Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Stor temaartikkel om Israels fødsel

Faksmile av forsiden til All Verdens Historie nr. 2/2013.
Faksmile av forsiden til All Verdens Historie nr. 2/2013.
Februar-utgaven til magasinet All Verdens Historie hadde ni siders hovedsak om Israels opprettelse. MIFFs Odd Myrland finner lite grunn til å pirke i detaljene, men har sendt noen viktige tilleggsopplysninger.

Her følger leserreaksjonen som Odd Myrland, redaktør av MIFFs informasjonsavis Midtøsten i fokus, har sendt til All Verdens Historie.

 

Israel før og nå

Jeg viser til artikkelen Israels blodige fødsel i nr. 2/2013. Der er mange fine opplysninger og mye riktig. Det er detaljer man kunne pirke i, men det skal jeg ikke gjøre. Men jeg har lyst å gi noen tilleggsopplysninger.

Flere steder i artikkelen omtales og vises arabere som flyktet fra Israel. Det er da naturlig å nevne at så godt som alle jøder som bodde i de arabiske land har reist derfra, de fleste som rene flyktninger, og de fleste til Israel. Det har flyktet flere jøder fra arabiske land enn arabere fra Israel. Forholdene for minoriteter i arabiske land er slik at jødene ikke har noe å vende tilbake til. Man kan bare se på hvordan ulike religiøse og etniske grupper har behandlet og behandler hverandre i eksempelvis Irak, Syria, Libya og Egypt. – I et rettferdig erstatningsoppgjør vil Israel sitte igjen med nettogevinsten. – Jødiske flyktninger fra arabiske land er en av de glemte faktorene i Midtøsten.

I Europa dekkes vold som Israel må bruke i selvforsvar flere titalls ganger så sterkt som annen vold. Derfor får folk inntrykk av at konflikten mellom jøder og arabere er den blodigste konflikten i verden. Det stemmer overhodet ikke. De siste 20 åra er nokså nøyaktig en palestiner drept per dag i gjennomsnitt. Til å være en krig (som Hamas og andre har insistert på å føre), er det lite. Det er nok blant verdens minst blodige krig.

Ca. halvparten av jødene i Israel har bakgrunn fra muslimske land, de fleste av resten fra Russland og Øst-Europa ellers, og vel 20 % av befolkningen er muslimer. Med en slik demografi ligger Israel på plassen bak Danmark på FNs levekårsindeks (HDI). Palestinerne på Vestbredden og i Gaza ligger på plass 113 av 187 land, foran for eksempel Syria (117) og Pakistan (145). På en stor meningsmåling gjennomført av Forbes 2010 i 155 land kom israelerne på delt 8. plass sammen med Canada, Australia og Sveits. Målingen viste, hvor tilfreds folk føler seg med livet. Palestinerne på Vestbredden og i Gaza  lå på 96. plass, foran Tyrkia (103), Egypt og Syria (delt 115. plass). Dette var før opptøyene begynte i de to sistnevnte landene.

Når det ikke er blitt fred for lenge siden, har det en hovedgrunn: Palestinerne forlanger fremdeles en rett for 6-10 millioner palestinere (gjenlevende og etterkommere av dem som flyktet i 1948) til å flytte inn i Israel. Disse menneskene skal ikke få statsborgerskap i arabiske land, heller ikke i den palestinske staten. Da ville jødene komme i mindretall i sitt eget land og hele verden ellers, den situasjonen de flyktet fra. Så lenge dette kravet holdes ved like, er fred umulig.

Jeg mener det ikke er å ta for hardt i å si at Israel er etterkrigstidens mest vellykkede land. Dokumentasjon kan du finne på miff.no.

Odd Myrland

Redaktør i Med Israel For Fred

 

Lederartikkelen

Lederartikkelen i All Verdens Historie var mer negativ i tonen enn hovedartikkelen. Her gjengir vi den som en faksmile i sin helhet.


Dersom Israel er «en ren geografisk bagatell» skulle man tro det ikke var grunn til å bråke sånn?


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart