Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Vil virkelig annenhver israelsk jøde deportere palestinere?

Skjermdump av NTB-saken slik den er publisert på abcnyheter.no.
Professor Sammy Smooha kritiserer den upresise spørsmålsstillingen som Pew brukte, og som nyhetsbyrået NTB gjengir ukritisk i Norge.

Tirsdag 8. mars publiserte Pew Research Center en omfattende demografisk studie av det israelske samfunnet. Nyhetsbyrået NTB var raske med å gripe fatt i ett av resultatene: «Annenhver israelske jøde vil deportere palestinere«, ble overskriften i saken.

NTB skriver:

«Nesten annenhver israelske jøde mener innbyggere av palestinsk opphav bør kastes ut av landet, ifølge en fersk meningsmåling.

Nærmere 21 prosent av Israels befolkning er etterkommere av palestinere som takket ja til israelsk statsborgerskap i 1948 og omtales som israelske arabere.

Hele 48 prosent av israelske jøder svarer ja på spørsmålet om «arabere bør utvises eller forflyttes fra Israel», viser en fersk meningsmåling utført av Pew Research Center.

46 prosent av de spurte sier at de er motstandere av å deportere landets nærmere 1,7 millioner arabiske innbyggere til de palestinske selvstyreområdene eller arabiske naboland.»

Det siste først: Siste ledd i NTBs siste setning er ren diktning. I undersøkelsen er det ikke snakk om hvor en eventuell utvisning eller forflytning skal finne sted.

 

Bakgrunn

Pew-undersøkelsen ble gjennomført mellom 14. oktober 2014 og 21. mai 2015. 3.789 jøder i Israel og på Vestbredden deltok i undersøkelsen,  i tillegg til 871 muslimer, 468 kristne og 439 drusere.

De israelske jødene ble presentert med påstanden «Arabere burde bli utvist [expelled] eller forflyttet ut [transferred] av Israel.»

Svarene fordelte seg slik:

  • Sterkt enig 21 prosent
  • Enig 27 prosent
  • Uenig 29 prosent
  • Sterkt uenig 17 prosent
  • Vet ikke/ ubesvart 5 prosent

 

Kritikk av Pew

Sammy Smooha, professor ved Universitetet i Haifa, er kritisk til spørsmålsstillingen i Pew-undersøkelsen. Hvilke arabere er det som skal utvises? innvender han. Er det alle, eller bare de araberne som støtter Israels fiender? Kan det være deltakerne i undersøkelsen tenker på palestinere fra Vestbredden som oppholder seg i Israel ulovlig når de erklærer seg enig? Skal forflytning skje med tilbud om økonomisk kompensasjon?

– Dette spørsmålet kan bli forstått på mange ulike måter, sier professoren til Ha’aretz. Han mener tanken på en storstilt utvisning/ forflytning er «urealistisk og ugjennomførbar» og «bør fordømmes». Resultatet tolker han mer som et utslag av generell uvilje til araberne i den jødiske befolkningen.

– Omlag en firedel av jødene avviser sameksistens med de arabiske innbyggerne, men det store flertallet av jøder aksepterer sameksistens. Blant den arabiske befolkningen, er mellom en firedel og en tredel motstandere av sameksistens. På begge side er det en del av befolkningen som utelukker sameksistens, men de vil ikke bestemme reglene, sier Smooha.

– Jødene har en kompleks tilnærming. Selv om de ikke ville protestere om araberne forlot landet, vil de ikke at regjeringen skal ta initiativ til dette. Jødene har forstått at araberne er her for å bli og at de må leve sammen, og de ønsker ikke å sette alt over styr og sabotere sameksistens, fortsetter professoren.

Gjennom de siste årene har Smooha gjort sine egne meningsmålinger. Fra 2003 har han stilt spørsmålet: «Er du enig eller uenig i at de arabiske innbyggerne bør forlate landet og motta passende kompensasjon?» Støtten til dette har falt fra 39 prosent i 2003 (på høyden av den andre intifadaen) til 32 prosent i siste undersøkelse.

Krydret med sterke ord i overskrifter og ingress som «deportere» og «kaste ut» har NTB gjort en komplisert sak, basert på et upresist spørsmål og blandet med null nyanser, til en ny suppe som gir et fortegnet bilde av jødiske israelere.

 

Relaterte artikler:

På 1940-tallet var det ca. 1.000.000 jøder i hele den arabiske verden. Nå er det færre enn 10.000 igjen. Arabiske stater hadde ikke, og har ikke, plass for sine jøder til å leve i fred, frihet og verdighet. Israel er blitt nødhavn for minst 600.000 jøder jaget fra den arabiske verden.

På palestinsk side er det ikke bare snakk om å utvise naboene. 67 prosent av palestinerne sier at de støtter knivangrep mot israelere.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart