Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Sidsel Wold feilinformerer om Netanyahu

Sidsel Wold.
Sidsel Wold.
"Netanyahu ville ikke snakke med palestinerne da de var splittet, men heller ikke når de samler seg." Sidsel Wold har servert den samme feilen før, i går resirkulerte hun den.

NRKs utenriksmedarbeider Sidsel Wold ble tirsdag 17. juni intervjuet i programmet Nyhetsettermiddag på NRK P2. Her hevdet hun Israels aksjoner mot Hamas-medlemmer etter kidnappingen av tre israelske tenåringer i forrige uke må sees i et større bilde.

«Det er bare to uker siden Hamas og Fatah, de to rivalene i palestinsk politikk samlet seg. Netanyahu ble veldig oppbrakt over dette. Han ville ikke snakke med palestinerne når de var splittet, men heller ikke når de samler seg er Netanyahu fornøyd. Han prøver å legge skylden på forsvinningen på palestinernes president Abbas, for å få ham til å se dårlig ut i det internasjonale samfunnet og samtidig angripe Hamas som han mener er en fiende av Israel. Dette er på sett og vis splitt og hersk.»

Vi har hørt Wold hevde det samme tidligere – at Netanyahu ikke ville snakke med palestinerne da de var splittet. Kontrollen av de palestinske selvstyremyndighetene ble splittet i 2007, da Hamas tok makten fra Fatah-lojale sikkerhetsstyrker på Gaza-stripen.

Wolds problem er at hennes påstand om Netanyahu er feil. Den tidligere Midtøsten-korrespondenten villeder sine lyttere og lesere.

 

Eksempler på at Wold tar feil

Netanyahu ble statsminister i 2009.

14. juni 2009 erklærte han sin støtte til opprettelse av en demilitarisert palestinsk stat.

– I dag vender jeg meg til de arabiske lederne og sier: La oss møte hverandre. La oss snakke om fred og la oss skape fred. Jeg er klar til å møte dere når som helst. Jeg er villig til å dra til Damaskus, til Riyadh, til Beirut, hvor som helst – inklusiv Jerusalem, sa Netanyahu.

Deretter henvendte Netanyahu seg spesielt mot de palestinske myndighetene.

La oss begynne forhandlinger straks uten forhåndsbetingelser. Israel er forpliktet på våre internasjonale avtaler og forventer at alle parter oppfyller sine forpliktelser, sa Netanyahu.

– Vi ønsker å leve i fred, som gode naboer. Vi ønsker at våre barn og deres barn aldri mer skal oppleve krig, la han til.

Fra november 2009 innførte Netanyahu en ti måneder lang midlertidig byggestans i bosetninger nettopp for å få palestinerne til samtaler.

Statsminister Netanyahu har i hele perioden 2009 til 2013 kommet med oppfordringer til palestinske selvstyremyndigheter og PLO om å komme til forhandlingsbordet uten forhåndsbetingelser.

I intervju med Washington Post i januar 2013 gjentok Netanyahu at han er forpliktet på å nå en avtale med palestinerne. «Vi bør umiddelbart starte forhandlinger uten forhåndsbetingelser. (…) Dersom utenriksminister Kerry, vi støtter hans innsats [for å få til forhandlinger], skulle slå opp et telt halvveis mellom her og Ramallah – det er 15 minutters kjøring unna – så er jeg der, jeg er i teltet. Og jeg er forpliktet på å bli værende i teltet og forhandle så lenge som det tar å arbeide fram en løsning med fred og sikkerhet mellom oss og palestinerne,» sa Netanyahu.

I juli 2013 startet de siste runder av forhandlinger. Da var det Mahmoud Abbas og palestinerne som i flere år hadde nektet å forhandle.

Wold håner hukommelsen til sine lyttere med sine forsøk på å omskrive historien.

 

Send din protest til NRK

Send din protest til NRK gjennom mailskjema her, e-post til info@nrk.no eller ring 23 04 70 00.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart