Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

NY Times: Jøder drøftet internetts farer, NRK: Jøder protesterte mot internett

NRK har laget en overskrift og ingress på sin sak som ikke har dekning i stoffet. (Skjermdump fra nrk.no)
NRK har laget en overskrift og ingress på sin sak som ikke har dekning i stoffet. (Skjermdump fra nrk.no)
– 40.000 ultra-ortodokse jøder var samlet «for å demonstrere – mot internett», skriver NRK. Men kildereportasjen i New York Times omtaler noe helt annet; et religiøst opplysningsmøte om internetts farer.

Det er vanskelig for nordmenn å forstå det som er fremmed, for eksempel ultra-ortodokse jøder. Det er ytterst få jøder i Norge som aktivt lever en ultra-ortodoks livsstil, i hvert fall ikke i det offentlige rom. Bare noen ganske få norske jøder har en tradisjonell, ortodoks jødisk livsstil. De fleste nordmenn blir derfor overlatt til å tro medienes bilde av de ultra-ortodokse.

Mandag 21. mai trakk NRK en ny strek i vårt kollektive bilde av de ultra-ortodokse. «Ortodokse jøder er kjent for å være svært kritiske til den moderne levemåten,» skriver NRK i bildeteksten. Her blander de ortodokse og ultra-ortodokse, men la gå med det. «Det spørs om det finnes noe mer nyttelaust å demonstrere mot enn det de ultra-ortodokse jødene gjorde i New York City i dag,» fortsetter NRK-journalisten.

Alle streker er innenfor det stereotype bildet. De ultra-ortodokse jødene er bakstreverske og dumme, kjemper en håpløs kamp mot det moderne, her representert ved internett.

Først litt ned i artikkelen antyder NRK hva samlingen egentlig gjaldt. De gjengir talspersonen Eytan Kobre, som forklarer at hensikten ikke er å forby internett, «men å lære om hvordan man skal klare å takle det på en best mulig måte». Stikkord som han nevner er internettporno, gambling og distraksjon fra sosiale medier. Kobre forteller også at mange av deltakerne bruker internett.

 

Ikke demo, men religøst møte

Leser man New York Times, som NRK bruker som kilde, er det hele tiden klart at dette ikke var en demonstrasjon i ordets vanlige betydning, men et folkeopplysningsmøte, et møte for å styrke deltakerne til å unngå det deres religiøse ledere og tradisjon ser på internetts fallgruver. Det kommer tydelig fram at dette er vanlige mennesker som forholder seg til teknologien, men som har et bevisst forhold til bruken.

New York Times forteller at det var utenfor folkemøtet det pågikk en demonstrasjon, andre ultra-ortodokse jøder som holdt opp skilt med påskriften «Internett er ikke problemet». Avisen forteller også at arrangørene av folkemøtet er knyttet til et software-selskap som selger programvare som kan filtrere bort uønsket innhold på internett og smarttelefoner. Dette bidrar til å sprenge bildet av de ultra-ortodokse som en eneste stor homogen gruppe, som helt uten evne til å forholde seg til den moderne verden, men det blir dessverre ikke tatt med i NRKs gjengivelse. Det kommer ikke fram på noen måte at disse jødene stiller krav om internettsensur eller kontroll i storsamfunnet, de er opptatt av å beskytte seg selv mot det de opplever som urent på internett.

Det synes klart at NRK i denne saken har brutt punkt 4.4 i Vær Varsom-plakaten: «Sørg for at overskrifter, henvisninger, ingresser og inn- og utannonseringer ikke går lenger enn det er dekning for i stoffet.»

 

Relatert artikkel:

Haredim med krig mot internett

 

Fulgt av grove antisemittiske påstander

Mye mer alvorlig enn brudd mot journalistisk etikk, er de antisemittiske reaksjonene slike artikler genererer hos norske nettbrukere. Kl. 09.21 22. mai hentet vi ut følgende kommentarer som er lagt igjen under artikkelen på NRK.

Adolf: jøder ja er det flere igjen enda?

Tina: Tror nok ikke en gjeng jøder klarer og slå av internett, hele greia bare virker idiotisk.

Monsine: Tror de har en arena i Nord Korea som rommer 150 tusen. Reis ditt og dere får samlet mange flere.

LarZen: Er på tide slike mennesker gjør som dinosaurene og blir historie.

Morten: Jødene bruker holocaust som hersketeknikk mot alle som kritiserer dem. Om man er mot bosettinger, så sier de at du støtter holocaust. Om man sier man er imot den trangsynte, homofobiske religionen, så støtter man også holocaust. Jeg er gørr lei av dette.

Skarven: Intet vondt sagt om deres religion, men de går kledd som idioter!

Tore Hund: Når man også vet hva disse ekstremistene gjorde med Yitzhak Rabin,   skjønner jeg jo  hva som virkelig er problemet. Og det er ikke internett… [Rabin ble ikke drept av en ultra-ortodoks jøde.]

Rottatatta: Disse folkene her er trolig de mest unyttige og samfunnsøkonomisk skadelige menneskene som eksisterer. Ultra ortodokse jøder er en stor byrde! Disse menneskene bruker hele dagen på å be og nilese i toraen  samtidig som de kritiserer og fordømmer andre mennesker som betaler for all statsstøtten og godene dem har… Møkkafolk!

Eirik Arnesen: without reading the whole thing i can conclude with that these people are idiots

Tore Hund: Denne aksjonen forteller et tydelig språk om hva og hvem som er en fare for verdensfreden.. og det er ikke internett…

Tore Hund: Med hvilken rett krever disse verdensherredømme?

 

Andre kommentarer

Det er flust med brukere som blander inn Israel i sine kommentarer.

Jon Martin Thorsen: vis Jøder ønsker min støtte så bør staten Israel følge menneskerettigheter!!!!  i hvertfall følge moselovn!!….. du skal ikke lyge, du skal ikke slå i hjel osv,!!!!!

Heldigvis er det også flere brukere som har forstått hva folkemøtet dreide seg om, og protesterer mot NRKs framstilling.

Snoppy: De er ikke mere imot internett enn at det finnes egne hjemmesider som er rettet mot dette publikum, som i dag bringer 100-vis av bilder fra dagens demo mot nettet på nettet…Hehe 🙂

Kandutru: Nok en dårlig journalist som lyver med overskriften for å lokke lesere…. Utrolig irriterende!

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart