Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Finn fem feil i NTBs artikkel

Skjermdump av NTB-artikkelen i Forsvarets Forum.
Hvordan kan et nyhetsbyrå med respekt for seg selv skrive så mange feil i en og samme artikkel?

Den Arabiske liga samler seg mot Israels Vestbredden-annektering, melder nyhetsbyrået NTB torsdag 30. april. Artikkelen er publisert på flere norske nettsider, i hvert fall ABC Nyheter og ForsvaretsForum. Journalisten som har skrevet artikkelen er Vilde Skorpen Wikan.

Som man dessverre må si er vanlig med Israel-artikler fra NTB (les MIFFs rapport Not To Believe), inneholder artikkelen en serie med feil.

FEIL ÉN

Feilene begynner i første setning: «Torsdag samles utenriksministerne fra de 22 landene i Den arabiske liga for å diskutere en motstandsstrategi for Israels planer om å annektere store områder av palestinske Vestbredden.» Hvem har bestemt at Vestbredden er palestinsk? Dette området foreslo FNs generalforsamling i hovedsak skulle inngå i en arabisk stat i 1947. Araberne i området, som senere skulle endre sin identitet til palestinere, sa nei. Dette området ble okkupert (og annektert) av Jordan fra 1948 til 1967. Ingen sa da at Vestbredden var palestinsk. Dette området ble erobret av Israel i en forsvarskrig i 1967. Israel har gjentatte ganger tilbudt å la palestinerne få sin egen stat i nesten hele dette området. Like mange ganger har de sagt nei. Inntil det blir avklart i forhandlinger hva status for området skal være, har ikke NTB grunnlag til å slå fast at området er palestinsk. Oslo-avtalen la opp til at grenser skulle bli avklart i forhandlinger.

FEIL TO

NTB skriver om Trump-planen: «Den kontroversielle avtalen ble utarbeidet av Trumps svigersønn Jared Kushner i samarbeid med Israel, og uten innspill fra palestinerne.» Her gjentar NTB noe som er ren fake news, slik MIFF avslørte allerede 28. januar. Vi skrev den gang:

«Palestinske selvstyremyndigheter har vært dypt involvert i arbeidet med Trump-planen. Palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat har selv opplyst at han har hatt 33 møter med Trumps forhandlere. Abbas hadde i tillegg minst fire møter.

Allerede rundt 9. januar 2018 hadde Saeb Erekat god oversikt over hvordan Trump-planen kom til å bli. Da sendte han et 92 siders notat til Abbas hvor han skisserte mye av det som nå er blitt offentlig. MIFF omtalte dette allerede 20. januar 2018. Allerede den gang sa palestinerne nei.

Helt til det siste prøvde Trump-administrasjonen å få palestinerne med igjen i prosessen. Det er ren fake news at de ikke har vært involvert i arbeidet med den nye planen.»

FEIL TRE

NTB fortsetter om Trump-planen: «Den innebærer blant annet at USA gir støtte til at Israel annekterer om lag 60 prosent av palestinske Vestbredden, såkalte C-områder, som består av områdene bebodd av israelske bosettere og den strategisk viktige Jordandalen.» Igjen, dette er helt feil. Trump-planen legger opp til at Israel annekterer om lag 30 prosent av Vestbredden –  Jordan-dalen pluss bosetningsblokker og bosetninger. Planen legger også opp til at palestinerne skal få disse områdene erstattet av landområder i Negev. Se kartskissene i Trump-planen.

FEIL FIRE

NTB skriver: «Bosetningene regnes som ulovlige i henhold til folkeretten, da stater ikke har lov til å overføre befolkningene sine til okkuperte territorier.» FNs sikkerhetsråds resolusjoner (for eksempel 465 og 2334) som erklærer bosetningene ulovlige, er alle vedtatt etter kapittel VI i FN-charteret og er derfor ikke bindende og er ikke folkerett. Mange av FN-resolusjonene er resultatet av politiske hestehandler av verste sort, hvor arabiske og muslimske stater med sine allierte stort sett kan vedta det de vil. Resultatet blir heldigvis bare meningsytringer, ikke folkerett. NTB sikter til den fjerde Genève-konvensjon av 1949 når de nevner befolkningsoverføring. Men den aktuelle paragrafen handler om forbud mot deportasjon og folkeforflytninger med tvang i oppgjøret etter andre verdenskrig. Den kan ikke anvendes på jøders frivillige bosetning i Judea og Samaria – det jødiske folkets historiske og religiøse kjerneland. Les mer.

FEIL FEM

NTB skriver: «C-områdene har offisielt vært underlagt israelsk styre siden signeringen av Oslo-avtalen i 1990. Avtalen var opprinnelig tiltenkt å være midlertidig, og ga også begrenset selvstyrerett til palestinske myndigheter. Disse skulle gradvis overta styret av C-områdene, men Israel har ikke tilbakeført noe territorium til palestinske myndigheter.» Oslo-avtalene ble undertegnet i 1993 og 1995, ikke i 1990. Vestbredden, inkludert C-områdene, har vært under israelsk kontroll siden 1967. Det er ingenting i Oslo-avtalene som sier at Israel forpliktet seg til å oppgi kontroll over hele C-området. Dette skulle avklares i framtidige forhandlinger, og palestinerne har sagt nei en rekke ganger når Israel har tilbudt full eller nesten full tilbaketrekning.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart