Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

To faktafeil i Dagsrevyen

Dagsrevyens seere fikk et veldig skjevt inntrykk av hva som skjedde og ble sagt da Netanyahu talte i den amerikanske Kongressen tirsdag.

I Dagsrevyen tirsdag ble de samme faktafeilene fremført to ganger på rad: Først i Joar Hoel Larsens reportasje fra den israelske statsministerens tale i den amerikanske Kongressen samme dag, og deretter i den påfølgende direkterapporteringen fra korrespondent Tove Bjørgaas. Dette er to feil som Dagsrevyen har hatt god anledning til å unngå, men som ganske sikkert kan hjelpe til med å støtte opp under det rådende narrativet NRK ser ut til å ha valgt for fremstillingen av historien om Netanyahus omstridte tale – narrativet om at Netanyahu begikk et ubehøvlet overtramp mot amerikanerne ved i det hele tatt å komme, og at han kun fremførte ukonstruktive distraksjoner fra de pågående atomforhandlingene med Iran.

 

Faktafeil nr. 1: Bare republikanerne var positive

– Mange republikanere var begeistret, mens Demokratene med president Obama i spissen, fryktet hva han ville si, fortalte Joar Hoel Larsen.

– Han ble mottatt nesten som en rockestjerne, i hvert fall av republikanerne, fulgte Bjørgaas opp.

– Mange demokrater mener at det som skjedde inne i salen var et gedigent politisk teater, fortalte hun.

Alle kunne se at Kongresshallen var så godt som fullsatt, og at alle de 43 rundene med applaus Netanyahu fikk på omtrent like mange minutter, kom fra alle kanter av salen. Hvis vi skal være mer nøyaktige enn bare å si ”mange”, så var det rundt 60 representanter fra Demokratene som i protest hadde valgt å holde seg borte fra talen, ifølge medier som USA Today. Dette utgjør totalt 11 prosent av de 535 setene i Kongressen, eller en fjerdedel av de 232 setene som innehas av Demokratene. Tre fjerdedeler av Demokratene og nesten 90 prosent av Kongressen ser dermed ut til å ha støttet opp under talen. Hvorfor ikke fortelle det på NRK?

 

Faktafeil nr. 2: Netanyahu er imot både forhandlinger og avtaler med Iran

– Israel vil ha mer press og strengere sanksjoner, ikke forhandlinger og avtaler, rapporterte Hoel Larsen, før Netanyahus stemme ble klippet inn:

– Dette er en dårlig avtale. En veldig dårlig avtale. Dere har det bedre uten den, sier Netanyahu.

Men i tekstingen er det gjort feil på en måte som tilpasser Netanyahus utsagn til reporterens påstand: ”Dere har det bedre uten en avtale”, står det i underteksten. Men det sa jo ikke Netanyahu.

Bjørgaas oppsummerte talens innhold slik:

– Han kom med kraftige advarsler mot å inngå en avtale med Iran som ikke innebærer at de må stanse hele sitt atomprogram.

For det første var det ikke det han sa i talen. Han sa ikke ett ord om at han var imot forhandlinger, og heller ikke ett ord om at han generelt var imot avtaler med Iran. Han tok derimot til orde for en bedre avtale enn den som er på bordet i øyeblikket, og fremsatte konkrete krav han mener må komme på plass for Israels overlevelse og verdensfredens skyld.

For det andre har han forklart dette synet i flere sammenhenger tidligere. Så sent som mandag kveld gjenga for eksempel i24news Netanyahu på at han ikke er imot enhver avtale med Iran, men bare ”en dårlig avtale”. Hvorfor må NRK spisse Netanyahus budskap så mye at budskapet blir et annet?

 

Det største problemet med Dagsrevyens innslag er hva som ikke sies

Mens bildet av Israels statsminister som en ukonstruktiv uromaker trer fram, levnes ikke noe plass til å la bildet av det iranske regimets terrorstøttende, islamistiske og ekstremistiske natur få komme fram.

– Alternativet til en dårlig avtale, er en mye bedre avtale, sa Netanyahu. Det er noe annet enn å være imot ”forhandlinger og avtaler”.

Han sa også hva han mener bør kreves av Iran. Konkret sier han nei til tidsavgrensning i frysingen av atomprogrammet, og krever at fasilitetene må nedbygges tilstrekkelig og overvåkes tilstrekkelig til at man kan sikre en periode på lenger enn ett år fra et eventuelt avtalebrudd til det vil være mulig for regimet å ha produsert ferdig atomvåpen.

Og han la fram tre minstekrav han mener verdenssamfunnet bør stille til Iran før man hever de internasjonale sanksjonene mot landet:

– For det første må de avslutte aggresjonen de viser mot sine naboer i Midtøsten. For det andre må de slutte å støtte terrorisme over hele verden. For det tredje må de slutte å true med å utslette mitt land Israel, den eneste jødiske staten, sa han.

Kanskje burde det være et minstekrav til NRK at seerne ikke får høre et budskap fra Kongressen som aldri har vært framført i Kongressen?

 

Netanyahu fremstilt som opprørsk tenåringssønn

Hoel Larsen rapporterte også at Netanyahus besøk i Kongressen ikke var klarert med Det hvite hus.

– Netanyahu fikk invitasjonen fra kongressleder John Boehner uten at Obama ble informert, bekreftet Bjørgaas, og forklarte at dette er svært kontroversielt, og at mange mener at ”slik opptrer ikke utenlandske statsledere i Washington”.

Hun gjentar den samme beskyldningen i en kommentar på Ytring på Nrk.no. Der skriver hun at Netanyahu ”tramper i Obamas bed”. Benjamin Netanyahu bør ”passe seg for å unngå å få stempel som en rebelsk tenåringssønn”, skriver hun.

Netanyahu var invitert til Kongressen av den republikanske kongresslederen Boehner. Dersom republikanerne har brutt en politisk kotyme med å invitere Netanyahu uten først å klarere med Obama-administrasjonen, er det Boehner som eventuelt har trampet i noens bed, ikke Netanyahu. New York Times har for lengst presisert i en rettelse at Netanyahu ikke aksepterte invitasjonen før Obama-administrasjonen var orientert om invitasjonen.

 

På slutten av innslaget i Dagsrevyen opplyses det at Netanyahus tale vil være tema i Urix senere på kvelden. Les her om hvordan det gikk.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart