Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Biden hedret Sharon

USAs visepresident Joe Biden taler i Ariel Sharons begravelse. Foto: Skjermdump fra Youtube.
USAs visepresident Joe Biden taler i Ariel Sharons begravelse. Foto: Skjermdump fra Youtube.
- Ariel Sharons ledestjerne var staten Israel og det jødiske folks overlevelse, sa USAs visepresident Joe Biden i sin hyllest under minneseremonien. Biden omtalte Israel som ”det ultimate tilfluktssted for jøder over hele verden”, mens NRK valgte å vise den ene setningen hvor Sharon ble omtalt som "omstridt".

Den siste avskjeden med Ariel Sharon startet mandag med minneseremoni i Knesset, hvor visepresident Joe Biden kom med en varm og personlig hilsen på 17 minutt.

– Når et land som står sammen slik Israel gjør, som har blitt prøvet så mye som Israel har, mister en mann som statsminister Sharon, føles det ikke bare som om man mister en leder, men som et dødsfall i familien. Mange amerikanere opplever også den samme slags tap, innledet Biden.

Han delte sin personlige opplevelse av tallrike møter med Sharon over en periode på 30 år.

– Jeg er redd for at jeg ikke vil være i stand til å beskrive ham og hva han stod for. Han var ikke bare en mektig mann, men en kraftig bygd mann, og da jeg som ung senator først møtte ham, så jeg raskt at han bar med seg en leders nærvær – han fylte rommet, mintes Biden.

Her kan du se video av hele talen:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PmV18siqRPo[/youtube]

Israels sikkerhet
– Da Israels sikkerhet kom opp som tema, slik det alltid gjorde i mine mange møter med ham gjennom årene, forsto man umiddelbart hvordan han gjorde seg fortjent til å bli omtalt som ”Bulldoseren”. Han var uovervinnelig. Som alle historiske ledere var statsminister Sharon en kompleks mann, som hadde sterke meninger. Men som alle virkelige ledere hadde han en ledestjerne som satte kursen hans, og den vek han aldri bort fra. Hans ledestjerne var staten Israel og det jødiske folkets overlevelse, sa visepresidenten.

Biden tok frem et sitat av Sharon fra 1990-tallet, der han sa: ”Fremfor alt og over alt annet er jeg en jøde. Min tenkning er dominert av hva som vil være jødens fremtid om 30 år, 300 år og tusen år. Det er dette som først og fremst opptar meg og interesserer meg.”

– Fysisk og politisk mot
Biden karakteriserte Sharon som en mann med stort mot, både fysisk og politisk.

– Hans fysiske mot så vi i hvordan han ledet sine menn rett inn til fiendens linjer, og dypt bakenfor dem også. Jeg husker da jeg som ung senator så det ikoniske bildet av ham med bandasje om hodet, stående besluttsomt etter å ha seiret, sa Biden.

– Enten man er enig i hans beslutning eller ikke, kom hans politiske mot til syne da han ba 10.000 israelere om å forlate sine hjem i Gaza, fordi det etter hans oppfatning ville styrke Israel. Jeg kan ikke tenke meg noe mer kontroversielt å bestemme seg for. Men han trodde på det, og han gjorde det.

– For meg så det ut som om han aldri var i tvil om en avgjørelse. Men det var tider da hans handlinger brakte kontroverser og til og med fordømmelser. Han var en kompleks mann, men han levde i komplekse tider i et komplekst nabolag. Mye vil bli skrevet om ham, og det vil være riktig for det israelske folk å reflektere over alle sider av livet hans, både triumfene og feilene. For gjennom hans livs «bue», kan man spore reisen til staten Israel, sa Biden.

Det er verdt å bemerke at NRK Dagsrevyen, da de gjenga fra Bidens tale mandag 13. januar, kun valgte ut én setning - kanskje den mest negative om Sharon i det som ellers var en hyllest fra visepresidentens side. NRK viste bare setningen "det var tider da hans handlinger brakte kontroverser og til og med fordømmelser". (Skjermdump NRK Dagsrevyen 13.01.14)

– Israel er jødenes ultimate tilfluktssted
Biden understreket sterkt USAs vennskap med staten Israel og at støtten vil vedvare.

– Om vi har vært enige eller ikke med politikken som har blitt ført, har USA gjennom alt flagget høyt vårt vennskap med staten Israel. Vi har aldri trukket oss unna, vi har aldri trukket tilbake vår støtte, vi har aldri sviktet i å stå opp for Israels sak over hele verden, og vi har aldri sviktet i å forsvare Israels legitimitet. Ingen i noen av verdens hjørner kan være i tvil om hvor Amerika står når det gjelder Israels sikkerhet, sa visepresidenten.

– Den uavhengige staten Israel er det ultimate tilfluktsstedet for jøder, hvor de enn er over hele verden. Det vil aldri forandre seg, sa han.

– Israel har overlevd mot alle odds
Biden uttrykte stor beundring for både Ariel Sharon og hele det israelske lederskapet fra hans generasjon.

– Nå når jeg blir eldre, synes jeg det er fascinerende at noen mener Israels suksess var uunngåelig. Den var alt annet enn uunngåelig. Israels overlevelse var mot alle odds. Men Israel var velsignet med en generasjon grunnleggere som forsto hva som behøvdes for å overvinne de oddsene, sa den amerikanske politikeren, og henvendte seg til president Shimon Peres.

– President Peres, du og statsminister Sharon er en del av den mest bemerkelsesverdige generasjon grunnleggere, som ikke bare denne nasjonen har sett, men som verden har sett, sa Biden.

Blair: – Målet var alltid å beskytte Israel
Blant de internasjonale deltakerne i minneseremonien i Knesset var også Midtøstens-kvartettens utsending, tidligere britisk statsminister Tony Blair. Han uttalte blant annet følgende i sin minnetale om Sharon:

– Han gjennomførte handlinger ingen trodde han ville gjøre, da han aksepterte veikartet, utførte tilbaketrekkingen fra Gaza og startet Kadima (Det politiske partiet Sharon grunnla i 2005 da han forlot Likud, journ.anm.). Men ideen om at han forandret seg fra en krigens mann til en fredens mann, overser det som definerte ham. Han forandret seg egentlig aldri. Hans strategiske mål var ufravikelig: At staten som ble til da han var 14 år gammel måtte beskyttes for fremtidige generasjoner, sa Blair ifølge BBC.

Andre internasjonale representanter i begravelsen var Tsjekkias statsminister, utenriksministre fra Australia og Tyskland og en diplomat fra Egypt. Norge var representert med Israel-ambassadør Svein Sevje og tidligere USA-ambassadør Wegger Strømmen. Statsminister Erna Solberg sendte sine kondolanser.

Peres: – En militær legende
Israels president Shimon Peres var vertskap for seremonien i Knesset, og statsminister Benjamin Netanyahu deltok også. Netanyahu fratrådte i sin tid Sharons regjering i protest mot tilbaketrekkingen fra Gaza, og erkjente i sitt minneord at de to ikke alltid hadde vært enige.

– Men han var en av nasjonen Israels store krigere. Han var en handlingens mann, pragmatisk. Og hans pragmatisme var rotfestet i dype følelser for landet og for det jødiske folket, sa Netanyahu.

President Peres kalte Sharon en militær legende.

– Han var en mann av landet. Han forsvarte sitt land som en løve, og han lærte dets barn å svinge ljåen. Han var en militær legende i sin levetid, og han så frem mot den dagen da Israel skulle få leve i trygghet, da våre barn skulle vende hjem til våre områder og fred skulle gjeste Det Lovede Landet, sa presidenten.

Begravelsen ble fullført mandag ettermiddag, da Sharon ble stedt til hvile i sin grav på gården sin i Negev-ørkenen. Han skal hvile sammen med sin elskede Lily, hans andre kone som er begravet samme sted.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart