Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Mat for oss som kritiserer norske medier

Det norske folks mistillit til mediene er på et rekordhøyt nivå, viser den siste Medieundersøkelsen. (Graf: Medieundersøkelsen 2016)
Det norske folks mistillit til mediene er på et rekordhøyt nivå, viser den siste Medieundersøkelsen. (Graf: Medieundersøkelsen 2016)
Vet du hvor mange norske journalister som stemmer på de mest pro-israelske partiene på Stortinget?

Torsdag 12. mai la professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen fram resultatene av den årlige Medieundersøkelsen på Nordiske Mediedager. Her er det resultater som vil være interessante for alle som kritiserer norske medier. MIFF er som kjent kritisk til mange sider ved medienes generelle Midtøsten-dekning og Israel-dekningen spesielt. Les alle MIFFs medierelaterte artikler, og særlig våre kritiske faktasjekker.

Det første vi merker oss, er at journalister og redaktører har stor tiltro til seg selv. Mens bare 17 prosent av publikum generelt har stor tiltro til mediene, sier 49 prosent av journalistene og hele 72 prosent av redaktørene det samme. Kritiserer du mediene, møter du en vegg av tro og selvtilfredshet – noen kunne være spydig å kalle det overtro.

graf1

Årets måling avdekker at mistilliten til mediene er på et rekordhøyt nivå.

graf2

17 prosent av journalister og 11 prosent av redaktører sier de har unngått å foreslå å dekke saker fordi det kunne føre til ubehagelige konsekvenser. En betydelig del av årsaksforklaringen er «stigmatisering fra kollegaer».

graf3

Konformitetspresset i norske medier er med andre ord stort. Men de siste årene har journalister, redaktører og befolkningen under ett blitt mindre engstelige for å støte noen.

graf4

Så kommer vi til svar på spørsmålet i innledningen? Hvor mange norske journalister stemmer på de mest pro-israelske partiene på Stortinget? Det kan umulig være mange. Hvis journalistene skulle bestemme sammensetningen av Stortinget, ville Kristelig Folkeparti fått 1 mandat (de har 10 etter valget i 2013) og Fremskrittspartiet 0 mandat (de har 29). Målingen bekrefter at det store flertallet av norske journalister er venstreorienterte. Ved siste valg ga den norske befolkningen partiet Rødt 0 mandater. De ville fått 12 mandater om journalistene fikk bestemme. Befolkningen ga Sosialistisk Venstreparti 7 mandater, journalistene ville ha gitt dem 24.

graf5

Den massive venstrevridningen er ikke noe nytt.

graf6

Og den hersker også blant redaktørene.

graf7

Medieundersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse. Professor Aarebrot er faglig ansvarlig.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart