Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Etter klagestorm fjernet NRK antisemittisk radioinnslag, sier «ingen konsekvenser» for radiovert

Tiraden du kan lese under kom på programmet «Shaun på P13» på ettermiddagen tirsdag 2. februar 2021. (Skjermdump radio.nrk.no)
Programlederen som uttrykte ønske om at vaksinen for en dødelig pandemi ikke skulle virke for «Guds utvalgte folk» i Israel vil få sitt innslag slettet, har NRK-redaktørene bestemt.

Tirsdag 2. februar fra kl. 15.14 var programleder Shaun Henrik Matheson på luften med Shaun på NRK P13, en digital radiokanal som spiller musikk og er underlagt Underholdningsavdelingen. Bare halvannen time senere publiserte MIFF en sak hvor vi gjentok programlederens horrible, antisemittiske tirade ord for ord uten særlig kommentar. Vi ba også NRK-ledelsen om en kommentar før det hadde gått mindre enn to timer. For å dokumentere det vi antar kan være rammet av straffeloven, sikret vi oss også opptak og publiserte på YouTube.

Etter at MIFF gjorde saken kjent, har NRK blitt møtt med en bølge av kritikk, ikke bare med hundrevis av klager i MIFFs sosiale medier, men også med klager til Kringkastingsrådet, til NRKs publikumsservice og andre kanaler. Mange gjenkjenner Mathesons uttalelser som rasistisk, antisemittisk og langt over streken. Det har kommet mange oppfordringer til MIFF om å politianmelde programlederen og/ eller NRK.

I første omgang svarte NRK Publikumsservice slik til et MIFF-medlem som klaget via Facebook:

«Shaun på P13» er en underholdningsflate innafor formatet «personality radio», der det er programleders opplevelser og betraktinger om alt fra små hverdagshendelser til politikk og nyheter som er motoren. Utgangspunktet for denne betraktningen var Shauns overraskelse over å ha fått høre gode nyheter fra Israel, et land vi ellers er vant til å få høre mer konfliktfylte nyheter fra. Flere formuleringer, blant annet ønsket om at vaksineringen mot covid 19 ikke skulle virke i landet, var imidlertid langt over streken. Det beklager vi, og vi må bare unnskylde oss med at sleivspark dessverre kan forekomme på direkteradio. Her var det flere uheldige formuleringer, så vi forstår at mange reagerer.

Kort tid senere, omkring kl. 20.30, meldte imidlertid NRK Publikumsservice:

NRK har hatt et redaktørmøte om denne saken nå i kveld. NRK har besluttet å avpublisere innslaget. Dagens program blir tatt ut av NRKs radiospiller inntil det aktuelle innslaget er klippet ut.

Da denne artikkelen ble publisert kl. 21.10 lå innslaget fortsatt ute på NRKs radiospiller. Vi regner med at innslaget vil bli fjernet i løpet av morgendagen.

Klageren svarte NRK Publikumsservice:

«Det korrekte her er å få Shaun til å beklage sine utsagn, punkt for punkt korrigere sine utsagn på den samme radiokanalen som han har framsatt løgnene sine på. Deretter burde dette jo i en logisk forstand få konsekvenser for ansettelse, eventuelt videre mulighet til å nyte privilegier andre ikke har. At dette går gjennom hos NRK i den selvsamme uken som vi hedrer minnet over Holocaust-ofrene er nok et vitnesbyrd om at journalister hos NRK ikke har lært og heller ikke forstår sitt samfunnsoppdrag.»

Oppdatering kl. 22.15

Nyhetsbyrået NTB melder også, via Journalisten, at NRK trekker radioinnslag etter tirade mot Israel.

– Det er over streken. Dette må vi bare beklage, og jeg skjønner godt at folk er sinte, sier Charlo Halvorsen, underholdningsredaktør i NRK.

Han sier at episoden ikke vil få konsekvenser for Matheson.

– Vi synes det var over streken og et sleivspark i et direktesendt program. Vi skjønner at folk blir provosert og at det er uheldig, så vi tar det bort, sier Halvorsen.

Oppdatering kl. 09.40 onsdag 3. februar
Artikkelen er oppdatert med ny tittel. Opprinnelig: SISTE: NRK vil avpublisere antisemittisk radioinnslag

Se MIFFs direktesending om denne saken fra tirsdag kveld, like etter at MIFF først hadde gjort avpubliseringen kjent.

Hvordan synes du NRK har håndtert saken? – Skriv din kommentar i kommentarfeltet

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart