Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

En flom av løgner

Skjermdump fra NTBs artikkel i Klassekampen.
Skjermdump fra NTBs artikkel i Klassekampen.
Al Jazeera klarer å rette opp, det gjør ikke det norske nyhetsbyrået NTB.

Når det fossregner i ørkenlandskapet i Sør-Israel, blir vannmengder fra store oppsamlingsområder skylt ned i bekkefar og elveleier som normalt er tørre (wadi). Resultatet er flom. Går man tur i ørkenen om vinteren, må man alltid passe seg i de tørre bekkefarene. Når som helst kan en bølge av vann komme strømmende, selv om det ikke har regnet der man selv er. Vannflommen kan komme fra oppsamlingsområder flere kilometer borte.

Noe av regnvannet som faller i Israel, renner ut i Middelhavet via Wadi Gaza som deler Gaza-stripen omtrent på midten. Oppsamlingsområdet går langt inn i Sør-Israel, mot byer som Sde Boker, Dimona og Arad. På israelsk side kalles wadien Besor.

I februar ble det flom i Wadi Gaza. Da var det ikke tilstrekkelig for palestinske ledere å skylde på regn.

Nei, Israel har selvsagt skylden. Said Al-Saudi, sjefen for sivilforsvaret på den Hamas-kontrollerte Gaza-stripen, sa det slik til Al Jazeera i helgen: «Israel åpnet i går kveld flere demninger uten forvarsel, noe som forårsaket store skader i landsbyer nær grensa. Over 40 hjem ble oversvømt og 80 familier er nå evakuert.» I Norge spredte nyhetsbyrået NTB «nyheten» med overskriften «Israel anklages for å ha skapt flom på Gazastripen«.

NTB gjenga også Hamas-byråkratens oppfordring til «omverdenen»: Dere må sørge for at det ikke gjentar seg. «Vi ber menneskerettighetsorganisasjoner engasjere seg for at noe slikt ikke skjer igjen,» sa al-Saudi.

Men sivilforsvarssjefen har et problem. Hele hans anklage blir effektivt undergravd, ikke av flomvann, men av sannhet. Problemet er at det ikke finnes noen demninger i Sør-Israel. Talsmannen for israelske myndigheters aktivitet i territoriene (COGAT) gir det inn med teskje: «På grunn av regnet vi nylig har hatt, ble det flom i elver i regionen uten noe slags forbindelse til handlinger utført av staten Israel.»

Israel kan ikke åpne demninger som ikke eksisterer. Det var ikke slik at israelske myndigheter planla ødeleggelser på Gaza-stripen, snarere tvert imot. COGAT opplyser at de før flommen godkjente overføring av fire nye pumper til Gaza, pumper som det palestinske vannverket kunne bruke til å bekjempe flom, skriver Honest Reporting.

Hamas-byråkratens løgnanklage mot Israel spredte seg raskt på nettet. Men det tjener noen medier til ære at de har rettet opp. Til og med Al Jazeeras overskrift er nå oppdatert: «Israel benekter å ha forårsaket flom ved å åpne demninger.» Den britiske nettavisen Daily Mail publiserte også løgnanklagen til al-Saudi. Men nå skriver avisen: «En tidligere versjon av denne artikkelen hevdet at Israel hadde åpnet elvedemninger sør i landet, og at dette skapte flom i Gaza. Fakta er at det ikke finnes noen demninger sør i Israel og flommen ble forårsaket av regn og dårlig drenering. Vi er glad for å kunne klargjøre dette.» Al-Saudis anklage er tatt helt ut av artikkelen.

Men hva med NTB? På nettsidene til Klassekampen og Adresseavisen  ligger fortsatt anklageartikkelen uten den israelske tilbakevisningen. NTB har ikke publisert noen korrigering eller oppdatert sak. I Norge må mediebrukerne fortsatt kave i flommen av løgner.

Fra Wadi Gaza renner flomvannet ut i Middelhavet. Også der har NTB tidligere rotet det til. «UD advarer mot norsk oljesatsing i Israel,» skrev NTB i mai 2012. Men dette var en konstruert sak, bygd på generelle retningslinjer for aktivitet i omstridte havområder. Disse retningslinjene ble utarbeidet før Israel fant naturgass i sin økonomiske sone i Middelhavet. MIFF påpekte allerede den gang at de israelske funnene ikke ligger i omstridt sone. I januar 2015 bekreftet Utenriksdepartementet til MIFF hva alle som kan lese kart kan se med selvsyn: «Det er riktig at de omtalte feltene ligger utenfor det havområde der Israels og Libanons krav overlapper hverandre,» skrev seniorrådgiver Carsten Carlsen.

Hvem vil hjelpe Med Israel for fred (MIFF) å bygge en demning mot de anti-israelske løgnene?

 

Oppdatering: NTB korrrigerte til slutt

Onsdag klokken 13.50 la NTB til slutt ut en nyhetsmelding der de gjenga Israels forklaring, under overskriften: «Israel benekter å ha forårsaket flom på Gazastripen». NTB skrev:

«Israel benekter påstandene om at landet åpnet demninger på Gazastripen uten forvarsel, før minst 80 palestinske familier måtte evakuere sine hjem på grunn av flom.

Sjefen for sivilforsvaret på Gazastripen sa mandag til Al Jazeera at oversvømmelsen i området skyldtes at flere demninger ble åpnet uten forvarsel.

– Sannheten er at det ikke finnes demninger i Sør-Israel. Det var flom både sør i Israel og på Gazastripen på grunn av værforholdene, hevder den israelske ambassaden i Oslo i en epost.

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) bisto de evakuerte etter flommen.»


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart