Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Dagbladet og Dagsnytt Atten ble lurt trill rundt

Skjermdump fra Dagbladet.no.
Skjermdump fra Dagbladet.no.
En jusstudents artikkel i Dagbladet blir spredt på nettet som bevis på at Israel ikke ble angrepet av raketter fra november 2012 til 29. juni 2014. Hvor lettlurte går det an å bli?

Jusstudent Bjørn Tarek Restan ved Universitetet i Oslo hadde 29. juli en artikkel i Dagbladet med tittelen «Slår hull på Israels forklaring«. Ingressen lyder: «Hvor mange raketter skjøt Hamas mot Israel mellom 21. november 2012 og 29. juni 2014? Ingen.»

Restan anfører som «bevis» en artikkel fra Times of Israel publisert 30. juni 2014, med overskriften «Hamas fires rockets for first time since 2012, Israeli officials say».

En bruker med navnet «Doremus Mallister» var raskt ute med å korrigere artikkelen til Restan på en glimrende måte i kommentarfeltet. Ikke uten grunn har korreksjonen fått over 200 «liker»-klikk.

«Her er det et alvorlig hull i forfatterens faktafremstilling. Der er riktig som han skriver at Hamas hevder (med relativt stor troverdighet) at de ikke avfyrte noen raketter mot Israel i denne perioden. Men andre militante palestinske grupper i Gaza avfyrte mer enn to hundre raketter mot Israel i samme periode. [Mallister henviser til listene over rakettangrep i 2013 og 2014.]

Dette fremgår også uttrykkelig av samme Times of Israel-artikkel som forfatteren siterer fra, der det også sies eksplisitt at det israelske flyangrepet (søndag morgen) som Hamas responderte på, hadde blitt gjennomført som svar på et palestinsk rakettangrep kvelden i forveien, som hadde truffet byen Sderot og startet en større brann. Det er derfor helt misvisende når det fremstilles som om Hamas gjenopptok rakettangrepene som svar på et uprovosert israelsk flyangrep.

Det er for så vidt legitimt og relevant av artikkelforfatteren å påpeke at Hamas som organisasjon faktisk (trolig) overholdt våpenhvilen med Israel frem til 29. juni – de fleste som har lest om rakettangrepene som har pågått fra Gaza vil nok ikke være klar over dette. Men det er verken legitimt eller holdbart å bruke dette faktum for å forsøke å gi et totalt uriktig inntrykk av at Israel var helt forskånet fra rakettangrep i denne perioden, ved at alle de rakettangrepene som andre militante grupper i Gaza sto bak viskes fullstendig ut av historiefremstillingen.»

Israel ble angrepet med 52 raketter og 18 granater i 2013. Angrepene økte i 2014. I første halvår ble Israel angrepet med 181 raketter og 16 granater.

Restan nevner ikke dette med et ord. Leserne blir forledet til å tro at Israel ikke er blitt angrepet av raketter fra Gaza siden våpenhvilen i november 2012.

Det er Hamas-regimet som har kontrollen og dermed ansvaret for alt som skjer i Gaza. Det betyr at Hamas har ansvaret for å forebygge og stoppe andre terrorgrupper fra å bruke territoriet de har kontroll over til fiendtlige handlinger mot nabolandet Israel.

Våpenhvileavtalen punkt 1 B inngått mellom Hamas og Israel 21. november 2012 slår dette uttrykkelig fast: «All Palestinian factions shall stop all hostilities from the Gaza Strip against Israel including rocket attacks and all attacks along the border.» Det vil si at Hamas har tatt på seg ansvaret med å hindre alle de palestinske gruppene fra å angripe Israel. Hamas står ansvarlig for rakettangrepene i 2013 og første halvår 2014, selv om det ikke skulle være deres egne terrorister som avfyrte rakettene.

Det er svært kritikkverdig at Dagbladet satte denne artikkelen på trykk uten å konfrontere artikkelforfatteren med alle rakettangrepene som har vært siden 2012, rakettangrep som også er meldt av norske medier og Dagbladet. Det er kanskje enda mer utrolig at redaksjonen i Dagsnytt Atten mange timer senere brukte de mangelfulle opplysningene i jusstudentens artikkel til å konfrontere Israels fungerende ambassadør George Deek da han var i studio 29. juli. Hvordan kan NRK få seg til å tro at det ikke var rakettangrep i perioden 21. november til 29. juni? De har jo selv meldt om flere av dem?

 

MIFFs medlemsutvikler Geir Knutsen bidro til denne artikkelen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart