel i New York, Toronto, Chicago, Winnipeg, Memphis og Washington. Israelske stridsvogner synlige ved alle arabiske byer i Judea/Samaria. Saudiarabia truer med ny oljeboikott.

Lørdag 14. oktober (jødisk Løvhyttefest):
NRK Dagsrevyen: Studio: «Israel hindret palestinerne i å nå frem til fredagsbønnen». Innslag om jødisk løvhyttefestfeiring. Kort om israelske reaksjoner etter lynsjingen. Innslag om utestengning av alle under 45 år fra fredagsbønnen på tempelhøyden og om utendørs fredagsbønn ved Damaskusporten. Innslag om voldsopptøyer i Ramalla, Jenin, Betel og flere steder på Vestbredden og i Gaza. Nevner såvidt noe skyting mot israelerne ved Ramallah. Studio: «Verda protesterer kraftig mot at israelarane hindra palestinarane i å vera med i fredagsbøna.» Sunnanå: «Dette (= bilde av utendørs fredagsbønn) vil muslimer over hele verden oppfatte som en voldsom provokasjon». Fortsatt intifada: «.. kampene mellom steinkastende palestinske ungdommer og tungt væpnede israelske soldater ..» (Bilde: tilsvarende). Innslag om antiisraelske demonstrasjoner i Tyrkia og Sarajevo.
Vurdering ut fra nyhetsbildet: Reportasjen er voldsomt opptatt av arabernes religiøse følelser, men neglisjer motpartens. Reportasjen gir et fordreid bilde av den arabiske skytingen, brannbombingen og steinkastinge ved Ramallah, Jenin, Betel, Hebron, Tulkarm, Har Brakha, Ras el Ammud, Netsarim (tre kraftige veibomber), Atarot (nestenlynsjing), Huwara (nestenlynsjing), Issawija og på 22 andre steder. Israelsk returild. Flere brannbomber mot jødiske mål i Australia og eksplosjon i jødisk synagoge i New York.

Søndag 15. oktober (Løvhyttefest):
NRK Dagsrevyen: Studio: «Stor spenning i Midtøsten foran toppmøte i Egypt over helgen». Innslag med polemikk mot Israels stengning av veier. Innslag om «gummibelagte stålkuler, den israelske hærens standardammunisjon mot palestinske demonstranter». Innslag om Jagland, om Bill Clinton og en antiisraelsk demonstrasjon utenfor Stortinget.
Vurdering ut fra nyhetsbildet: Ikke et eneste ord om de arabiske drapstruslene mot det italienske TV-teamet som filmet lynsjingen i Ramallah. Teamet må flykte fra Midtøsten og navnene må holdes hemmelig. (Se egen artikkel). Ingen informasjon om at arabiske medier har tiet om lynsjingen, mens de slår de israelske gjengjeldelsesaksjonene stort opp. Ingen ting om at Hitsbollah kidnapper eldre israelsk sivilist og anklager ham for å være hemmelig agent. Kapret saudiarabisk jetfly lander i Bagdad. Arabisk skyting ved bl.a. Rakels grav, Hebron og Ajosj-krysset. Israelsk returild.

Mandag 16. oktober (Løvhyttefest):
NRK Dagsrevyen: Studio: «Stemningen er pessimistisk på toppmøtet i Sjarm el Sjeik». Sunnanå-innslag: «Kraftige sammenstøt mellom demonstrerende palestinere og israelske soldater». Pessimisme-innslag fra Sjarm el Sjeik. Sunnanå-kommentar: Israel er «okkupasjonsmakt». Innslag om jødisk pro-Jerusalem-demonstrasjon. «Ved Vestmuren ber de om fred, men bare på sine egne vilkår». Her «finnes det en enorm motstand mot å slutte fred med palestinerne». Svartkledde orthodokse jøder (bilde) «får raseriet til å boble hos palestinerne». Intifadainnslag: «Hundrevis av palestinske ungdommer bevæpnet med steiner (bilde) møtte skarpe skudd og gummikuler da de forsøkte å ta seg inn i den israelske delen av Hebron» (bilde av israelske soldater som skyter).
Vurdering ut fra nyhetsbildet: NRK fordreier intifadabildet grovt. Man fortier kombinasjonen av arabisk skyting, steinkasting og brannbombing ved Nablus, Ajosj-krysset, Rakels grav, Gusj Katif-krysset, Tsur Hadassah, Neve Dekalim, Hebron og flere steder i Gaza. Og man fortier at den israelsk returilden er selvforsvar. NRK nevner ikke overrekkelsen av underskrifter fra over 100.000 kristne til forsvar for jødisk styre i Jerusalem.

Tirsdag 17. oktober (Løvhyttefest):
NRK Dagsrevyen: Studio: «Israelere og palestinere enige om å stanse volden og forberede nye fredsforhandlinger». Innslag om Sjarm el Sjeik-møtets konklusjoner. Pessimistisk intervju med Sunnanå. Innslag fra Betlehem. Langt helteportrett av 13 år gamle Ahmed og moren hans (se egen artikkel).
Vurdering ut fra nyhetsbildet: Reportasjen får ikke frem hvordan Israel oppfyller alt Barak lover i Sjarm el Sjeik, mens Arafat ikke oppfyller noe. Den arabiske volden fortsetter. Arabisk skyting ved blant annet Itamar, Betlehem, Rakels grav, Gusj Katif, Rafiah, Psagot og Hebron. Arabiske angrep på israelske ambulanser ved Karnei Tsur og Gusj Etsion. Israelsk returild.

Onsdag 18. oktober (jødisk Løvhyttefest, arabisk Raseridag):
NRK Dagsrevyen: Studio: «Uroen i Midtøsten fortsetter». «Tidsfristen for fred går ut fredag.» (Bildegløtt fra Ramalla-lynsjingen. Bilde av gate med stein og røyk. Bilde av eksplosjon. Bilde av araber med sprettert.») Innslag med Jisthak Herzog: «Test av Arafats styringsevne». Innslag om Ramallah-lynsjingen: «Israelske sikkerhetsstyrker arresterer åtte palestinere, mistenkt for lynsjingen». Arabisk intervjueobjekt anklager Israel for å ha «kidnappet» dem. Sunnanå-intervju: om muligheten for fremtidig «libanonisering» med «bomber i veikanten og overfall på israelske soldater».
Vurdering ut fra nyhetsbildet: NRK fortier at intifadaen hele tiden har vært preget av bomber i veikanten og overfall på israelske soldater. For eksempel fortier NRK den kraftige arabiske bomben Israel samme dag oppdager og desarmerer ved Kisufim. NRK fortier konsekvent den arabiske kombinasjonen av skyting, brannbombing og steinkasting ved: Suwarha, Betlehem, Hebron, Maale Adumim, Psagot, Tulkarm, Jeriko og samtlige israelske utposter i Gaza-regionen. Arabisk skyting fra Beit Jalla mot Gilo i Jerusalem. Israelsk returild. Dessuten tier NRK om TV-journalist Riccardo Christianos skandaløse leserbrev (se egen artikkel).

Torsdag 19. oktober (jødisk Løvhyttefest)
NRK Dagsrevyen: Studio: «Klokkene tikker i Midtøsten. Det er mindre enn ett døgn til fristen for våpenhvile går ut». Sunnanå: «Det var etter alt å dømme en beholder med propangass som eksploderte i Betlehem …». (Se egen artikkel). Innslag om oppheving av blokkaden. Innslag om sammenstøt utenfor Nablus.
Vurdering ut fra nyhetsbildet: (Om «propangassbeholderen», se egen artikkel). NRKs intifadabilde er forvrengt. Dette er det nyhetsbildet: Arabisk skyting og veikantbombe bommer såvidt på buss full av sivile israelske skolebarn ved Gusj Katif («Mirakelet ved Gusj Katif»). Arabisk skyting og brannbombing på tre steder i Gaza, ved Nablus, Tulkarm, Hebron, Psagot, Gilo og 10-12 andre steder. Israelsk returild. Ingen erklæring fra Arafat om stopp i volden, slik han lovet i Sjarm el Sjeik. Religiøse jøder på fottur på Ebal-fjellet overfor Josefs grav skytes på i 7-8 timer fra den arabiske landsbyen Aksar. Rabbi Herling blør i hjel bak en stein. Klossete israelsk redningsaksjon lykkes først etter mørkets frembrudd.

Fredag 20. oktober (jødisk Løvhyttefest, arabisk Raseridag):
NRK Dagsrevyen: Ikke Midtøsteninnslag.
Nyhetsbildet: Arabisk skyting og brannbombing ved Gusj Katif, Psagot, Hebron, Ajosj-krysset, Gusj Etsion, Tempelhøyden, Damaskusporten og flere steder. Israelsk returild. Arabisk bruk av russiskbygde antiluftskyts-raketter (forbudt ifølge Oslo-avtalen). Ingen erklæring fra Arafat om stopp i volden, slik han lovet i Sjarm el Sjeik. Irak proklamerer formelt hellig krig mot Israel.

Lørdag 21. oktober (Løvhyttefest):
NRK Dagsrevyen: Ikke Midtøsten-innslag.
Nyhetsbildet: Arabisk skyting ved Psagot, Ramallah, Sanur, Hebron, Betlehem, Anbata, Dan, Dafnia, Ajosj-krysset og flere steder. Israelsk returild. Arabiske nesten-lynsjinger ved Beit Orot og Tulkarm. Arabisk toppmøte pågår i Kairo.

Søndag 22. oktober (Løvhyttefestavslutning):
NRK Dagsrevyen: Studio: «Statsminister Ehud Barak sa i dag at Israel nå tar en pause i fredsforhandlingene med palestinerne. Barak sier dette er en reaksjon på det arabiske toppmøtet som legger hele ansvaret for volden i Midtøsten på israelerne». Innslag om Kairo-toppmøtets fordømmelse av Israel. Innslag om mulig regjeringskrise i Israel. «Sammenstøtene mellom stenkastende ungdommer og israelske soldater fortsetter på Vestbredden og i Gaza.» (Bilde: stenkastende ungdommer, skytende israelske soldater). Sunnanå om Arafats uteblitte våpenhvileordre: «Den palestinske presidenten kan vanskelig stanse raseriet hos sine egne over natten, dersom han skulle ønsle det. Han må la raseriet få ebbe ut.» (Bilde: streinkastende ungdommer).
Vurdering ut fra nyhetsbildet: Det er ikike sant at Baraks «time-out»-proklamasjon kom som reaksjon på Kairo-møtet. Den kom som reaksjon på Arafats løftebrudd fra Sjarm el Sjeik. NRK kan ikke få seg til å si at Arafat brøt løftet sitt, men hjelper ham i steden med å bortforklare det. NRKs intifada-bilde er fortsatt fullstendig forvrengt. Nyhetsbildet forteller om voldsomt intens arabisk skyting ved Ajosj-krysset. Arabisk skyting, steinkasting og brannbombing ved Ramallah, Sjilo, Hebron, Halhoul, Erets-krysset, Psagot, to steder ved Gusj Katif, Gusj Etsion, Nokdim, Umm el-Fahm, Lehavim, Tulkarm, Nablus og Gilo. Israelsk returild. Arafat får langt mindre arabisk støtte på Kairomøtet enn han ønsker.

Mandag 23. oktober:
NRK Dagsrevyen: Studio: «.. samanstøytar mellom israelske soldatar og palestinske demonstrantar …». Innslag om Gilo/Beit Jalla-skytingen (se egen artikkel).
Vurdering ut fra nyhetsbildet: Dette forties: Arabisk skyting, steinkasting og brannbombing ved Erets-krysset, Psagot, Rafiah, Tulkarm, Bet Sahour, Nvei Dekalim, Betlehem, Ajosj-krysset, Halhoul, Netsarim (bl.a. rørbombe), Ebal-fjellet og Hebron. Arafat: «Barak kan gå til helvete».

Tirsdag 24. oktober (Muhammeds himmelferds dag):
NRK Dagsrevyen: Studio: «.. 12 år gamal gut skoten og drepen i samanstøytar mellom israelsk politi og palestinske demonstrantar.» Jarl Munch-innslag: «Sammenstøt flere steder på Vestbredden. Dette er Hebron …» (Bilde av stenkastende arabere og skytende israelere). «.. overalt er det ild, geværkuler og steinkasting som overtar» (Bilder: små gutter som kaster stein med slynge, begravelse). Innslag om Baraks samlingsregjeringsforsøk.. Innslag fra Netsarim (bilde av israelske stridsvogner): «Israelerne har i løpet av natten revet bort alle oliventrærne, som var eierens livsgrunnlag.»
Vurdering ut fra nyhetsbildet: NRK sier ikke noe om hvorfor Israel fjerner oliventrærne ved Netsarim-krysset. Ingen ting om den fornyede arabisk skyting mot Gilo fra Beit Jalla. Dessuten forties: Arabisk skyting, steinkasting og bombing ved Hebron, Garisim-fjellet, Kfar Darom (brannbomber), Jerusalem (brannbomber), Netsarim (bl.a. veikantbombe), Psagot og Kadim.

Onsdag 25. oktober:
NRK Dagsrevyen: Ikke Midtøsteninnslag.
Nyhetsbildet: Nedgang i arabisk skyteintensitet på grunn av kraftig regnvær og storm. Lav oppslutning om arabiske protestmarsjer mot israelske utposter. Arabiske brannbomber, stenkasting og skyting ved Erets-krysset, Kfar Darom, Hebron, Gusj Katif (veikantbombe), Jenin, Kalkilja, Adam, Egypt-grensen, Sjdema-leiren, Ajosj-krysset, Beit Jalla (nord), Vered Jeriko, Jeriko, Elisja, Ebal-fjellet, Ariel og Psagot/El-Bireh. Israelsk returild. Arabisk demonstrasjonsmarsj på jordansk side mot Allenby-broen.

Torsdag 26. oktober:
NRK Dagsrevyen: Ikke Midtøsteninnslag.
Nyhetsbildet: Arabisk selvmordsterrorist med 6 kilos dynamittbombe i ranselen sprenger seg selv ved israelsk utpost i Kisufim («Mirakelet ved Kisufim»). Arabisk skyting, steinkasting og bombing ved Sjdame-leiren, Beit Sahur, Rakels grav, Psagot, Gilo, Jenin, Tulkarm (brannbomber), Ajosj-krysset (brannbombe), Jaffa, Gusj Katif, Baka al Garbije, Hawara, Efrat og Hebron. Israelsk returild. Arabisk-israelsk bombardement av hverandres hjemmesider på Internet.

Fredag 27. oktober (arabisk Raseridag):
NRK Dagsrevyen: Ikke Midtøsteninnslag.
Nyhetsbildet: Arabisk skyting og steinkasting i Hebron, Beit Haggai, Gusj Etsion, Karnei Tsur (veikantbombe), Elon Moreh (full minikrig), Jerusalem (bl a. to brannbomber), Beit Jalla/Gilo (arabisk maskingevær-ild), Beit Sahur, Rakels Grav, Jeriko (ved kasinoet) og Zarit/Rosj HaNikra. Israelsk returild. Kraftig israelsk motangrep mot Beit Jalla. Arabisk synagogevandalisering i Efrat. Fortsatt full internettkrig. Arafats TV viser for første gang bilder av hard tanzim-skyting mot israelere og av marsjerende maskerte terrorister med Koranen i hånden og terrorbomber festet til beltet.

Lørdag 28. oktober:
NRK Dagsrevyen: Ikke Midtøsteninnslag
Vurdering ut fra nyhetsbildet: Arabisk skyting ved Libanon-grensen. Lynsjing av ung israeler i Ramallah. Brannstifting mot tre busser ved Erets-krysset. Arabisk skyting og steinkasting sør for Erets, ved Hebron (veikantbombe), Halhoul-broen, Ajosj-krysset, Sjdema-leiren, Jenin, Rakels grav, Tulkarm (to steder), Jerusalem (brannbomber to steder), Betlehem (flere bomber), Arub-leiren, El-Khadr (veikantbombe), Psagot, Kadim, Ganim, Beit Haggai, Nvei Dekalim, Gusj Katif, Vered Jeriko, og Jeriko. Israelsk returild. Brannstifting mot synagoge i Jeriko. Antiisraelsk kjempedemonstrasjon blant muslimer i India.

Søndag 29. oktober:
NRK Dagsrevyen: Temareportasje om Gilo/Beit Jalla-skytingen. Se egen artikkel.
Vurdering ut fra nyhetsbildet: Se egen artikkel om Gilo og Beit Jalla. NRK fortier ellers samme dags lynsjing av en ung israeler i Beit Jalla. Dagens lynsjing njummer to som NRK fortier: Ung israeler kidnappes i Ramallah-restaurant av Tanzim-terrorister, bindes, tortureres og lynsjes. Alle lys er avslått under lynsjingen og alle med kamera blir holdt borte med makt. Nyhetsbildet ellers som NRK tier om: Voldsom arabisk politisoldat-skyting og steinkasting ved Karni-krysset. Arabisk skyting og steinkasting ved Netsarim, Nvei Dekalim (tre brannbomber), Ajosj-krysset, flere andre steder rundt Ramallah, Nablus, Jenin, Jerusalem, Aduraim, Kadim, Wadi Ara, Betlehem, Ebal-fjellet, Nvei Tsuf, Al-Hader, Tekoa, Vered Jeriko, Morag-krysset (bombe mot sivil buss), Rafah-området og flere andre steder i Judea/Samaria. Stor pro-israelsk demonstrasjon i Dallas. Islamistiske opptøyer mot regjeringen i Kairo.

Mandag 30. oktober:
NRK Dagsrevyen: Ikke Midtøsteninnslag.
Nyhetsbildet: Barak med ny generell ordre til den israelske hæren: Den tilbakeholdende «bare retur-ild»-strategien skal suppleres. Heretter skal hæren i større grad svare med militære motangrep. To israelske sikkerhetsvakter ved Sosialkontorets dør i Øst-Jerusalem skytes og drepes på kloss hold av arabere. Mange arabere hever israelsk sosialhjelp ved dette kontoret. Arabisk skyting og steinkasting ved Rafiah (veikantbombe), Morag (bussbombe), Netser Hazani, Tarmit og Wadi Ara. Israelsk returild.

Tirsdag 31. oktober:
NRK Dagsrevyen: Ikke Midtøsteninnslag.
Nyhetsbildet: Israelske gjengjeldelsesaksjoner etter de to lynsjingene søndag og drapene på to sikkerhetsvakter mandag: Forhåndsvarslede raketter fra helikoptere mot Tanzim-hovedkvarterer i Nablus og El Bireh og mot «Styrke 17»-hovedkvarter i Khan Junis. Begge militsene hører til Al Fatah og har Arafat som overhode. Gjengjeldelsesaksjonene tolkes som eksempler på den nye israelske motangrep-strategien. Arabisk skyting ved Jeriko, Efrat, Tel a-Ras, Sussija, Tulkarm, Vered Jeriko, Psagot, Rafiah, Karni-krysset, på Netsarim-veien og ved Betlehem. Israelsk returild.

Onsdag 1. november:
NRK Dagsrevyen: Ikke Midtøsteninnslag.
Nyhetsbildet: Intifadaens verste dag til nå. Arabisk skyting, bombing og steinkasting ved Alfei Menasje, Psagot, Brakha, Netsarim (veibombe mot skolebuss), Beit Jalla/Gilo (harde kamper), Al-Hader og to andre steder ved Hebron (harde kamper), Efrat, Gusj Katif, Rakels grav, Sjdemah, Ajosj-krysset, Nablus, Tulkarm, Beit El, Beit Sahour, Allenby-broen, Kalkilja og Karni-krysset. Israelsk returild. USAs styrker i Kuwait og Saudiarabia settes av ukjente grunner i alarmtilstand.

Torsdag 2. november:
NRK Dagsrevyen: Ikke Midtøsteninnslag.
Nyhetsbildet: Arabisk skyting ved Ofer-leiren, Psagot, Vered Jeriko, Jeriko, Hebron, Betlehem, Halhoul (veikantbombe avverget), Kalkilja, Netsarim-krysset, Jerusalem (rørbombe ved teater), Hizmeh (rørbomber), Kfar Darom, Morag-krysset, Karni-krysset, Brakhah, Sussija og Nvei Dekalim. Israelsk returild. Arafat og Peres holder nattmøte i Gaza city og avtaler våpenhvile. Arafat skal kunngjøre den innen kl 1500 og Barak skal straks etter slutte seg til den. Arafat bryter også dette løftet. Ingen kunngjøring kommer. I stedet eksploderer det kl 1500 en kraftig terror-bilbombe ved Makhaneh Jehuda-markedet i Jerusalem sentrum.

Fredag 3. november (arabisk Raseridag):
NRK Dagsrevyen: Ikke Midtøsteninnslag.
Nyhetsbildet: Arabisk skyting ved Sjdemah, Ebal-fjellet, Hebron (over 1.000 arabere involvert), Tulkarm, Ajosj-krysset, Jerusalem (håndgranat mot sivile), Beit Sahur, Beit Jalla/Gilo, to steder i Gaza og på omtrent 10 andre steder.

Lørdag 4. november:
NRK Dagsrevyen: Studio: «Barak og Arafat skal møte Bill Clinton i USA neste uke. I dag heldt kampane mellom palestinske ungdommar og israelske soldatar fram i Gaza og på Vestbredden.» Intifada-innslag etter møtet Peres-Arafat. «Sammenstøtene mellom palestinske ungdommer som kaster stein og israelske soldater som svarer med livsfarlige gummikledde stålkuler, sies å være blitt mindre intense. Men de har fortsatt …». Hebron: 13 år gammel pike rammet. Arabisk ildspåsetting ved Erets.
Vurdering ut fra nyhetsbildet: NRK fortier fortsatt kombinasjonen av arabiske skytingen og brannbombingen sammen med steinkastingen – ved Bitunjeh, Ofer-leiren, Vered Jeriko, Psagot, Jerusalem (hjemmelaget granat ved Gamlebyen), Sjdema, Ebal-fjellet, Hebron, Tulkarm, Kirjat Arba, Ornit, Morag, Netsarim og Kfar Darom. Israelsk returild. Fem års-dagen for drapet på Jitshak Rabin samler 150.000 israelere i Tel Aviv.

Søndag 5. november:
NRK Dagsrevyen: Studio: Bekrefter separatmøter i Washington for Arafat og Barak. Sammenstøtene fortsetter. «To palestinere er i dag drept i sammenstøt med israelske soldater.» (Bilde: palestinske ungdommer med slynge).
Vurdering ut fra nyhetsbildet: Arabisk skyting, stenkasting og bombing ved Kadim (brannbomber), Ras el-Amoud (lynsjeforsøk), Erets-krysset, Beitar, Hebron (arabisk skyting fra bl.a. byens rådhus), Kirjat Arba, Psagot (hard maskingevær-skyting), Morag (veikantbombe avverget), Kfar Darom (veikantbombe avverget), Netsarim, Gusj Katif, Egypt-grensen, Vered Jeriko, Tulkarm, Jenin, Ofer-leiren, Ajosj-krysset, Ebal-fjellet, Elon More (brannbomber), Giftlik (brannbomber) og El Aroub (brannbomber). Israelsk returild.

Mandag 6. november:
NRK Dagsrevyen: Ikke Midtøsteninnslag. (Langt intervju med Jagland om oppnevningen til Mitshell-kommisjonen i NRK 21-nyhetene).
Nyhetsbildet: Arabisk skyting, brannbombing og stenkasting i Kalkilja, Jeriko, Jenin, Hebron, Psagot, Maale Levona og flere steder. Israelsk returild.

Tirsdag 7. november:
NRK Dagsrevyen: Ikke Midtøsteninnslag.
Nyhetsbildet: Arabisk skyting, brannbombing og steinkasting ved Sikem, Hebron, Halhoul, Psagot, Kadim, Gannim, Tsofim, Kfar Daron (skolebuss-skyting), Erets-krysset, Netsarim-veien, Ajosj-krysset, Dotan-krysset, Tulkarm, Ariel, Sussija, Kalkilja, Elisja, Abu Dis, Azarija, Beit Hagai, Nvei Dekalim og Kedumim. Israelsk returild. Hitsbollah-terrorist i Sør-Libanon sprenger seg selv og huset sitt i en enorm eksplosjonsulykke. Arabisk fiskebåt full av sprengstoff eksploderer i sjøen ved Gaza.

Onsdag 8. november:
NRK Dagsrevyen: Ikke Midtøsteninnslag.
Nyhetsbildet: Arabisk skyting, brannbombing og steinkasting ved Rafah, Shdemah, Kalkilja, Karni-Netsarim-veien (brannbomber og raketter), Gusj Etsion, Beitar Illit, Gilo/Beit Jalla, Psagot, Ramallah, Beit Haggai, Betlehem, Tulkarm, Hebron, Jeriko, Rakels grav og en rekke steder i Gaza. Israelsk returild.

Torsdag 9. november:
NRK Dagsrevyen: Studio: «Lederen for Al Fatah drept i israelsk helikopterangrep» (Skal være: lederen for Al Fatahs ungdomsorganisasjon Tanzim). Innslag fra åstedet ved Betlehem (Bilde: utbrent bil). «Det kan ventes kraftige palestinske reaksjoner på det som er skjedd». Innslag om Arafats møte i Washington. «Ikke lett for Arafat å dempe det arabiske raseriet».
Nyhetsbildet: NRK er sensitiv for arabiske følelser og full av forståelse for det arabiske «raseriet». NRK portretterer Arafat som avmektig mot volden NRK fortier fortsatt arabisk skyting, brannbombing og steinkasting ved Psagot, Elisja, Ariel, Kadim, El Bireh, Gusj Katif (flere steder), Rafiah (arabiske raketter), Rakels grav, Tapuakh/Sjilo-veien, Beit Sakhur, Nvei Dekalim, Hebron, Gamlebyen og Kfar Darom. Israelsk returild.

Fredag 10. november (arabisk Raseridag):
NRK Dagsrevyen: Ikke Midtøsteninnslag.
Nyhetsbildet: Arabisk skyting, brannbombing og steinkasting ved Kalkilja, Benjamin, Jerusalem (fem brannbomber mot politistasjon og bombe ved Gamlebyen), Psagot, Hebron, Beit Haggai, Tulkarm, Rakels grav og samtlige israelske utposter i Gaza-regionen. Israelsk returild.

Lørdag 11. november:
NRK Dagsrevyen: Ikke Midtøsteninnslag.
Nyhetsbildet: Arabisk skyting, brannbombing og steinkasting ved Jeriko, Elisja, Tulkarm, Brakha, Nvei Dekalim, Erets, Ganei Tal, Kfar Darom, El Bireh og Psagot. Israelsk returild. Voldelige antiisraelske demonstrasjoner i Roma, Stockholm, Oslo og Katoviecze/Polen.

Søndag 12. november:
NRK Dagsrevyen: Studio: «Lea Rabin døde i dag». Minneinnslag. «Et slag for den israelske fredsbevegelsen som allerede ligger nede for telling.»
Vurdering ut fra nyhetsbildet: NRK forklarer ikke at sammenbruddet for den israelske fredsabevegelsen skyldes at man trodde på Arafats fredsløfter, som Arafat nå ettertrykkelig har brutt. NRK forier dagens nyhetsbilde: Arabisk skyting, brannbombing og steinkasting en rekke steder rundt Betlehem, en rekke steder i Gusj Etsiom-området, Gilo/Beit Jalla (straks etter den kristne gudstjenesten i Beit Jalla), Kfar Darom (bombe og hard skyting), Nakhal Os (bombe), El Bireh, Psagot, Hebron (skyting mot bil-kolonnen til FNs høykommisær for flyktninger), Karni-krysset (bombe), Ramallah (hundrevis av væpnede arabere skyter fra hustak), Jeriko (skyting fra kasinoet), Vered Jeriko, El Kader, Sjdema og Ajosj-krysset. Israelsk returild. Islamsk statsledermøte i Qatar.

Mandag 13. november:
NRK Dagsrevyen: Ikke Midtøsteninnslag.
Nyhetsbildet: Arabisk skyting, brannbombing og steinkasting ved Ofrah («kjør-forbi-skyting»), Halamisj-krysset («kjør-forbi-skyting»), Vered Jeriko (bombekastergranater fra kasinoet), Garisim-fjellet, Beit El, Alon-veien, Jenin, Tulkarm, Hebron, Beitar, Nvei Dekalim, Gusj Katif (nestenlynsjing av tre israelske soldater pluss «kjør-forbi-skyting»). Gilo (granater ved skole, skolebarna må i tilfluktsrommene) og «de vanlige stedene» i Judea, Samaria og Gaza. Israelsk returild. Kraftig arabisk bilbombe eksploderer i Beit Jalla mellom hendene på konstruktøren. Barak i Washington. Arafat og andre muslimledere i Qatar med uforbeholdne jihad-erklæringer.

Tirsdag 14. november:
NRK Dagsrevyen: Ikke Midtøsteninnslag.
Vurdering ut fra nyhetsbildet: Arabisk skyting, brannbombing og steinkasting ved Ramallah, Sikem, Tapuakh, Kisufim, Ajosj-krysset, Hebron, Rakels grav, Kalkilja, Jeriko og Gilo/Beit Jalla. Israelsk returild. Sterke israelske reaksjoner på alle drapene ved «kjør-forbi-skytingene». Arabiske ledere truer med å trappe opp «kjør-forbi»-strategien. Tanzim-leder sier at nesten alle væpnede angrep utføres av Tanzim, bare noen få av Hamas og Jihad.

Onsdag 15. november (palestinaarabisk Raseri- og Uavhengighetsdag):
NRK Dagsrevyen: Studio: «Politiske ledere fra hele verden fulgte fredsforkjemperen Lea Rabin til graven i dag». Innslag fra stille israelsk begravelse. Intifadareportasje (bilder fra støyende arabisk begravelse): «Nye begravelser, nye demonstrasjoner, flere stener og molotovkoktails mot de israelske soldatene. Som igjen har svart med å skyte mot de palestinske ungdommene med gummibelagte stålkuler og skarp ammunisjon» (bilde: arabere som kaster stein, israelske soldater som skyter). Innslag om Arafats Uavhengighetsproklamasjon i Algeri for 12 år siden. Sunnanå: «Det skytes nå mer og mer også fra palestinsk side i denne konflikten» (Bilde av skyting fra bunker). «En CIA-rapport sier at Arafat kan være i ferd med å miste kiontrollen over opprøret.»
Vurdering ut fra nyhetsbildet: Sunnanås påstand om at araberne nå skyter «mer og mer», har til formål å forsvare og opprettholde NRKs fortielse av nesten all tidligere arabisk skyting. Den nevnte CIA-rapporten sier også at Arafat personlig har vært med på å planlegge opptrapping av volden. Dagens NRK-fortiede nyhetsbilde fra intifadaen: Arabisk skyting, brannbombing og steinkasting ved Gilo (hardeste skyteangrep til nå), flere andre steder i Øst-Jerusalem, Atarot-flyplassen, Vered Jeriko, Jeriko, Psagot, Har Adar, Brakha, Hebron, Tel Arus, Nakhal Elisja, Nvei Dekalim, Kalkilja, Beitar, Ajosj-krysset, Netsarim-veien og «på minst fem steder til». Israelsk returild. Opprørsstemning blant setlere mot Barak-regjeringens tilbakeholdenhetsstrategi. Israelske hemmelige agenter pågriper 15 tanzim-ledere.

Torsdag 16. november:
NRK Dagsrevyen: Ikke Midtøsteninnslag.
Nyhetsbildet: Arabisk skyting, brannbombing og steinkasting ved Karni-krysset (to bomber), Kfar Darom, Rafah, Hebron, Tulkarm, Jeriko, Gilo (mange timer lang hard skyting), Beit El, Kalkilja, Jenin («kjør-forbi-skyting»), Arabeh, Libanon-grensen (kidnappingsforsøk og veikantbombe TV-filmet av Hitsbollah), Nvei Dekalim, Ajosj-krysset, Rafiah, Psagot, Rakels grav, Øst-Jerusalem, Ramallah, flere steder i Gaza og Einav («kjør-forbi-skyting»). Israelsk returild. Israelske gjengjeldelsesraketter mot PA-bygninger i Hebron, Tulkarm, Salfit og Jeriko.

Fredag 17. november:
NRK Dagsrevyen: Ikke Midtøsteninnslag.
Nyhetsbildet: Arabisk skyting, brannbombing og steinkasting ved Morag (store terrorbomber funnet før de eksploderte), Jeriko, Sikem, Hebron, Nvei Dekalim (veikantbombe), Tira (bakhold mot sivil buss) og «mange andre steder». Israelsk returild. Ved Morag, Jeriko og Sikem skjøt israelerne til sammen seks kjente terroristledere og såret en syvende. For første gang siden intifadaen startet, sender Arafat ut en dempet anmodning om stopp i den arabiske skytingen, men bare fra A-områder. Vil ha fortsatt skyting fra B-områder og C-områder. Barak avvisende til utspillet. Arafats ordre sendes aldri ut som operasjons-ordre til PA-styrkene.

Lørdag 18. november:
NRK Dagsrevyen: Ikke Midtøsteninnslag.
Nyhetsbildet: Arabisk skyting, brannbombing og steinkasting ved Kfar Darom (kjent PA-kommandant identifiseres som celleleder. Arafat forfremmer ham post morten), Jeriko (tre episoder), Hebron, Beit Sahour, Karni-krysset, Øst-Jerusalem (håndgranat mot politistasjon), Etsion-krysset, Bezek-basen, Nord-Jerusalem (noe skyting), Kukhin-krysset, Kisufim, Ajalei Sinai og en rekke steder i Gaza.

Søndag 19. november:
NRK Dagsrevyen: Studio: «Den blodige konflikten i Midtøsten forverres dag for dag. 14 år gammel palestinsk gutt skutt og drept.» (Bilde: gutter med slynge). Innslag: Helteportrett av 14 år gamle Makhmoud (se ergen artikkel) og om antisettler-opprop. Langt innslag om jødiske setler-barn i skolebuss (se egen artikkel) og om Israels bosettingspolitikk. (I alt: 8 minutter).
Vurdering ut fra nyhetsbildet: Innslaget om Makhmoud mangler selv det minste forsøk på balanse (se egen artikkel). Innslaget om terrorismen mot de jødiske setlerbarnas skolebusser er også båret av knallharde proarabiske grunnholdning (se egen artikkel). NRK fortier fortsatt kombinasjonen av arabisk skyting, brannbombing og steinkasting, som denne dagen blant annet finner sted ved Netsarim-veien (skyting mot jødisk skolebuss), Karni-krysset («nonstopp-skyting hele natten»), Hebron, Egypt-grensen (20-kilos bombe desarmert), Nvei Dekalim (bl.a. brennende bilhjul), Kalandia-leiren, Ajosj-krysset, Sjema-krysset (brannbombe), Tulkarm, Ramallah, Sjavei Sjomron, Ariel, Arabeh og flere steder i Gaza. Israelsk returild. Israels visekonsul i Jordan forsøkt myrdet i Amman.

Mandag 20. november:
NRK Dagsrevyen: Studio: «Israelsk hevnangrep mot Gaza i kveld etter at to israelere ble drept i morges.» Langt innslag om rakettskyting fra krigsskip og kamphelikoptre mot Arafat-bygninger og arabisk TV-stasjon. (Bilder). Kortfattet (og billedfattig) om den grufulle arabiske terrorbomben mot skolebussen ved Kfar Darom (se egen artikkel)
Vurdering ut fra nyhetsbildet: Dette er Dagsrevyens nest verste skandalereportasje (se egen artikkel). NRK fortier dessuten fortsatt hovednyhetsbildet: arabisk skyting, brannbombing og steinkasting ved Nvei Dekalim, Netsarim (brannbombe), Sjiloh (brannbombe), Ganei Tal, Hebron («kjør-forbi-skyting» mot minibuss), Benjamin, Sjomron, Psagot, Ofra, Tulkarm, og Alfei Manasje (angrep på buss). Israelsk returild.

Tirsdag 21. november:
NRK Dagsrevyen: Ikke Midtøstenreportasje.
Nyhetsbildet: Sterke reaksjoner i israelske medier på terrorbombingen ved Kfar Darom. Arabisk skyting, brannbombing og steinkasting ved Kisufim (terrorcelle med 15 kilos veikantbombe avverget), Nvei Hartsif, Nvei Dekalim, Psagot (skyting hele natten), Ramallah, Hebron, Kfar Darom (nonstopskyting fra arabisk nabolandsby), Øst-Jerusalem (håndgranat), Hebron, Elisja, Besek, Ajosj-krysset, Karni-krysset, Efrat, Tekoa, Kalkilja, Jeriko, Jenin, Baal Hatsor, Tulkarm og Ebal-fjellet. Arafat gir åpen ordre til PA-soldatene om at de fritt kan delta i skyting mot israelske soldater.
Det er gått åtte uker siden intifadaen startet. Dagens NRK-gransking avsluttes.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart