Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Hvorfor forsvinner brannterroren fra Gaza nesten helt i norske aviser?

Palestinere prøver å stifte brann på israelsk side ved hjelp av en branndrage. (Foto: IDF, Twitter 8. juni 2018)
Hamas har lovet å stanse branndragene som sendes over grensen. Disse har forårsaket store branner og skader i Israel. (Foto: IDF, Twitter 8. juni 2018)
MIFFs gjennomgang av NTB og norske aviser viser at de svært få ganger og med få ord omtaler brannene som palestinere på Gazastripen antenner i Israel.

De siste ukene har terrorister på Gazastripen intensivert sin kampanje for å starte branner i Israel med drager og ballonger som frakter brannbomber.

I forrige uke meldte MIFF at over 17.500 mål i Israel har blitt rammet i mer enn 250 branner. Israelske myndigheter anslår at skadene på dyrket mark alene utgjør minst 11,5 millioner kroner.

Flere ganger har MIFF fått spørsmål fra medlemmer og støttespillere: Hvorfor melder ikke nyhetsbyrået NTB og norske aviser om brannangrepene som har ødelagt for millioner av kroner på israelsk side?

Resultatet av palestinernes brannstifting. (Skjermbilde fra Kan)
Bildet viser en brann på israelsk side av Gazagrensen. (Skjermdump fra kveldsnyhetene hos tv-kanalen Kan)

Allerede 5. juni sendte MIFFs medarbeider Geir Knutsen en e-post med følgende spørsmål til nyhetsbyrået NTB: Hvorfor rapporterer dere ikke om den palestinske brann-terroren?

NTBs vaktsjef for utenrikssaker, Hege Pauline Hovig, svarte samme dag dette:

«Hvorfor sier du at vi ikke har rapportert om det? Vi har omtalt det flere ganger de siste ukene, blant annet i denne saken fra 6. mai: «Tidligere søndag bombet israelske kampfly mål på Gazastripen, som svar på at palestinske demonstranter har forsøkt å sende brennende drager over grensen. Brennende drager fra Gazastripen har utløst minst 15 mindre branner i israelske åkre de siste ukene.» 

Også i denne saken fra slutten av april: «Ifølge israelske medier har palestinske aktivister de siste dagene også sendt brennende drager over grensegjerdet i forsøk på å sette fyr på kornåkre i Israel, og flere slike branner er startet de siste dagene, ifølge Times of Israel.»»

MIFF har sjekket artiklene som Hovig nevner. NTB-artikkelen fra 6. mai ble publisert i bare to papiraviser, og der ble branndragene nevnt kun i siste avsnitt.

Et søk i Retrievers mediearkiv blant norske papiraviser viser at branndragene også ble nevnt i en NTB-artikkel de skrev 3. juni og i den siste setningen i en annen artikkel skrevet 8. juni.

Etter at Hamas valgte å intensivere volden og provokasjonene ved Gaza-grensen 30. mars har nyhetsbyrået NTB omtrent daglig produsert nyhetsartikler fra området – til sammen 127 ganger, men brannangrepene med drager og ballonger er såvidt nevnt. Bare på fire forskjellige datoer siden 30. mars er brannterroren omtalt av nyhetsbyrået, viser MIFFs undersøkelse.

Heliumballonger frakter brannbomber. (Skjermbilde fra Kan)
Bildet viser palestinere som sender opp brannbomber med heliumballonger. (Skjermdump fra tv-kanalen Kan)

At NTB skriver en artikkel betyr ikke nødvendigvis at den blir trykket i papir- eller nettavisene, eller med nøyaktig samme tekst. Etter det MIFF kan se ble de fire NTB-artiklene som nevner branndragene trykket i bare noen få aviser.

Utdrag fra NTBs-artikkel fra 20. april: «Ifølge israelske medier har palestinske aktivister de siste dagene også sendt brennende drager over grensegjerdet i forsøk på å sette fyr på kornåkre i Israel, og flere slike branner er startet de siste dagene, ifølge Times of Israel.» Denne teksten ble kun brukt i artikler hos Dagbladet og Klassekampen.

NTB-tekst fra 6. mai:»Tidligere søndag bombet israelske kampfly mål på Gazastripen, som svar på at palestinske demonstranter har forsøkt å sende brennende drager over grensen. Brennende drager fra Gazastripen har utløst minst 15 mindre branner i israelske åkre de siste ukene.» Setningene ble brukt hos Dagbladet og Romsdals Budstikke.

NTB-tekst fra 3. juni: «Videre viser de til en rekke forsøk på å angripe soldater ved grensegjerdet på Gazastripen, samt «at de skadet sikkerhetsinfrastruktur»
og «satte fyr på ting på israelsk territorium med brennende drager og ballonger.» Bergensavisen og Dagsavisen brukte teksten i artikler publisert 4. juni.

NTB-tekst fra 8. juni: «I samme perioden har palestinere sendt opp drager og brennende ballonger som faller ned på israelsk side og forårsaker brann.» Ingen papiraviser har trykket denne artikkelen og setningen.

https://www.facebook.com/StandWithUs/videos/1899189470103914/

 

At NTB og avisene omtaler brannterroren så få ganger betyr ikke at avisene ikke har brukt andre NTB-meldinger fra Gaza. Et søk på ordene «Gaza NTB» i Retrievers arkiv i tidsrommet 15. mars til 11. juni 2018 gir følgende resultat (antall artikler i parentes): Dagsavisen (34), Dagen (14), Vårt Land (14), VG (12), Fædrelandsvennen (11), Klassekampen (11), Stavanger Aftenblad (11), Adresseavisen (6), Bergens Tidende (6), Aftenposten (5) og Bergensavisen (4).

MIFFs søk på ordene «Gaza drager» viser at noen få av de store norske avisene har nevnt branndragene i artikler skrevet av deres egne journalister. Vårt Land (3 ganger), VG (3), Klassekampen (2), Adresseavisen (1), Aftenposten (1). Ingen av disse artiklene har hatt brannangrepene mot Israel som hovedsak eller nevnt dem i tittel eller ingress. Kun Adresseavisen har brukt et bilde av en israelsk brannmann mens han forsøker å slukke en brann. Det bildet ble trykket i papiravisen fredag 8. juni.

Blant norske aviser har MIFF bare registrert at Dagen har hatt palestinernes brannterror mot Israel som hovedsak i en artikkel. Den ble publisert på nett søndag 3. juni.

 

Eksempel på at branndragene er nevnt i papiravisen til VG. (Faksmile)
«… og fløy brennende drager» var alt VG skrev om brannterroren i denne saken publisert i papiravisen 13. mai. (Faksimile)

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart