Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Kunnskapsløshet, fordommer og ønsketenkning i NRKs vinklinger

Forfatter og journalist Bjørn Gabrielsen. (Foto: Skjermdump fra NRK)
Forfatter og journalist Bjørn Gabrielsen. (Foto: Skjermdump fra NRK)
Forfatter og journalist i Dagens Næringsliv, Bjørn Gabrielsen, rettet omfattende kritikk mot NRKs dekning av Gaza-konflikten, da han innledet debatten i Kringkastingsrådet torsdag.

Bjørn Gabrielsen var kritisk til flere elementer ved NRKs dekning.

– Hamas og Israel er enige om at Gaza ikke er okkupert. Likevel sier NRKs journalister at dette er okkupert land, påpekte han i innledningen til debatten i Kringkastingsrådets møte torsdag.

Gabrielsen poengterte også den sterke overdekningen NRK har hatt av konflikten mellom Israel og Hamas i en tid som er dramatisk i hele regionen, ikke minst i Syria og Irak.

– Å dekke Israel såpass intenst nå, er en politisk avgjørelse i seg selv, sa han.

Han kritiserte også utenriksjournalistene for å ha blandet reportasje og kommentar ved flere anledninger.

– Odd Karsten Tveit sier ting som man tror at ørene skal falle av, sa han, og mente samtidig at Sidsel Wold har fått ufortjent store andeler av kritikken.

 

Raketter på FN-skoler ble oversett

Han påpekte skjevheten som oppstår når NRK ikke forteller slikt som at det ble funnet rakettlagre på FN-skoler i Gaza ved tre anledninger i sommer, annet enn i unøyaktige bisetninger.

– Sverre Falkenberg Mikkelsen sa 5. august at ”mange søker dekning, men heller ikke FN-skolene er trygge”. Da vil mange tro at disse skolene ikke er trygge selv om de er sivile, og forstå at de ikke er trygge fordi de ikke er sivile. Man fingerer steder som egentlig er militære mål som sivile, slik at når fienden treffer, kan man si at det var en krigsforbrytelse.

Han mente også at betydningene av terrortunnelene ikke kom klart frem i NRKs dekning, og påpekte at Institute For Palestine Studies har rapportert om at 160 palestinske barnearbeidere døde mens de gravde ut tunnelene, uten at NRK har rapportert om dette.

 

– Kunnskapsløshet fordommer og ønsketenkning

Gabrielsen mente at flere av NRKs vinklinger er basert på kunnskapsløshet, fordommer og ønsketenkning.

– 18. juli viste NRK bilder fra en demonstrasjon mot Israel i Istanbul. ”Den israelske hærens angrep mot de som ikke kan forsvare seg, vekker sinne rundt i verden”, fortalte NRK. Men på en plakat på bildet sto det: ”Måtte Israel knuses til støv, jeg spytter i ditt ansikt”. Han som var sitert på plakaten døde i 1984, og var oversetteren av ”Sions vises protokoller” til tyrkisk. Tyrkia har hatt en eksplosjon av antisemittisme de senere årene. Demonstrasjonen var ikke et uttrykk for en ny reaksjon mot Israel, slik man kunne få inntrykk av. Det var at Gaza ble bombet av jøder som vekket engasjementet, ikke at det var angrep på sivile.

Han siterte også flere utsagn fra Dagsrevyen i sommer:

– Sidsel Wold sa 9. juli at ”for israelske soldater er palestinske liv ingenting verdt”. 11. juli sa hun at ”israelske soldater skyter på alt som rører på seg”. Odd Karsten Tveit har uttalt at Israel ignorerer dødstallene hos motparten, ”for det er jo bare arabere livel”. Dette skiller seg sterkt fra hvordan landet presenterer seg selv. I landene omkring forkynnes det daglig at Holocaust aldri har skjedd, at det aldri har vært et tempel i Jerusalem og at jøder står bak all verdens ondskap. Dette møtes ikke med en motreaksjon.

 

Okkupasjon og blokade

Gabrielsen kritiserte også at NRKs journalister ved flere anledninger har fremstilt det slik at konflikten i Gaza handler om blokaden.

– Odd Karsten Tveit har sagt at ”Israel åpner og stenger grensen etter eget forgodtbefinnende”. Sigurd Falkenberg Mikkelsen har sagt at ”okkupasjonen er den grunnleggende årsaken til konflikten”. Men Hamas og Israel er enige om at Gaza ikke er okkupert. Og alle kan sjekke at det ikke er sant at grensen stenges etter eget forgodtbefinnende. Hvorfor gjør ikke Tveit det? Det er hans jobb, sa Gabrielsen.

– Listen over varer som Israel ikke tillater innførsel av til Gaza er lett tilgjengelig. Det er snakk om våpen. I tillegg er det 34 andre ting som krever ekstra papirer, og som må innføres gjennom NGOer. Det er ingen blokade på medisiner, mat og vanlig forbruksutstyr, opplyste han til Kringkastingsrådet.

– NRK fremstiller konsekvent palestinerne i Gaza som hjelpeløse. Men tunnelsystemet viser at det ikke er penger det står på. Flere medier har fortalt at medisiner som er gitt som bistand selges på apotekene i Gaza, selv om de bærer merkelapper som ”A gift from the people of Norway – not for resale”. Samtidig gis det inntrykk av at Israel holder medisiner tilbake for å maksimere lidelsene.

 

– Kanskje Tveit ikke burde dekke Midtøsten

Gabrielsen kom med flere eksempler på uttalelser fra Odd Karsten Tveit som både er udokumenterte og som sammenblander kommentar og analyse.

– Han har uttalt at ”Amerika har alltid vært i hendene på israelerne”. Når man sier at et land ikke handler ut fra sine egne interesser, men i stedet et annet lands, er det en konspirasjonsteori. Dette gir en kontraindikasjon på at Tveit kanskje ikke burde dekke Midtøsten-konflikten.

I både vinklinger og kommentarer mener Gabrielsen at NRK fremstiller et helhetsbilde der kun den ene parten, Israel, har fri vilje, og der Hamas nærmest er ideologisk tvunget til å sende raketter for å forsøke å få opphevet blokaden.

– Slik fremstilles palestinerne som irrasjonelle barn. Dette er mer krenkende overfor araberne enn overfor jødene, og samtidig er det svært anti-israelsk, sa Dagens Næringsliv-journalisten.

Her kan du lese om Kringkastingsrådets konklusjon på behandlingen av rundt 50 klager på Gaza-dekningen i sommer.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart